Ο Νίκος Δένδιας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας | IntimeNews
Επικαιρότητα

Δένδιας: Σύντομα η κυβερνητική θέση για την επέκταση των χωρικών υδάτων

Προσκλητήριο εθνικής ομοψυχίας ως «Νέμεση» απέναντι στην «τουρκική παραβατική ύβρη» κατά της Ελλάδας από τον υπουργό Εξωτερικών
Protagon Team

Την ανάγκη συγκρότησης μετώπου «εθνικής ομοψυχίας» έναντι των τουρκικών προκλήσεων επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση με προσεκτικές ενέργειες ενισχύει το εθνικό και διπλωματικό οπλοστάσιο. Με παρέμβασή του στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας για τις δύο συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο εξήγησε αρχικά πως: «θα είμαι ολιγόλογος και προσεκτικός γιατί ότι πω συνιστά αυθεντική δήλωση νομοθέτη και θα συνεκτιμηθεί στο μέλλον για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων αν υπάρξει κρίση».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι στην διάθεση των κομμάτων προκειμένου να ενημερώσει για κρίσιμα ζητήματα που δεν μπορούν να συζητηθούν σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής.

Να σημειωθεί ότι από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κοινοβουλευτικών κομμάτων η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία συγκεντρώνει ευρύτατη στήριξη ενώ στην συμφωνία με την Αίγυπτο υπέρ τοποθετούνται οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει «παρών» και τα υπόλοιπα κόμματα καταψηφίζουν.

Σύντομα η κυβερνητική τοποθέτηση για επέκταση 12 μιλίων

Πάντως, ο κ. Δένδιας απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι η συμφωνία με την Ιταλία δεν περιλαμβάνει αναφορές για δικαίωμα επέκτασης χωρικών υδάτων σε 12 μίλια είπε ότι «θα έχετε σύντομα σαφή κυβερνητική τοποθέτηση για το θέμα».

Ειδικά για την συμφωνία με την Αίγυπτο είπε ότι «η συμφωνία ήταν δυσχερέστερη σε σχέση με αυτή της Ιταλίας. Έπρεπε τα δύο κράτη να συμφωνήσουν για πρώτη φορά. Οι δύο χώρες – συμβαλλόμενα μέρη στο Δίκαιο Θάλασσας – δεν συμφωνούσαν στην μέθοδο οριοθέτησης. Η Αίγυπτος ήταν δέκτης πιέσεων από την Τουρκία που της πρόσφερε περισσότερα από την Ελλάδα. Στο παρελθόν αυτές οι δύο χώρες είχαν φθάσει σχεδόν έως τελικού σημείου και ήταν κάτι που θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον. Μετά από διαπραγματεύσεις 14ων γύρων και ενώ είχε υπογραφεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο οι δύο χώρες – Ελλάδα και Αίγυπτος – επέλεξαν λύση αμοιβαία επωφελή και πολύ κοντά στους αρχικούς στόχους των δύο χωρών. Ορθά παρατηρήθηκε ότι δεν γίνεται αναφορά στην μεθοδολογία και αυτό γίνεται επί τούτου. Η συμφωνία αποτελεί δήλωση βουλήσεως δύο κυρίαρχων κρατών».

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε σε άλλο σημείο πως «Η συμφωνία προβλέπει ότι τα δύο μέρη προχωρούν σε μερική οριοθέτηση με ρητή δήλωση ότι θα ολοκληρωθεί μελλοντικά με νέα συμφωνία. Οι συνέπειες που επιφέρει η συμφωνία στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και στην τουρκική θεώρηση εξηγούν και το μέγεθος της τουρκικής αντίδρασης».

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «με τις 2 συμφωνίες η χώρα μας αποκτά ΑΟΖ. Το συνολικό αποτέλεσμα κρίνεται ιδιαιτέρως ικανοποιητικό. Δικαιώνεται η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκης για λύσεις σε θέματα οριοθέτησης και ενίσχυση του εθνικού οπλοστασίου. Το απαραίτητο στις δυσχερείς στιγμές που δημιουργεί η Τουρκική ύβρις αποτελεί η εθνική ομοψυχία».