Ο «στρατηγικός διάλογος» μεταξύ Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν το κύριο θέμα της συζήτησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Ουάσινγκτον με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.
Ετσι στην πρώτη τους επίσημη συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι δύο άνδρες ασχολήθηκαν με την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.
Μάλιστα ο κ. Δένδιας απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Πομπέο να επισκεφτεί την Αθήνα το φθινόπωρο, όταν θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος «στρατηγικός διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ». Την ελληνική πρόταση η αμερικανική πλευρά την αντιμετώπισε πολύ θετικά και η επίσκεψη Πομπέο πιθανότατα θα γίνει.
Μετά το πέρας της συναντήσεώς του με τον κ. Πομπέο ο κ. Δένδιας μίλησε προς έλληνες ανταποκριτές και δήλωσε τα ακόλουθα:
«Είμαι ευτυχής γιατί μία από τις πρώτες μου συναντήσεις ως νέου υπουργού Εξωτερικών της νέας ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο. Ξέρουμε όλοι ότι η στενή σχέση Ελλάδος – Ηνωμένων Πολιτειών έχει μια μεγάλη ζωή, αλλά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον κάθε φορά να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη σχέση.
»Μιλήσαμε για τον ‘στρατηγικό διάλογο’ μεταξύ των δύο χωρών, για την εμβάθυνση του διαλόγου αυτού και για την περίληψη και άλλων θεμάτων σε αυτόν. Επίσης, προσκάλεσα τον κ. Πομπέο να έρθει στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση του διαλόγου. Η αμερικανική πλευρά θα το δει με πολύ θετικό τρόπο και είναι αρκετά πιθανό αυτό να συμβεί το φθινόπωρο.
Ενέργεια και τουρκικές προκλήσεις
»Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για διάφορα θέματα, αλλά κυρίαρχη σημασία είχε -και έχει πάντα- το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας, τόσο έναντι της Κύπρου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Σημειώσαμε, επίσης, τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν στα θέματα ενέργειας και στα θέματα συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ στο πλαίσιο της τριμερούς αυτής σχέσης, όπως επίσης και στα θέματα συνεργασίας με την Αίγυπτο.
»Τέλος, θα ήθελα να πω ότι ζήτησα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να έχουν μία ξεκάθαρη θέση, μία καθαρή στήριξη της Ελλάδας, όσον αφορά τα ζητήματα της τουρκικής επιθετικότητας».
Ο κ. Δένδιας ρωτήθηκε από ρεπόρτερ σχετικά με το αν υπήρξε αμερικανική ανταπόκριση στο τελευταίο αυτό ζήτημα που ο ίδιος έθιξε, αν θα υπάρξει στήριξη στις ελληνικές θέσεις δηλαδή, και έλαβε την ακόλουθη απάντηση: «Το σημείωσε. Ζητήσαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρξει μία καθαρή γραμμή επικοινωνίας σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η σαφής και άμεση τοποθέτηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το σημείωσαν και θα μας απαντήσουν σχετικά».
Πομπέο: «Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα»
Με την καθιερωμένη από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «τουιτογραφία» απευθύνθηκε στον Τύπο ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο έπειτα από τη συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. Στο μήνυμά του υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, όπως και ένας σημαντικός σύμμαχος στο NATO.
«Είχα μια καλή συζήτηση με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών @NikosDendias. Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια και ένας σημαντικός σύμμαχος στο @NATO. Προσβλέπουμε στη συνέχεια της στενής συνεργασίας μας για να προωθήσουμε τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή».
Η συνάντηση με τον γερουσιαστή Μενέντεζ
Κατά τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε και με τον αμερικανό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, «φίλο και υποστηρικτή της Ελλάδας» όπως έγραψε στο σχετκό τουίτ ο έλληνας υπουργός.
Για τη συνάντησή τους ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Ηταν μία σημαντική ευκαιρία να συναντηθώ με τον γερουσιαστή Μενέντεζ, να του εκφράσω τις ευχαριστίες, την ευαρέσκεια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελληνικής Κυβέρνησης για τη γνωστή νομοθετική του πρωτοβουλία. Επίσης, για να συζητήσουμε για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τα ζητήματα που δημιουργεί η τουρκική προκλητικότητα, τόσο έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Νομίζω ότι είναι πάντα χαρά για έναν έλληνα υπουργό Εξωτερικών να βλέπει τον γερουσιαστή Μενέντεζ».