Το υπουργείο Εξωτερικών προγραμματίζει σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να τιμήσει την Αϊτή, η οποία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Επανάσταση του 1821, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι, σε συνέχεια της πρότασης του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο ίδιος απάντησε στην επιστολή του δημάρχου Καλαβρύτων Αθ. Παπαδόπουλου και στην πρότασή του να τιμηθεί η Αϊτή.
«Στόχος να τονισθεί η σημασία που αποδίδει η χώρα μας στην επίσημη αναγνώριση της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 από τη Δημοκρατία της Αϊτής και την έμπρακτη συμπαράστασή της», σημειώνει ο κ. Δένδιας.
Μεταξύ των δράσεων περιλαμβάνεται και η επίσκεψή του στην Aϊτή μέχρι το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο επίσκεψης σε χώρες της περιοχής, εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.
Παράλληλα, αναφέρει πως προωθείται η ελληνική πρωτοβουλία στον ΟΗΕ για την ενίσχυση των δράσεων και την παροχή χρηματοδότησης με σκοπό την καταπολέμηση των σύγχρονων μορφών δουλείας, ζήτημα ιδιαίτερης ευαισθησίας για τη Δημοκρατία της Αϊτής.
«Επιδίωξη του Υπουργείου Εξωτερικών είναι ο συντονισμός με την Επιτροπή “Ελλάδα 2021” και άλλους φορείς, όπως ο Δήμος Καλαβρύτων, προκειμένου να πολλαπλασιαστεί η προστιθέμενη αξία των δράσεων σχετικά με την Αϊτή», καταλήγει ο κ. Δένδιας.
Αϊτή, η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Επανάσταση
Είναι μία μάλλον λησμονημένη, αλλά και τραγική, σελίδα της Ελληνικής Επανάστασης η στήριξη από την μακρινή Αϊτή στους Ελληνες, που αγωνίζονταν να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό.
Λιγότερο από ένα χρόνο από την έναρξη της Επανάστασης, τον Ιανουάριο του 1822, ο πρόεδρος της Αϊτής, Ζαν-Πιερ Μπουαγέ, έγραφε στον Αδαμάντιο Κοραή στο Παρίσι, ότι οι Αϊτινοί έμαθαν με ενθουσιασμό για τους Ελληνες και τις πρώτες επιτυχίες του Αγώνα.
Η νησιωτική χώρα της Καραϊβικής είχε κηρύξει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία το 1804, ενώ ήταν η πρώτη χώρα που κατάργησε τη δουλεία, την ώρα που τη διατηρούσαν η Βρετανική Αυτοκρατορία, οι ΗΠΑ και άλλες μικρές και μεγάλες χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η βοήθεια που έσπευσε να δώσει η ΑΪτή ήταν ανάλογη με τις δυνάμεις της. Επρόκειτο για 45 τόνους καφέ, από την πώληση του οποίου θα αγοράζονταν όπλα, και 100 εθελοντές, που δυστυχώς χάθηκαν όλοι κατά το ταξίδι τους στην Ελλάδα.