Δημοσκοπικά απελπισμένο χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, Νίκος Δένδιας, με αφορμή τις τελευταίες τηλεοπτικές εμφανίσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά αυτή στον ΣΚΑΪ.
Μιλώντας στην εκπομπή “Αντίστροφη Μέτρηση” που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Σία Κοσιώνη και Βασίλης Χιώτης, ο κ. Δένδιας σημείωσε μεταξύ άλλων πως κατα μία εκδοχή η παρουσία του Πρωθυπουργού στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ θα μπορούσε να υποδηλώνει την λατρεία του προς την Δημοκρατία και τον ελεύθερο διάλογο, έστω και απέναντι σε κανάλια που τον αντιπολιτεύονται.
«Θα μου επιτρέψετε όμως», τόνισε, «να μην επιλέξω αυτή την εκδοχή, αλλά την εκδοχή ότι ο Πρωθυπουργός είναι δημοσκοπικά απελπισμένος. Είναι αναγκασμένος να “φάει” τα ίδια του τα λόγια, να αναιρέσει το εμπάργκο που ο ίδιος μονομερώς έθεσε και να έρθει εδώ με την ελπίδα, από μια αντιπαράθεση να επιτύχει κάποια βελτίωση των δημοσκοπικών του ποσοστών. Βεβαίως με κάθε σεβασμό στην λαϊκή ετυμηγορία όταν εκδηλωθεί. Αλλά πάντως δεν ήρθε από την… καλή του την καρδιά», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε ο ίδιος να μην μιλήσει πραγματικά για την επόμενη μέρα, αλλά να κάνει μια προσπάθεια να “καθαρίσει” το παρελθόν.
«Εκανε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ως άμωμος και ως θύμα μιας λανθασμένης αντίληψης για δήθεν σφάλματα. Στο Μάτι αυτά που έγιναν είναι εξωφρενικά. Ο Πρωθυπουργός της χώρας ταξιδεύει χωρίς δορυφορικό τηλέφωνο; Εγώ όταν ήμουν υπουργός Δημοσίας Τάξεως πάντα είχα δορυφορικό τηλέφωνο. Ο Πρωθυπουργός μπαίνει σε αεροπλάνο και δεν έχει; Μιλάμε σοβαρά; Αυτό μπορούμε να το πιστέψουμε;» διερωτήθηκε για να προσθέσει:
«Δύο τινά συμβαίνουν, ή το παίρνει και δε μας λέει την αλήθεια ή δεν το παίρνει και τότε πολύ φοβάμαι ότι υπάρχει ένα θεματάκι».
Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε εξάλλου τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχείρησε να εμφανίσει μια καινοφανή θεωρία, σύμφωνα με την οποία η χώρα δεν υπέστη καμία ζημιά από το κλείσιμο των τραπεζών.
Αν είναι έτσι, σχολίασε δηκτικά, «να κλείνουμε τις τράπεζες κάθε εβδομάδα για άσκηση και να έχουμε μια καινούρια ωραία αρχή αυτής της μορφής. Είναι πολύ περίεργο πραγματικά ότι το κλείσιμο των τραπεζών κατά την άποψη του Πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ δεν δημιουργεί βλάβη, δεν δημιουργεί ζημιά, είναι κάτι το οποίο μάλιστα μπορεί να περάσει ανώδυνα. Η εξαΰλωση του τραπεζικού συστήματος η βαρύτατη επιβληθείσα φορολογία για “να βγουν τα σπασμένα”, στον Πρωθυπουργό δεν αποτιμήθηκε ως αριθμός».
Οπως είπε ο κ. Δένδιας, με τις επιλογές που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας το μόνο που κατάφερε ήταν να γυρίσει τη χώρα σε σημείο πιθανότατα χειρότερο και από αυτό που ήμασταν το 2014. «Αυτή την πραγματικότητα ο έλληνας ψηφοφόρος την ξέρει. Από ποιόν έγιναν όλα αυτά; Ποιος έκοψε μισθούς, συντάξεις, επέβαλε φόρους, ασφαλιστικές εισφορές. Λέει ο κ. Τσίπρας “εγώ επέβαλα μόνο 17% φόρους, τα υπόλοιπα με τους προηγούμενους”. Είναι ψέμα, επέβαλε σωρευτικά άλλο ένα 17 %», υπογράμμισε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ.
Οσο για το θέμα που σήκωσε ψηλά η Κουμουνδούρου στην πολιτική αντιπαράθεση, με αφορμή της δήλωση Παπαδημητρίου περί πιστοληπτικής γραμμής, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την απορία του για πώς είναι δυνατόν να διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ ρόλο υπερασπιστή της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
«Να βλέπω τον ΣΥΡΙΖΑ να παριστάνει σε προεκλογική περίοδο το κόμμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, είναι πράγματι κάτι το οποίο στη ζωή μου δεν περίμενα να δω», παρατήρησε, επισημαίνοντας πως το κόμμα του κ. Τσίπρα πάντοτε πολιτεύτηκε με υποσχέσεις κενές περιεχομένου.
Σε ερώτηση τέλος για την απλή αναλογική, την αυτοδυναμία και το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε την απλή αναλογική, είχε όλη την ευκαιρία να την ψηφίσει πριν από τις δεύτερες εκλογές που έκανε.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ» όμως, πρόσθεσε, «δεν ζήτησε καμία συναίνεση στη δεύτερη εκλογή άρα αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Όσο κέρδιζε, ήταν καλή η ενισχυμένη αναλογική, μόλις χάνει θυμόμαστε το «δημοκρατικό» και πάμε στην απλή αναλογική».
Κατά την άποψη του κ. Δένδια, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η συνθήκη που θα επέτρεπε τη δημιουργία ενός κυβερνητικού σχήματος περισσοτέρων του ενός κομμάτων. «Η κυρία Γεννηματά έχει ευθέως πει ότι το μέγιστο που μπορεί να δώσει στη Νέα Δημοκρατία είναι ψήφος ανοχής σε συγκεκριμένα θέματα, ούτε καν γενική ψήφο ανοχής. Όταν έχεις ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα όπως αυτό που επαγγέλλεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να πας σε μια κυβέρνηση με ανοχή κάποιου άλλου κόμματος σε συγκεκριμένα θέματα, ακυρώνεις τον ίδιο τον λόγο ύπαρξης σου», τόνισε, γι’ αυτό καλύτερα «χίλιες φορές να επιστρέψεις την εντολή σου στον ελληνικό λαό και να αποφασίσει αυτός ευθέως».