Παρεμβάσεις για το Μάτι, νομοσχέδια που θα έλθουν στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες, αλλά και δεσμεύσεις για τη διατήρηση στο ίδιο επίπεδο των τιμολογίων της ΔΕΗ περιείχε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το πέρας της τριήμερης συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση έλαβε 158 ψήφους, ενώ καταψηφίστηκε από 142 βουλευτές· δεν υπήρξαν βουλευτές που ψήφισαν «παρών».
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα δοθεί η δυνατότητα της κεντρικής διοίκησης για παρέμβαση σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση του Ματιού, από την τραγωδία του οποίου συμπληρώνεται την Τρίτη 23 Ιουλίου ένας χρόνος.
Πρώτη κίνηση θα είναι ο καθαρισμός του οικοπέδου στο Μάτι στο οποίο έχουν συσσωρευθεί εύφλεκτα υλικά που απειλούν τους κατοίκους. Για τον σκοπό αυτό το γραφείο του Πρωθυπουργού επικοινώνησε με κατασκευαστικές εταιρείες για να το καθαρίσουν χωρίς κόστος για το Δημόσιο στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Δεσμεύτηκε ακόμη ότι θα ξεμπλοκάρουν 31 εκατ. ευρώ τα οποία είναι εδώ και ένα χρόνο αναξιοποίητα σε Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής.
Πέραν αυτών, οι βαριά εγκαυματίες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα και σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή. Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι θα απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ, θα γίνει καθαρισμός από τον επικίνδυνο αμίαντο που παραμένει σε καμένα σπίτια, ενώ θα δοθούν 20 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν.
Για δύο ζητήματα ανέβασε τους τόνους της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός.
Το πρώτο ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών και η κριτική που δέχτηκε στη Βουλή η κυβέρνηση (αλλά και ο ίδιος) για αλλαγή στάσης σε σχέση με όσα υποστήριζε προεκλογικά.
«Να συνηθίσετε ότι θα υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων. Είχα πει ότι ήταν κακή και επιζήμια αλλά και προειδοποιούσα ότι -άπαξ και κυρωθεί- δεν αλλάζει. Να αγωνιστούμε για να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες με μοχλό την ένταξη στην ΕΕ, στηρίζοντας τα μακεδονικά προϊόντα που αφήσατε στην τύχη τους και να γίνει μια παγκόσμια καμπάνια για την ελληνική Μακεδονία. Αυτά θα κάνω και, αν δεν θέλετε να βάλετε πλάτη, θα τα κάνουμε μόνοι μας», υπογράμμισε.
Το δεύτερο ήταν η υπόθεση της ΔΕΗ.
Κατηγόρησε αρχικά τον Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνησή του οδήγησε στην μείωση της χρηματιστηριακής αξίας της επιχείρησης κατά 80% (από τα 1,7 δις. στα 300 εκατ.).
«Εχετε τεράστια ευθύνη για την καταστροφή της αξίας της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι «θα σώσουμε και θα προστατεύσουμε θέσεις εργασίας χωρίς αυξήσεις στα τιμολόγια».
Και πρόσθεσε σε υψηλούς τόνους ότι «αν χρειαστεί να πωληθούν περιουσιακά στοιχεία θα το κάνουμε για να μην καταρρεύσει η εταιρεία και το ενεργειακό σύστημα της χώρας».
Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, όπως είχε κάνει στην ομιλία επί των πραγματικών δηλώσεων, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «απόλυτες προτεραιότητες για εμάς είναι η Παιδεία και η Υγεία».
Μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα είναι για εμάς η ασφάλεια, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός λέγοντας ότι «το άσυλο της παρανομίας, των μολότοφ και των ναρκωτικών καταργείται αμέσως». Επί αυτού όμως ρώτησε και το Κίνημα Αλλαγής λέγοντας: «Ακούω ότι θα αλλάξετε θέση, σε αυτή την τομή τουλάχιστον εσάς θα σας έχουμε συμμάχους».
Από την εποχή των φόρων περνάμε στην εποχή της παραγωγής του πλούτου, είπε σε άλλο σημείο και τόνισε ότι ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αμέσως, από τον Αύγουστο. «Με αιφνιδιάσατε με το επιχείρημα για ελάφρυνση σε πλούσιους κατόχους ακίνητων», είπε ακόμη για να διευκρινίσει ότι «δεν αναφερόμαστε στους πλούσιους της Εκάλης αλλά στη μεσαία τάξη», επισήμανε.
Στράφηκε ενάντια και στον Γιάννη Βαρουφάκη, παράλληλα με τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «δεν θα μας δώσετε συμβουλές όταν υπάρχει στη Βουλή το δίδυμο του καταστροφικού α΄ εξαμήνου του 2015. Συμβουλές διαπραγμάτευσης από εσάς και τον Βαρουφάκη δεν δέχεται αυτή η παράταξη».
Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κατά Βαρουφάκη
Στην αρχή της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός χαιρέτησε το ήπιο κλίμα που επικράτησε κατά την τριήμερη συζήτηση. «Ολοκληρώνεται μια διαδικασία ανοιχτή, δημοκρατική, πλούσια που πήγε μπροστά ένα βήμα μπροστά τη διαδικασία. Γιατί; Μίλησαν τόσο πολλοί βουλευτές και η αίθουσα ήταν αρκετά γεμάτη -και αυτό είναι παρήγορο. Είμαστε εδώ για να διαφωνήσουμε, αλλά όχι για προσωπικές επιθέσεις».
Εκανε ακόμη ένα πρώτο σχόλιο στην ομιλία του κ. Τσίπρα: «Μπείτε στη μηχανή του χρόνου και προσγειωθείτε στο σήμερα. Στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και τις χάσατε». Τον κάλεσε ακόμη, τώρα που άλλαξε ρόλο και πέρασε στην αντιπολίτευση, να αλλάξει και λογογράφο «γιατί αν τα κάνατε όλα τόσο καλά, το αποτέλεσμα των εκλογών θα ήταν διαφορετικό. Λίγη αυτογνωσία δεν βλάπτει έπειτα από τρεις ήττες σε έξι εβδομάδες».
Επισήμανε ο Πρωθυπουργός ότι «η Βουλή να γίνει ο καθρέφτης μιας κοινωνίας που αλλάζει. Ο λαός μας εμπιστεύτηκε τις τύχες του στα χέρια μας. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη, λάθη θα γίνουν αλλά δεν θα αμφισβητηθεί η προσήλωση στον κεντρικό στόχο. Δεν θα αφήσω στον εαυτό μου να μην αξιοποιήσει μια ημέρα για να μην κάνω τη ζωή των πολιτών καλύτερη».
Σχετικά με τον εκλογικό νόμο, ο Πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι όταν «ένα κόμμα παίρνει 40%, δικαιολογείται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο».