Τον τελευταίο μήνα που διεξαγόταν η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση, ο «μεγάλος ελέφαντας» στο δωμάτιο ήταν η Χρυσή Αυγή. Και το βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης στην κριτική που ασκούσε στην κυβέρνηση ήταν ότι η τελευταία θα περνούσε ένα νομοσχέδιο με τις ψήφους ενός κόμματος που είναι περισσότερο εγκληματική οργάνωση παρά πολιτικός σχηματισμός. Τελικά, όμως, ο «μεγάλος ελέφαντας» αποχωρεί από το δωμάτιο. Οπως ανακοίνωσε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, το απόγευμα της Τρίτης, το κόμμα του θα αποχωρήσει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου. Και αυτό σημαίνει ότι οι αναμενόμενες ψήφοι υπέρ εκτιμώνται στις 179 – με τον συνυπολογισμό των ψήφων των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Ενωσης Κεντρώων, του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Νίκου Νικολόπουλου- πολύ μακριά, δηλαδή, από το όριο των 200 που θα ήθελε η κυβέρνηση, ώστε να εφαρμοστεί ο νέος νόμος στις επόμενες εκλογές.
Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί την Πέμπτη, 21 Ιουλίου, ώστε να προηγηθούν τρεις απογευματινές συνεδριάσεις. Ηδη, πάντως, από την πρώτη συνεδρίαση, επικρατούσε δυσφορία ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα γνωστά, δηλαδή για τα διαδικαστικά και συγκεκριμένα για την αλλαγή της ημέρας ψήφισης του σχεδίου νόμου η οποία φέρεται να έγινε χωρίς να προηγηθεί η ενημέρωση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, έκανε λόγο για «περιφρόνηση του Κοινοβουλίου», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι θεωρεί το κοινοβούλιο «τσιφλίκι της».
Σημειώνεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός, όπως είχε δρομολογηθεί από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, προέβλεπε τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε δυο συνεδριάσεις (Τρίτη 5 το απόγευμα και Τετάρτη από τις 10 το πρωί), ενώ με τον νέο προγραμματισμό η συζήτηση θα μοιραστεί σε τρία απογεύματα (Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη).
«Η μεθοδολογία της κυβέρνησης δεν συνάδει με αυτό που θα μας απασχολήσει απόψε, δηλαδή την οικοδόμηση κουλτούρας συνεννόησης», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλης. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, υποστήριξε ότι το θέμα είναι ανύπαρκτο,χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση «ολίγον θέατρο εντός εισαγωγικών».
«Την περιφρόνηση του Κοινοβουλίου την ζήσαμε όταν είχαμε τον Πρωθυπουργό απόντα στην προπροηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο», αντέτεινε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος.
Μετά τα διαδικαστικά, η συζήτηση στράφηκε στο περιεχόμενο, δηλαδή την πρόταση για απλή αναλογική με όριο εισόδου στη Βουλή το 3% (ο Πρωθυπουργός έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του όριο), κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και δικαίωμα ψήφου από τα 17 χρόνια.
Εντάσεις προκλήθηκαν με τις δηλώσεις Λαγού για «κλέφτες και απατεώνες» υποστηρίζοντας ότι «μόνο εμείς δεν έχουμε κλέψει και δεν είμαστε απατεώνες». Στο σημείο αυτό παρενέβη ο ευρισκόμενος στην έδρα, Νικήτας Κακλαμάνης, τονίζοντας ότι «δεν μπορείτε να λέτε κλέφτες και απατεώνες τους βουλευτές που έχουν εκλεγεί από τον ελληνικό λαό».
Ενώ Χρυσή Αυγή ξεκαθάρισε τη στάση της, οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων ήταν ήδη γνωστές και μέσα από τις δηλώσεις που έγιναν νωρίτερα την ίδια μέρα.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, έδωσε συνέντευξη στο Star, στην οποία σημείωσε ότι «ο στόχος της κυβέρνησης είναι η εξαπάτηση … Ο σχεδιασμός του κ. Τσίπρα, είναι πάντα με βάση τη μικροπολιτική. Με βάση το κομματικό συμφέρον». Εξίσου επικριτικός ήταν και ο βουλευτής της ΝΔ, Μιλιτάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης, θίγοντας το ζήτημα της ψήφου στα 17 έτη. «Ποιος θα μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι οι πολιτικοί και η πολιτική θα πρέπει να είναι έξω από τα σχολεία;», τόνισε.
Οσο για τα μικρά κόμματα, αυτά που δεν βρίσκονται στη Βουλή –άρα δεν ψηφίζουν- αλλά σίγουρα τους αφορά οποιαδήποτε μεταρρύθμιση εφαρμοστεί στον εκλογικό νόμο, τις απόψεις τους συγκέντρωσε ο Πρωθυπουργός την ίδια μέρα, σε συναντήσεις που είχε με τους επικεφαλής τους.
Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου
«Αν πάμε στη λογική της απλής αναλογικής δεν μπορεί παρά να είναι προϋπόθεση το σπάσιμο των περιφερειών», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στο Μέγαρο Μαξίμου. Ανέφερε ότι πρότεινε στον Πρωθυπουργό «να εξεταστεί σοβαρά μια παλιά πρόταση, ένα μεικτό σύστημα μονοεδρικών, αλλά και περιφερειακές λίστες, τύπου Επικρατείας σε περιφερειακό επίπεδο, με κριτήρια που τα κόμματα θα βάλουν αξιοκρατικά για στελέχη που θα αναδείξουν, το οποίο θα έχει αναλογικό χαρακτήρα». Ερωτηθείς σχετικά με μείωση του ορίου εισόδου κάτω του 3%, είπε πως δεν είναι κάτι που τον αφορά.
Η στήριξη του Κουβέλη
Πιο θερμός με την κυβερνητική πρόταση εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ), Φώτης Κουβέλης. Τάχθηκε υπέρ της κατάργησης «του απαράδεκτου μπόνους που νοθεύει τη δημοκρατική αντιπροσώπευση και προσβάλλει την ψήφο του ελληνικού λαού» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η άρνηση κάποιων κομμάτων να ψηφίσουν την απλή αναλογική, εκ των πραγμάτων, σημαίνει ότι αρνούνται τη συμπόρευση προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός προοδευτικού πόλου στη χώρα και τους εγκλωβίζει σε μία νεοφιλελεύθερη, βαθιά συντηρητική πολιτική».