«Βασικός μοχλός προώθησης των θέσεων της Ελλάδας δεν μπορεί παρά να είναι η ισχύς της χώρας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενημερώνοντας στη Βουλή την Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, για τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής.
«Η Ελλάδα, μετά από μία δεκαετία σε συνθήκες κρίσης, έχει πλέον κάνει την επιλογή να ξεπεράσει την εσωστρέφεια και να ενισχύσει εκ νέου τη θέση της στον κόσμο», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Δένδιας, για να συμπληρώσει:
«Προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής στην εξωτερική πολιτική και στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, το υπουργείο Εξωτερικών γίνεται ένα σύγχρονο, διαφορετικό υπουργείο με μετρήσιμη στοχοθεσία».
Σημαντική προτεραιότητα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε συνδυασμό με τη βελτίωση των υποδομών η οποία, όπως σημείωσε ο υπουργός, θα επιτευχθεί με αποτελεσματικότερη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και θα αφορά τόσο τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών όσο και τις υπηρεσίες του στο εξωτερικό.
Με βάση την πολιτική των μετρήσιμων στόχων στην εξωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης εξυπηρέτησης των ομογενών από τα προξενεία της Ελλάδας, ο κ. Δένδιας έκανε γνωστό ότι επανεξετάζεται η διατήρηση ορισμένων Αρχών στο εξωτερικό, αλλά και η δημιουργία νέων Αρχών.
Στο ίδιο πλαίσιο, εκτίμησή του ήταν ότι το ΥΠΕΞ μπορεί να αποτελέσει τον πολλαπλασιαστή των δυνατοτήτων της χώρας μέσα από τους ακόλουθους στόχους:
- Αναβάθμιση της ελληνικής συμμετοχής στην ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς.
- Περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες.
- Ενδυνάμωση των δεσμών της Ελλάδας με παραδοσιακούς συμμάχους και φίλους. «Με τις ΗΠΑ φιλοδοξούμε και αναβαθμίζουμε συνεχώς τον στρατηγικό μας διάλογο, επεκτείνοντάς τον σε όλες τις σφαίρες των κοινών ενδιαφερόντων μας. Με τη Γαλλία και τη Γερμανία αναβαθμίζουμε τη συνεργασία μας όχι μόνο διμερώς αλλά και στην αντιμετώπιση περιφερειακών θεμάτων. Με τη Βρετανία εργαζόμαστε για την, όσο γίνεται, καλύτερη προετοιμασία μας στη μετά Brexit εποχή. Αναβαθμίζουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και την Κίνα, σεβόμενοι βέβαια τις ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες τους», ήταν η συγκεκριμένη αναφορά του υπουργού των Εξωτερικών.
- Ενίσχυση δεσμών με χώρες με τις οποίες όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός, «μέχρι τώρα ίσως δεν έχουμε δώσει την κατάλληλη σημασία». Εμφαση θα δοθεί, σε αυτό το πλαίσιο, σε ευρείες συνεργασίες σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.
- Αξιοποίηση των γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων που δίνει η θέση της χώρας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε σειρά συγκεκριμένων προγραμμάτων που αποσκοπούν στο να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακό σταυροδρόμι στην ευρύτερη περιοχή.
- Αξιοποίηση του δυναμικού του απόδημου ελληνισμού, δεδομένου ότι οι απόδημοι αλλά και οι οργανώσεις αποδήμων αποτελούν σημαντικό εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής.
Η ενημέρωση της Επιτροπής γίνεται σε δύο κύκλους. Στον πρώτο, η ενημέρωση γίνεται με δημόσια συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών έκανε την αρχική εισήγησή του και τοποθετήθηκε ένας βουλευτής από κάθε κόμμα. Στον δεύτερο κύκλο, η συζήτηση συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την τήρηση πρακτικών.
Τι είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Στη δευτερολογία του ο κ. Δένδιας έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών:
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι διεθνής συμφωνία, είναι συμφωνία σε ισχύ και δεν μπορεί να αλλάξει και η κυβέρνηση θα την τηρήσει», επανέλαβε. Ωστόσο έσπευσε να σημειώσει ότι η Ελλάδα θα παρακολουθεί την πιστή εφαρμογή και την ερμηνεία της από την πλευρά των Σκοπίων, δεδομένου -όπως υπογράμμισε- ότι η ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος περνά μέσα από την αυστηρή εφαρμογή της Συμφωνίας (κάτι που κατέστησε σαφές και στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτρόφ).
«Εφόσον η γειτονική χώρα δεν συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την συμφωνία», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας, «τότε και η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες που έχει προκειμένου να συμφωνήσει ή όχι στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».