Ο Ντόμινικ Κάμινγκς πολιορκείται από τους φωτογράφους καθώς επιστρέφει στο σπίτι του. | REUTERS/Hannah McKay
Επικαιρότητα

«Δεν μετανιώνω, δεν απολογούμαι, δεν παραιτούμαι»: Ο Κάμινγκς βγάζει γλώσσα στους Βρετανούς

Ο πανταχόθεν βαλλόμενος σύμβουλος εξ απορρήτων του Μπόρις Τζόνσον, ως γνήσιος λαϊκιστής απέδωσε σε... fake news το παράτυπο ταξίδι του στη βρετανική επαρχία εν μέσω καραντίνας
Protagon Team

Οσοι περίμεναν από τον Ντόμινικ Κάμινγκς, τον εξ απορρήτων σύμβουλο του Μπόρις Τζόνσον, να παραιτηθεί επειδή αποκαλύφθηκε ότι έσπασε την καραντίνα που είχε επιβληθεί στη Βρετανία λόγω κορονοϊού, διαψεύστηκαν. Οπως όμως διαψεύστηκαν και όσοι ήλπιζαν έστω σε μια συγγνώμη από τον άνθρωπο που θεωρείται η éminence grise στην Ντάουινγκ Στριτ και αρχιτέκτονας του Brexit. Ο Κάμινγκς εμφανίστηκε αμετανόητος, δεν απολογήθηκε, ούτε και φυσικά είπε κάτι για αποχώρηση από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Ο ίδιος, άλλωστε, επιστράτευσε το αγαπημένο επιχείρημα των λαϊκιστών στις δύο ακτές του Ατλαντικού: για όλα φταίνε τα fake news!

«Είναι κατανοητός ο θυμός, αλλά πολύς θυμός βασίζεται σε ρεπορτάζ που δεν είναι αληθή. Πολλοί άνθρωποι μου βάζουν τις φωνές στον δρόμο και λένε “γιατί πήγες στους γονείς σου; επειδή έτσι ήθελες;” Δεν έκανα αυτό όμως», δήλωσε ο Κάμινγκς σε μια χωρίς προηγούμενο για υπάλληλο της κυβέρνησης ανάκρισή του από τα ΜΜΕ.

Κανείς πάντως δεν αμφισβητεί ότι ο Κάμινγκς έφυγε 400 χιλιόμετρα από το Λονδίνο, μολονότι ο ίδιος και η σύζυγός του είχαν εμφανίσει συμπτώματα κορονοϊού –άλλωστε η Covid-19 είχε χτυπήσει την Ντάουνινγκ Στριτ, στέλνοντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Βρετανίας στο νοσοκομείο και στην εντατική.

«Δεν μετανιώνω για αυτό που έκανα. Οι λογικοί άνθρωποι μπορεί να διαφωνήσουν με αυτό που σκέφτηκα να κάνω υπό εκείνες τις συνθήκες. Αλλά νομίζω ότι αυτό που έκανα ήταν στην πραγματικότητα λογικό υπό τις συνθήκες αυτές», είπε, υποστηρίζοντας ότι οι κανόνες που είχαν τεθεί στα τέλη Μαρτίου με τις αρχές Απριλίου κάλυπταν έκτακτες περιστάσεις, όταν για παράδειγμα το θέμα αφορούσε τη φροντίδα μικρών παιδιών.

Πρόσθεσε ότι οδήγησε για πάνω από 400 χιλιόμετρα, μέχρι την απομονωμένη αγροικία που βρίσκεται στο αγρόκτημα του πατέρα του στο Ντέραμ, επειδή δεν είχε κάποια εναλλακτική λύση για το ποιος θα φρόντιζε τον γιο του στην περίπτωση που αρρώσταιναν τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ωστόσο παραδέχτηκε ότι δεν είχε κάνει κάποια έρευνα για τη φροντίδα που θα μπορούσε να λάβει το παιδί του στο Λονδίνο και δεν θεωρούσε «λογικό» να ζητήσει από φίλους του να το προσέχουν.

Ο Κάμινγκς στον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε (Reuters)

Νωρίτερα, διαβάζοντας την ανακοίνωσή του, είπε ότι κατά την περίοδο που η οικογένειά του βρισκόταν στο Ντέραμ, δεν επισκέφθηκαν καθόλου το σπίτι των γονιών του. «Ενώ βρισκόμασταν στην αγροικία, ασθένησα βαριά, ο γιος μου αρρώστησε και έπρεπε να πάμε στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον εξέφρασε τη λύπη του για την «σύγχυση, τον θυμό και τον πόνο» που ένιωσαν οι πολίτες από τις ενέργειες του Κάμινγκς.

«Αν λυπάμαι για ό,τι συνέβη; Ναι, βέβαια. Λυπάμαι για τη σύγχυση και τον θυμό και τον πόνο που αισθάνονται οι άνθρωποι», δήλωσε ο Τζόνσον ο οποίος πάντως έχει πει ότι έχει πειστεί από την ειλικρίνεια των εξηγήσεων που δόθηκαν σε κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Κάμινγκς.

«Αυτή είναι μία χώρα που περνά τις πιο μεγάλες δυσκολίες και υποφέρει τις τελευταίες δέκα εβδομάδες. Και για αυτό ήθελα πραγματικά οι πολίτες να καταλάβουν ακριβώς τι συνέβη» είπε ο Τζόνσον. Στις ερωτήσεις που δέχτηκε για τους ισχυρισμούς του Κάμινγκς ότι έπρεπε να διανύσει μία μεγάλη απόσταση από το αγρόκτημα του πατέρα του προς μία όμορφη εξοχική τοποθεσία για να κάνει εξετάσεις στην όρασή του, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η ασθένεια του κορονοϊού μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην όραση, κάτι που και ο ίδιος έχει διαπιστώσει από την δική του ασθένεια.

Σε ότι αφορά τις πιέσεις που δέχεται για την παραίτηση του Κάμινγκς, ο Τζόνσον είπε ότι κατανοεί γιατί οι πολίτες μπορεί να θέλουν να βλέπουν παραιτήσεις, αλλά «νομίζω ότι οι πολίτες θα αποφασίσουν μόνοι τους για όσα είχε να πει ο κ. Κάμινγκς». Σε ερώτηση εάν δίνει την «άνευ όρων στήριξή του» στον Κάμινγκς, απάντησε «όχι», ωστόσο δεν πιστεύει πως οποιοσδήποτε στην Ντάουνινγκ Στριτ έχει κάνει κάτι που να υπονομεύει το επίσημο μήνυμα της κυβέρνησης.

Μεταξύ των Βρετανών που ζητούν την παραίτησή του και η διάσημη συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, που είναι ιδιαίτερα δραστήρια στον σχολιασμό των τεκταινομένων στην πολιτική σκηνή.

Εκτός από την πολιτική διαχείριση της υπόθεσης Κάμμινγκς, παράλληλα ξεκινά και αστυνομική έρευνα.

Η αστυνομία του Ντέραμ έχοντας λάβει πληροφορίες και στοιχεία από μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής ανακοίνωσε πως θα διερευνήσει αν παραβιάστηκε η ισχύουσα έκτακτη νομοθεσία.

Τα επόμενα βήματα για την άρση του lockdown

Η υπόθεση Κάμινγκς έχει επισκιάσει τις άλλες εξελίξεις στη Βρετανία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Το βράδυ της Δευτέρας ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα για την άρση του lockdown

Ανοιχτές αγορές και εκθέσεις αυτοκινήτων στην Αγγλία θα μπορούν να λειτουργήσουν από την επόμενη εβδομάδα (1η Ιουνίου), εφόσον θα ισχύουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από την Covid-19, καθώς συγκαταλέγονται στους χώρους χαμηλού ρίσκου, σε σύγκριση με τους κλειστούς χώρους, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Σε δεύτερο στάδιο, πιθανώς στις 15 Ιουνίου, θα μπορούν να λειτουργήσουν και τα υπόλοιπα καταστήματα λιανικής πώλησης – μη βασικών αγαθών – σε κλειστούς χώρους και εμπορικά κέντρα, εφόσον τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις ανακοινώσεις σχετικά με τις προετοιμασίες για το άνοιγμα κάποιων τάξεων σχολείων από την επόμενη εβδομάδα, και τόνισε ότι ο σχεδιασμός για την χαλάρωση των περιορισμών ανακοινώνεται, καθώς η χώρα προχωρά στα επόμενα βήματα της άρσης του lockdown, εφόσον το επιτρέπουν οι μέχρι τώρα ενδείξεις, και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί με την πτώση του αριθμού των νέων περιστατικών και των θανάτων από τον ιό.

Οι νέοι θάνατοι περιστατικών με κορονοϊό που καταγράφηκαν σε όλους τους χώρους στη Βρετανία το τελευταίο 24ωρο είναι 121, και ο συνολικός αριθμός φτάνει τους 36.793, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας. Χθες πραγματοποιήθηκαν 73.726 διαγνωστικές εξετάσεις, εκ των οποίων 1.625 ήταν θετικές στον ιό. 8.834 άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με κορονοϊό, αριθμός που είναι κατά 12% μικρότερος από ότι πριν δύο εβδομάδες (λίγο περισσότεροι από 10.000).

Σύμφωνα με την επιστημονική σύμβουλο της υπηρεσίας δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, Ιβόν Ντόιλ, το 0,25% του πληθυσμού στην Αγγλία από 4-17 Μαϊου είχε κορονοϊό, ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Βρετανία στο 0,7-1 και ότι οι νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία, όπως και ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν αναπνευστικής υποστήριξης, έχει μειωθεί σημαντικά.