Μιλώντας τις προτεραιότητες της νεάς κυβέρνησης, ο πρώην υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ασφάλειας | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Δένδιας: Αναπτυξιακό στοίχημα για τη χώρα ο Νότιος Τομέας της Β’ Αθηνών

«Κατηγορείστε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ό,τι θέλετε, εγώ δεν θυμάμαι άλλη προεκλογική εκστρατεία τόσο σοβαρή και μετρημένη χωρίς υποσχεσιολογία». Τι είπε για τις απαιτήσεις και τα «καμπανάκια» των δανειστών, την αυτοδυναμία και τα περιθώρια μετεκλογικών συνεργασιών, αλλά και το στοίχημα των πρώτων 100 ημερών της νέας κυβέρνησης
Protagon Team

Το θέμα της ασφάλειας προέταξε ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, στην απάντησή του για τις πρώτες κινήσεις που θα κάνει ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τις αλλαγές που θα δει ο πολίτης στην καθημερινότητά του τις πρώτες 100 μέρες της νέας κυβέρνησης.

Είναι βέβαιο, είπε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha, ότι «θα δείτε αλλαγή στο επίπεδο της προστασίας του συνταγματικού σας δικαιώματος στη δημόσια τάξη. Θα λειτουργήσουμε έτσι ώστε η ΕΛ.ΑΣ να αρχίσει να κάνει τη δουλειά της, που μπορεί να την κάνει και έχει τα στελέχη να το κάνει. Τώρα όμως είναι τελείως αποδιοργανωμένη και η αίσθησή της για την πολιτική κατεύθυνση που παίρνει είναι “μην μπλέκετε, μην ασχολείστε”. Μέχρι και η Βουλή βάφτηκε με μπογιές, πράγμα που δεν το θυμάμαι ποτέ».

Μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός δήλωσε πως δεν φοβάται «την αντίδραση για την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα “καθαρίσουμε” τα Εξάρχεια. Τα πράγματα βεβαίως έχουν χειροτερέψει πολύ, ανθεί η εγκληματικότητα και η διακίνηση ναρκωτικών, οι καταλήψεις έχουν φτάσεις τις 40 ενώ επί ημερών μου ήταν 12 και μειώνονταν. Δεν είμαι βέβαιος ότι θα γίνει σε 30 μέρες αλλά αν είναι πολιτική προτεραιότητα μπορεί να τηρηθούν οι 100 ή οι 120 μέρες», εκτίμησε, σε κάθε περίπτωση, τόνισε, «ο πολίτης θα δει μια τεράστια διαφορά συνολικά στο κέντρο της Αθήνας και στις συνοικίες όταν αυξηθούν οι περιπολίες. Θα δείτε επίσης ότι και η οικονομία θα “τιναχθεί” προς τα πάνω».

Οσον αφορά τη Δικαιοσύνη και τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν, ο κ. Δένδιας δεσμεύθηκε ότι «η ΕΛ.ΑΣ θα πάψει να έχει την αίσθηση της ματαιότητας της δουλειάς της» και  «οι δικαστές θα καταλάβουν ότι το κράτος έχει σοβαρευτεί».

«Συνολικά αυτό θα αποτελέσει μια τεράστια ποιοτική αλλαγή όπως και οι φυλακές τύπου Γ. Δεν μπορείς να βάζεις τον άνθρωπο που έχει καταδικαστεί για βαριά ποινικά αδικήματα μαζί με τον τρομοκράτη ώστε να σχεδιάζουν την επόμενη μέρα της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Δεν είναι δύσκολο όλα αυτά να αλλάξουν, είναι θέμα νοοτροπίας, πολιτικής κατεύθυνσης, καθαρού μυαλού και ιδεολογίας», παρατήρησε με νόημα.

Ο βουλευτής της ΝΔ επανέλαβε τέλος, ότι άμεση θα είναι και η κατάργηση του ασύλου. «Ξεκίνησε σαν άσυλο ιδεών, είχε τη λογική να προστατεύονται οι ιδέες από την καταστολή του κράτους. Εδώ συμβαίνει το ανάποδο! Καταπιέζονται οι ιδέες από την καταστολή που ασκούν οι αναρχικοί και διάφορες ομάδες μέσα στο Πανεπιστήμιο ώστε να μην μπορούν οι φοιτητές και οι καθηγητές να εκφραστούν».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο πρώην υπουργός επαναβεβαίωσε ότι η στρατηγική των χαμηλών τόνων αποτελεί βασική προτεραιότητα της ΝΔ, καθώς ,όπως είπε, «εμείς θέλουμε να ακουστεί το επιχείρημα ώστε να καταλήξει ο έλληνας πολίτης σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για το τι είναι καλύτερο για τη χώρα. Είναι βέβαιο ότι από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσουμε μια προσπάθεια να μας παρασύρουν σε μια συζήτηση υψηλών τόνων, η πρόθεσή μας είναι να μην ακολουθήσουμε. Έχουμε δίκιο και αυτός που έχει δίκιο θέλει να ακουστεί το επιχείρημα».

«Κατηγορείστε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ό,τι θέλετε, εγώ δεν θυμάμαι άλλη προεκλογική εκστρατεία τόσο σοβαρή και μετρημένη χωρίς υποσχεσιολογία. Μόνη εξαίρεση το 2009 όταν ο Κώστας Καραμανλής είχε κάνει κάτι ανάλογο», επεσήμανε στη συνέντευξή του ο πρώην υπουργός.

«Τι θα κάνουμε με τις Βρυξέλλες»

Ερωτηθείς εξάλλου πώς θα υπερασπιστεί η Νέα Δημοκρατία το οικονομικό της πλάνο για μείωση των φόρων, με δεδομένη μάλιστα την πρόσφατη έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως υπεύθυνος για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι η κυβέρνηση. «Δεν πιστεύουμε ότι οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές σημαίνουν περισσότερες εισπράξεις, η εμπειρία έχει αποδείξει το αντίθετο. Μειώθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση το 2014 και δεν “υπέφεραν” τα έσοδα του δημοσίου. Το στοίχημα για εμάς είναι ένα αναπτυξιακό σοκ στην οικονομία, αυτό δεν μπορεί να υπηρετηθεί χωρίς χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές», τόνισε στέλνοντας μήνυμα και προς την πλευρά των Βρυξελλών:

«Οι δανειστές δεν έχουν πάντα δίκιο και έχουν αποτύχει επανειλημμένως στην ανάγνωση της ελληνικής κοινωνίας και της ψυχολογίας του Έλληνα. Εάν περιμένουν από την επόμενη κυβέρνηση την συνεχή αύξηση των φορολογικών συντελεστών και τη συνεχή τήρηση των μεγάλων πλεονασμάτων δεν θα πάμε κάπου. Πρέπει να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, να δουν ότι τα έσοδα μπορούν να “κρατηθούν” και να πάμε στην μείωση των πλεονασμάτων ώστε να αναπτυχθεί επιτέλους η οικονομία. Με ρυθμούς ανάπτυξης 1,9% και 1,3% δεν πάμε πουθενά».

Στο ερώτημα πώς και πού θα βρει τα χρήματα η Νέα Δημοκρατία ώστε να τα κάνει όλα αυτά, ο κ. Δένδιας επικαλέστηκε το παράδειγμα του μεταναστευτικού, όπου η χώρα θα μπορούσε να έχει πάρει πάνω από 1 δισ. ευρώ.

«Η αρμόδια αρχή για την απορρόφηση των κονδυλίων του μεταναστευτικού», όμως, «μετακινούταν από Υπουργείο σε Υπουργείο και επί τρία χρόνια δεν κατάφερε να απορροφήσει ένα ευρώ και ο έλληνας φορολογούμενος κατ’ έτος πλήρωνε 200 με 300 εκατ. ευρώ».

Καμία απόλυση στο Δημόσιο

«Στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων η κυβέρνηση μπορεί να θέλει να δείξει ότι είναι… πρωταθλήτρια, αλλά είναι “υστεραθλήτρια”, είμαστε στο τέλος της ουράς», τόνισε χαρκατηριστικά, εκτιμώντας πως «πάντα υπάρχουν δυνατότητες που μπορείς να εκμεταλλευτείς – όχι χρήματα όπως το είπε ο Γ. Παπανδρέου. Αρκεί να ξέρεις να τις εκμεταλλευτείς».

Στο σημείο αυτό και για μία ακόμη φορά, υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ τον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών επανέλαβε πως το δημόσιο έχει τεράστια περιθώρια εξορθολογισμού, και δαπάνες που με τη χρήση της τεχνολογίας μπορούν να  μαζευτούν, ενώ ξεκαθάρισε πως αποκλειονται απολύσεις υπαλλήλων. «Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει μειωθεί αρκετά. Δεν αναφέρομαι βεβαίως στους μετακλητούς υπαλλήλους των υπουργικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ», διευκρίνισε με νόημα…

Περί αυτοδυναμίας

Στην παρατήρηση ότι όλα αυτά προϋποθέτουν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση για να γίνουν και στο ερώτημα ποιοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν δυνητικούς κυβερνητικούς συνεργάτες της Νέας Δημοκρατίας αν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία, ο κ. Δένδιας ήταν σαφής:

«Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, το έχω ξαναπεί, δεν είναι Χρυσή Αυγή. Δεν κατηγορείται ούτε για φόνους ούτε για βία. Είναι όμως μια “υπερδεξιά” που εμείς σαν κεντροδεξιό κόμμα δεν έχουμε πολλά σημεία επαφής. Επομένως μου φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να έχουμε συναινέσεις μαζί του».

Οσο για το Κίνημα Αλλαγής, εκτίμησε ότι «περνάει μια “φάση”, ιδίως μετά την αποχώρηση του κ. Βενιζέλου, στροφής προς τα αριστερά και θέλει να αποκηρύξει την περίοδο συνεργασίας μας».

«Από εκεί και πέρα θα μπορούσε να υπάρχει μια πολιτική συζήτηση εφόσον όμως είμαστε αυτοδύναμοι», συμπλήρωσε, γιατί «αν δεν είμαστε, η χώρα μπαίνει σε περιπέτειες».

«Πολιτικές συζητήσεις μπορούν να γίνουν με όλα τα κόμματα – δεν εννοώ συμμετοχή τους σε κυβέρνηση – σε βασικά θέματα που αφορούν τον τόπο και το εθνικό συμφέρον. Αυτό είναι το σημαντικό. Η συζήτηση δεν είναι η υπεροχή του ενός έναντι του άλλου αλλά η κοινή συνεννόηση για ένα συμπέρασμα που μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία. Είδαμε αυτό το απίστευτο “παζάρι” στις δημοτικές εκλογές μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου. Το “παζάρι της ανάγκης” δε συνιστά πολιτική», παρατήρησε για να απευθυνθεί στη συνέχεια σε όσους δεν ψήφισαν ΝΔ στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

«Σε έναν πολίτη που δεν μας ψήφισε στις ευρωεκλογές θα έλεγα ότι είναι καλό ο τόπος να έχει μια κυβέρνηση που θα έχει ένα καθαρό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα και χρειάζεται καθαρή εντολή το κόμμα αυτό για να την εφαρμόσει. Με τις επιλογές του ελληνικού λαού στις ευρωεκλογές άλλη σοβαρή κυβερνητική επιλογή δεν εμφανίζεται άρα ενισχύοντας την μόνη ρεαλιστική επιλογή, στην πραγματικότητα ψηφίζει υπέρ μιας καλύτερης μέρας για τον τόπο τη Δευτέρα στις 8 Ιουλίου».

Ο Νότιος Τομέας της Β’ Αθηνών

Ο Νίκος Δένδιας κλήθηκε τέλος να μιλήσει για τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά του στην περιφέρεια όπου κατέρχεται υποψήφιος, τον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών:

«Ο Νότιος Τομέας της Β’ Αθηνών είναι ένα αναπτυξιακό στοίχημα για τη χώρα», υπογράμμισε, εξηγώντας αναλυτικά τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε:

«Εχει το παραθαλάσσιο μέτωπο της Αττικής, μπορούμε να κάνουμε εκεί θαύματα σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, την τεράστια επένδυση του Ελληνικού που “κάθεται” και εμείς θέλουμε να την προχωρήσουμε, όπως και τον ορεινό όγκο του Υμηττού, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ένας περιβαλλοντικός θησαυρός. Ελάχιστες περιοχές υπάρχουν στον πλανήτη με αυτά τα χαρακτηριστικά δίπλα σε μια μητρόπολη 5 ελατ. κατοίκων να έχουν βουνό και θάλασσα σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων. Υπάρχουν τα θέματα των μέσων σταθερής τροχιάς καθώς περιοχές όπως το Μοσχάτο και η Καλλιθέα εξυπηρετούνται μόνο από τον παλιό Ηλεκτρικό και πολλές άλλες περιοχές δεν εξυπηρετούνται, υπάρχει και το εμβληματικό έργο του “Σταύρος Νιάρχος”, το οποίο πρέπει να συνδεθεί με την ευρύτερη περιοχή μέσα από ένα οδικό δίκτυο που θα διευκολύνει την πρόσβαση».