To πρώτο ελληνικό Rafale στη βάση της Dassault Aviation | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Δεν ήχησαν καλά τα «24 Rafale» στα αυτιά των Τούρκων

Η εκπεφρασμένη ενόχληση Ακάρ για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, αποτυπώνεται και στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου μετά την ανακοίνωση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για την απόκτηση επιπλέον έξι γαλλικών μαχητικών από την Πολεμική μας Αεροπορία
Protagon Team

Επίσημες ανακοινώσεις για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού μπορεί να μην υπήρξαν, στην καθιερωμένη όμως συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αγορά επιπλέον έξι Rafale.

«Εδώ ανακοίνωσα πέρυσι την αγορά των 18 Rafale που σύντομα θα γίνουν 24. Φέτος βρίσκομαι και πάλι εδώ για να ενώσω και να δώσω προοπτική, για να περιγράψω το σχέδιο μας για την Ελλάδα που αλλάζει, βαδίζει μπροστά και κοιτάζει ψηλά. Για να παρουσιάσω τα ακόμα περισσότερα που μπορούμε να επιτύχουμε μαζί από το 2022 και μετά. Η φετινή έκθεση καθοριστικός σταθμός επανεκκίνησης και σημείο αφετηρίας μίας συναρπαστικής δεκαετίας», ανέφερε επί λέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με τον τρόπο αυτό ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει ακόμη έξι Rafale, προκειμένου να συμπληρωθεί η πρώτη Μοίρα ( ως γνωστόν η «φωλιά» των νέων Rafale θα είναι η 332 Μοίρα), με τα πρώτα όπως επανέλαβε, να πετούν στον ελληνικό ουρανό πριν το τέλος του 2021

Οπως ήταν επόμενο, οι ανακοινώσεις αυτές δεν έμειναν ασχολίαστες από τον τουρκικό Τύπο, δεδομένου ότι όπως έχει δείξει και ο τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στις τελευταίες δηλώσεις του, το θέμα των Rafale – σε συνδυασμό με τη κατάρρευση του project των F-35 για την Αγκυρα- «ενοχλεί» εντόνως…

«H Eλλαδα αυξάνει τα μαχητικά Rafale και φτάνει στα 24 αεροσκάφη», μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, ενώ η εφημερίδα Yeni Safak προσπάθησε να δώσει μία διαφορετική -πιο «πατριωτική»- διάσταση στο θέμα, γράφοντας ότι «Ο φόβος για την Τουρκία, αύξησε τον αριθμό μαχητικών Rafale Σε 24». Για πανικό των Ελλήνων, μιλούν άλλα τουρκικά μέσα.

Με την πρώτη ανακοίνωση για τα  18 Rafale, η αντίδραση στην άλλη πλευρά του Αιγαίου ήταν στην αρχή αμήχανη και στη συνέχεια σπασμωδική. «Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει τίποτα με τους εξοπλισμούς […] Αγοράστε όσα αεροσκάφη θέλετε, όσα υποβρύχια, όσα πλοία θέλετε. Δεν σας αρκούν, δεν αρκούν», επαναλαμβάνει ανά τακτά διαστήματα από τότε ο τούρκος υπουργός Αμυνας, καθώς μέρα τη μέρα στη γείτονα συνειδητοποιούν ότι η ισορροπία ισχύος στον αέρα αλλάζει υπέρ της Ελλάδας.

Η Αγκυρα θεωρούσε ότι αν έπαιρνε τα αμερικανικά F-35 θα αποκτούσε υπεροπλία στο Αιγαίο, τουλάχιστον στον αέρα. Ομως ο σχεδιασμός της έπεσε έξω. Η απόφασή της να προμηθευτεί το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 προκάλεσε την οργή των Αμερικανών και τελικά την αποβολή τής Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής και προμήθειας των αμερικανικών Stealth μαχητικών F-35. Οι Τούρκοι θεωρούν ότι έχουν ελπίδες αν διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ να αποκτήσουν τα F-35. Ομως, μέχρι να συμβεί αυτό, συνεχίζουν να αναζητούν λύσεις για την αντιμετώπιση των ελληνικών Rafale.