Την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, καθώς και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντηση που είχε με τον σέρβο ομόλογό του, Νίκολα Σελάκοβιτς, στο Βελιγράδι.
Η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία και την ανάπτυξη όλων των χωρών της περιοχής. Στα Βαλκάνια πρέπει να χτίζονται δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας και όχι να καλλιεργείται η μισαλλοδοξία και ο θρησκευτικός φανατισμός, τόνισε ο κ. Δένδιας, χωρίς να παραλείψει να κάνει αναφορά στην έντονη παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή, επιχειρώντας να επηρεάσει καταστάσεις και να αυξήσει την επιρροή της, με «όπλα» την οικονομία και τη θρησκεία.
Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Τουρκία, αλλά –όπως εκ νέου υπογράμμισε– υπό προϋποθέσεις, εφόσον δηλαδή σταματήσει η παραβατικότητα και η προκλητική συμπεριφορά της Αγκυρας.
Αναφερόμενος στην περιφερειακή συνεργασία, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι θα πρέπει να συμπεριλάβει όλες τις χώρες και στο πλαίσιο αυτό συμφώνησε με τον ομόλογό του στη διοργάνωση –όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες– τριμερούς συνόδου Ελλάδας – Σερβίας – Βόρειας Μακεδονίας στην Κέρκυρα.
Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, επισημάνθηκε ακόμη η ανάγκη για στενότερη συνεργασία σε όλους τους τομείς και η αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν με την Κοινή Δήλωση που υπεγράφη στο πλαίσιο του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας που συνήλθε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2019.
Ο κ. Δένδιας μετέφερε στη σερβική κυβέρνηση τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την πορεία του προγράμματος εμβολιασμού που εφαρμόζεται στην Σερβία, ενώ κάλεσε τους Σέρβους να επιλέξουν την Ελλάδα το ερχόμενο καλοκαίρι για τις διακοπές τους.
Για το ζήτημα του Κοσόβου, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την απογοήτευση και δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη προς την επίλυση του, εκφράζοντας την πρόθεση της Αθήνας, εφόσον της το ζητήσει το Βελιγράδι, να μεσολαβήσει για την επανεκκίνηση του διαλόγου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Νίκολα Σελάκοβιτς, ευχαρίστησε από την πλευρά του την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξη που παρέχει στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και συμφώνησε στην ανάγκη ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε όλους του τομείς.
Ειδική αναφορά έκανε στη σημασία που αποδίδει η Σερβία στην οδική και σιδηροδρομική σύνδεση με τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, καθώς επίσης στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, καθώς η Σερβία θα προμηθεύεται ένα μεγάλο μέρος των αναγκών της σε φυσικό αέριο από την Αλεξανδρούπολη, όταν ολοκληρωθεί η σύνδεση με τη Βουλγαρία.
Με αφορμή εξάλλου την επέτειο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, ο κ. Σελάκοβιτς γνωστοποίησε ότι θα δοθεί σε οδό στο Βελιγράδι το όνομα του Ιωάννη Καποδίστρια. Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον σέρβο ομόλογό του για την πρωτοβουλία αυτή, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος κατάγεται από την Κέρκυρα όπως ο Καποδίστριας.
«H Λιβύη να απαλλαγεί από ανυπόστατα κείμενα που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο»
Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι του στη Λιβύη – σε μία επίσκεψη που, όπως σημείωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των σχέσεων με τη βορειαφρικανική χώρα.
Η Ελλάδα, επανέλαβε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, στηρίζει τη νέα κυβέρνηση στη Λιβύη και είναι έτοιμη να στηρίξει την προσπάθειά της να οδηγήσει τη χώρα σε αξιόπιστες εκλογές και κατά συνέπεια στην πολιτική ομαλότητα και την ανασυγκρότηση.
Η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και η επανασύσταση του γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλουν –εκτίμησε– σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς, ιδίως μάλιστα στην ενέργεια, τις κατασκευές, στην ασφάλεια με σημαντικές προοπτικές στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.
«Προσβλέπουμε ότι η νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών θα γραφτεί πάνω στη βάση των αρχών του διεθνούς Δκαίου και της καλής πίστης. Είναι σημαντικό για τη Λιβύη στη νέα αυτή εποχή να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της. Αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε με νόημα η κυρία Πελώνη, αναφερόμενη στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και κατέληξε στη σχετική αναφοράτης:
«Η Ελλάδα δηλώνει την ετοιμότητά της να στηρίξει τη Λιβύη και τους Λίβυους με όλους τους τρόπους, τόσο στο διμερές όσο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».