Από τότε που άνοιξε, το 1927, το φημισμένο βιβλιοπωλείο Strand της Νέας Υόρκης κατάφερε να επιβιώσει σε όλες τις απειλές.
Την «Μεγάλη Ύφεση» του Μεσοπολέμου, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την νέα ψηφιακή εποχή που έριξε στο ναδίρ τις πωλήσεις των βιβλίων, τις νέες αλυσίδες-πολυκαταστήματα βιβλίων, μέχρι και τα διαρκώς αυξανόμενα ενοίκια που πλήρωνε ο ιδιοκτήτης του.
Ωστόσο, μετά από 93 χρόνια, το κτίριο-βιβλιοφιλικό ορόσημο στον αριθμό 450 της Columbus Avenue της Νέας Υόρκης απειλείται με οριστικό κλείσιμο λόγω Covid-19.
Όπως λέει η ιδιοκτήτρια του, η έλευση της πανδημίας ήταν το τελευταίο καρφί στο… φέρετρο της επιχείρησης η οποία πλέον δεν δύναται να ορθοποδήσει οικονομικά.
Με σύνθημά του το πασίγνωστο «18 Miles of Books» (18 Μίλια με Βιβλία), προβολές ταινιών και διασημότητες στο πελατολόγιο του, το καταφύγιο του βιβλιόφιλου έχει γίνει ένα παγκόσμιο πολιτιστικό ορόσημο σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου.
Ήρθε λοιπόν το τέλος;
«Είμαστε οι τελευταίοι από τα συνολικά 48 βιβλιοπωλεία που στέκονται ακόμη στο διάσημο Book Row [σ.σ: την οδό των βιβλιοπωλείων] της 4ης Λεωφόρου. Επιζήσαμε σχεδόν από τα πάντα εδώ και 93 χρόνια», σημειώνει η ιδιοκτήτρια Νάνσι Μπέις-Γουάιντεν.
«Λόγω του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε από την τεράστια πτώση της κυκλοφορίας των βιβλίων, την σχεδόν ολοκληρωτική έλλειψη τουριστών και τις μηδενικές εκδηλώσεις στο κατάστημα», λέει μιλώντας στην Guardian.
Η ίδια δήλωσε ότι τα έσοδα της επιχείρησης μειώθηκαν σχεδόν κατά 70% από το 2019 μέχρι σήμερα.
Κατάφερε να πάρει ένα κρατικό δάνειο κατά τους πρώτους οκτώ μήνες της πανδημίας, αλλά όπως είπε, «βρισκόμαστε πλέον σε ένα σημείο καμπής όπου η επιχείρησή μας είναι μη-βιώσιμη».
Νωρίτερα φέτος, είχε αποκαλυφθεί ότι μέσω του συζύγου της, γερουσιαστή των Δημοκρατικών από το Ορεγκον, Ρον Γουάιντεν, η ίδια είχε ξοδέψει κάπου μεταξύ 115.000 και 250.000$ για την αγορά μετοχών της Amazon του Τζεφ Μπέζος, με στόχο να κερδίσει από εκεί χρήματα που θα επένδυε κατόπιν στο βιβλιοπωλείο.
«Ήταν απαραίτητο να επενδύσω σε μετοχές που αποδίδουν», είπε τότε.
«Πρέπει να σιγουρευτώ ότι έχω τους οικονομικούς πόρους για να συνεχίσω το Strand», τόνιζε, παρά το ότι δήλωνε ξεκάθαρα εναντίον των μεγάλων διαδικτυακών κολοσσών όπως η Amazon.
Το 2018 ο δήμος της Νέας Υόρκης, για να τιμήσει την προσφορά του βιβλιοπωλείου επί εννέα δεκαετίες, ήθελε να το ανακηρύξει «πολιτιστικό ορόσημο» της Νέας Υόρκης.
Το πρόβλημα ήταν ότι το ίδιο το Strand δεν ήθελε αυτό τον χαρακτηρισμό, καθώς η Μπέις-Γουάιντεν υποστήριξε τότε ότι οι κανονισμοί που απαιτούνται για τα κτίρια που χαρακτηρίζονται «πολιτιστικά ορόσημα», μπορεί να εκτοξεύσουν τα έξοδα ανακαίνισης και συντήρησης στον… θεό.
Το ακίνητο του 1902 θεωρείται ως το κέντρο της λογοτεχνικής κίνησης στο Kάτω Μανχάταν και ένα διεθνώς αναγνωρισμένο βιβλιοπωλείο.