Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση | ΕΡΤ
Επικαιρότητα

Δένδιας: Δεν υπάρχει συμπεφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγου με την Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι μεν εξαιρετικά δυσάρεστο και στενάχωρο, αλλά δεν αποτελεί ελληνοτουρκική διαφορά
Protagon Team

Μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συμπεφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγου, μόνο συζητήσεις, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ την Τετάρτη, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο, όχι όμως επί παντός επιστητού και πως δεν συζητά ούτε υπό το κράτος απειλών, ούτε υπό το κράτος προθεσμιών.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της Αγίας Σοφίας λέγοντας ότι είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και στενάχωρο, ωστόσο δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά. Η ελληνική πλευρά έχει απευθυνθεί σε όλα τα φόρα και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της, για να προστατευθεί το μνημείο αυτό το οποίο ανήκει στην παγκόσμια κοινότητα.

Αυτή τη στιγμή η προσπάθεια της Τουρκίας να το μετατρέψει σε τζαμί μόνο κακό μπορεί να κάνει στην εικόνα της Άγκυρας διεθνώς, είπε ακόμη.

Για το θέμα με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, ο κ. Δένδιας είπε ότι τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη διεθνή κοινότητα είναι ανύπαρκτη και πρόσθεσε: «Η αντίληψη ότι μπορείς να μοιράζεις θαλάσσιες ζώνες αγνοώντας την ύπαρξη του τέταρτου μεγαλύτερου νησιού της Μεσογείου, την Κρήτη, είναι μια τοποθέτηση από την τουρκική πλευρά που δεν είναι θετική».

Αναφερόμενος στη στάση της Άγκυρας, ο υπουργός σημείωσε ότι «ο καθένας κρίνεται από τη συμπεριφορά του. Και η συμπεριφορά της Τουρκίας ήταν παραβατική, δεν σεβόταν το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και συνεχίζει να είναι. Η Ελλάδα πάντα λέει πως είναι ανοιχτή στο διάλογο, ωστόσο δεν διεξάγει διάλογο επί παντός επιστητού. Μία είναι η διαφορά με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες.

» Επ’ αυτής της διαφοράς η Ελλάδα έχει πει -διαχρονικά- ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει και εφόσον δεν καταλήξουν σε συμφωνία, να κάνουμε ένα συνυποσχετικό και να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης».