Ο Μέσι έβγαλε την φανέλα της Μπαρτσελόνα μετά τον αγώνα με την Μπάγερν Μονάχου. Και φαίνεται πως δεν θα την φορέσει ξανά | REUTERS/Albert Gea
Επικαιρότητα

Δεν φεύγει ο Μέσι – η Μπαρτσελόνα τον σπρώχνει στην έξοδο

Καθώς η μέρα που πιστεύαμε πως δεν θα ξημέρωνε ποτέ -να δούμε τον Μέσι με άλλη φανέλα- πλησιάζει ολοταχώς, το παζλ έχει αρχίσει να σχηματίζεται. Πλέον, μπορούμε να αντιληφθούμε το δραματικό δίλημμα του αργεντινού σούπερ-σταρ. Να κατανοήσουμε τις κινήσεις του, αλλά και τι ήταν αυτό που έγειρε την πλάστιγγα
Sportscaster

Ας δούμε πρώτα τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών, που είναι καταιγιστικές.

Το αργεντίνικο τηλεοπτικό δίκτυο «Tyc Sports» έφερε στο φως της δημοσιότητας το έγγραφο (φαξ), με το οποίο ο Λιονέλ Μέσι γνωστοποιεί την απόφασή του να αποχωρήσει (άμεσα) από την Μπαρτσελόνα: Αργότερα μάθαμε πως αυτό το κείμενο, που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο, είναι πλαστό. Σημασία έχει ότι ο Κάρλες Πουγιόλ, ο εμβληματικός αμυντικός της Μπαρτσελόνα από το 1999 έως το 2014 και εκ των αρχηγών της, το επιδοκίμασε. Το ίδιο και ο Λουίς Σουάρες, τον οποίο ο καταλανικός σύλλογος έδιωξε (ένα χρόνο πριν από τη λήξη του συμβολαίου του) με τρόπο που δεν σεβάστηκε την πενταετή προσφορά του.

Σε ένα μονόλεπτο τηλεφώνημά του ο νέος προπονητής, Ρόναλντ Κούμαν, του ανακοίνωσε πως δεν τον υπολογίζει για την προσεχή σεζόν. Και το πρωί της Τρίτης η διοίκηση τον αποχαιρέτησε με ένα ψυχρό tweet 18 λέξεων: «Αμοιβαία συμφωνία ανάμεσα στον Σουάρες και τον σύλλογο για τον τερματισμό του συμβολαίου του. Σε ευχαριστούμε, καλή τύχη».

Αντί για οποιαδήποτε προσπάθεια θα μπορούσε να μεταπείσει τον επί 16 χρόνια ηγέτη της, η Μπαρτσελόνα απάντησε στον Μέσι (επίσης με φαξ) ότι ο όρος του συμβολαίου του που του επέτρεπε να φύγει ως ελεύθερος παίκτης όποτε το επιθυμούσε, είχε ισχύ έως τις 30 Μαΐου. Σύμφωνα με τον καταλανικό ραδιοφωνικό σταθμό «RAC1», ο σύλλογος δέχεται να τον παραχωρήσει, αλλά μόνον έναντι ανταλλάγματος άνω των 222 εκατομμυρίων ευρώ – του ποσού που η Παρί Σεν Ζερμέν είχε καταβάλει το 2017 για να της «αρπάξει» τον Νεϊμάρ.

Στη Βαρκελώνη σήμανε ξεσηκωμός. Οπαδοί των «Μπλαουγκράνα», φορώντας τη φανέλα με το νούμερο 10 οι περισσότεροι, διαδήλωσαν έξω από το «Καμπ Νου» την απαίτησή τους να παραιτηθεί ο πρόεδρος του συλλόγου, Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου. Πιστεύουν αυτό που ισχυρίστηκε το δημοφιλές τηλεοπτικό πρόγραμμα του «Chiringuito»: πως αν αλλάξει η διοίκηση, ο Μέσι θα παραμείνει στην ομάδα.

Ο Τζόρντι Φαρέ, ένας εκ των υποψηφίων προέδρων στις εκλογές του προσεχούς Μαρτίου, κατέθεσε σήμερα (Τετάρτη) πρόταση μομφής κατά της διοίκησης Μπαρτομέου. Το ίδιο είπαν ότι θα κάνουν και δύο σύνδεσμοι μελών («Manifest Blaugrana» και «Cor Blaugrana»). Για να καθαιρεθεί ο πρόεδρος και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, θα πρέπει εντός 15 ημερών να προσυπογράψουν τη μομφή 16.526 μέλη – το 15% όσων έχουν δικαίωμα ψήφου στην Μπαρτσελόνα. Δεν θα είναι εύκολο να συγκεντρωθούν τόσες υπογραφές. Εκτός κι αν ο ίδιος ο αργεντινός σούπερ-σταρ (που σύμφωνα με την εφημερίδα της πατρίδας του, Ole, αναμένεται να απευθυνθεί στους οπαδούς της «Μπάρτσα» τις επόμενες ώρες) επιβεβαιώσει ότι ο Μπαρτομέου είναι ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε να φύγει από την ομάδα με την οποία ταυτίστηκε.

Το παζλ της υπόθεσης που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων, έχει αρχίσει να σχηματίζεται. Πλέον, μπορούμε να μπούμε στο μυαλό του Μέσι, να αντιληφθούμε το δραματικό του δίλημμα, και να κατανοήσουμε τις κινήσεις του.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο «Λίο» φλέρταρε με την ιδέα της αλλαγής εργασιακού περιβάλλοντος. Γι’ αυτό και μετά το 2017 δεν ανταποκρίθηκε σε κανένα κάλεσμα της διοίκησης για επέκταση του συμβολαίου του, που λήγει στις 30 Ιουνίου 2021. Γι’ αυτό και στην τελευταία του ανανέωση απαίτησε να μπει αυτός ο όρος περί αυτόματης λύσης της συνεργασίας τους, εφόσον το θελήσει ο ίδιος. Ενιωθε -όχι άδικα- ότι ο πρόεδρος Μπαρτομέου είχε πάψει από καιρό να τον σέβεται. Τους συμπαίκτες του, ακόμη περισσότερο.

Ζήτησε να φέρουν πίσω τον Νεϊμάρ. Ο Βραζιλιάνος δεν επέστρεψε, αν και, έκτοτε, ο σύλλογος δαπάνησε σε (αποτυχημένες) μεταγραφές ένα καράβι λεφτά. Ζήτησε να μην αποκτηθεί ο Γκριζμάν, αλλά τον αγνόησαν. Ζήτησε να μην απολυθεί ο Βαλβέρδε. Οχι μόνο τον έδιωξαν, αλλά και επιχείρησαν να φορτώσουν την ευθύνη στους ποδοσφαιριστές, που -τάχα- δεν τον ήθελαν. Στο θέμα των περικοπών, εμφάνισαν τους παίκτες σαν κακομαθημένα παιδιά που αρνούνταν να βοηθήσουν σε μια δύσκολη στιγμή. Υστερα, αποκαλύφθηκε ότι η διαδικτυακή πλατφόρμα που τους απαξίωνε με κάθε τρόπο, είχε στενές σχέσεις με τον Μπαρτομέου. Ό,τι έκανε -ή δεν έκανε- η διοίκηση, τον απογοήτευε.

Παραλλήλως, η Μπαρτσελόνα έφθινε αγωνιστικά. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια βίωσε τέσσερις αποκλεισμούς στο Τσάμπιονς Λιγκ, τον έναν πιο οδυνηρό από τον προηγούμενο. Εφέτος έχασε και το πρωτάθλημα, από μια μετριότατη Ρεάλ. Η ομάδα – μοντέλο του παρελθόντος ζούσε μια παρατεταμένη παρακμή, και ο ίδιος είχε πάψει να απολαμβάνει το ποδόσφαιρο. Δεν άντεχε άλλο να τη βλέπει να βυθίζεται, κι εκείνος να μην έχει την κατάλληλη βοήθεια για να τη βοηθήσει. Εβλεπε το χρόνο του στα γήπεδα να τελειώνει και τρόμαζε στην ιδέα ότι το Τσάμπιονς Λιγκ του 2015 θα είναι το τελευταίο του μεγάλο τρόπαιο.

Θα μπορούσε να έχει, ήδη, αποχωρήσει. Ως ελεύθερος. Είχε τρεις ευκαιρίες -η τελευταία ήταν τον περασμένο Μάιο-, όμως δεν τις εκμεταλλεύθηκε. Γιατί; Επειδή στο διπλανό σκέλος του ζυγού βάραιναν πολλά πράγματα. Πρωτίστως, το συναίσθημα. Είκοσι χρόνια στην Μπαρτσελόνα, αυτός ο σύλλογος είναι όλη του η ζωή. Πώς να φύγει έτσι, σαν κλέφτης, χωρίς να αποχαιρετήσει -λόγω κορονοϊού- το Καμπ Νου γεμάτο με εκείνους που τον λάτρεψαν σαν Θεό; Πώς να επιτρέψει στην Ιστορία να γράψει ως επίλογο των μαγικών του παραστάσεων με την «μπλαουγκράνα» φανέλα αυτό το ταπεινωτικό 8-2 από την Μπάγερν; Αλλά και πώς να εγκαταλείψει τη Βαρκελώνη, όπου έχτισε το σπίτι των ονείρων του για την Αντονέλα και τα τρία τους παιδιά; Φοβόταν, κιόλας. Το άγνωστο, μακριά από το προστατευμένο περιβάλλον στο οποίο συνήθισε να ζει από 13 ετών πιτσιρίκος.

Και ποια ομάδα θα μπορούσε, στ’ αλήθεια, να του εγγυηθεί την ποδοσφαιρική ευτυχία; Η Παρί, που συμμετέχει σε ένα πρωτάθλημα σχεδόν αδιάφορο; Η Μάντσεστερ Σίτι, που αποκλείστηκε από… τη Λιόν; Η Ιντερ, που δεν κατάφερε να κατακτήσει ούτε το Γιουρόπα Λιγκ; Ισως, μόνον η Μπάγερν Μονάχου. Αλλά, είναι ο μόνος σύλλογος που δεν επρόκειτο να ενδιαφερθεί γι’ αυτόν.

Η πλάστιγγα έγειρε στο μυαλό του, υπέρ της αποχώρησης, πολύ πρόσφατα. Το 8-2 από τους Βαυαρούς τον «σόκαρε». Το ίδιο και η άθλια συμπεριφορά της Μπαρτσελόνα απέναντι στον (φίλο του), Λουίς Σουάρες. Μα, πάνω απ’ όλα, τον έπεισε να φύγει εκείνος που (υποτίθεται ότι) τον συνάντησε για να τον πείσει να μείνει. Ο Μέσι περίμενε να ακούσει από τον νέο του προπονητή ένα project που θα ξανάκανε την Μπαρτσελόνα… Μπαρτσελόνα. Ενα σχέδιο για το δικό του supporting cast, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός. Αλλά, σύμφωνα με το Catalunya Radio, άκουσε έκπληκτος τον Κούμαν να του λέει πως τα προνόμια τελείωσαν, κι ότι θα είναι πολύ αυστηρός μαζί του!

Σε γκάλοπ της Marca με το ερώτημα «Πώς θα επηρεάσει την Μπαρτσελόνα ενδεχόμενη αποχώρηση του Μέσι;», το 62% των 110.000 αναγνωστών που απάντησαν, τη χαρακτήρισαν «καταστροφή». Φαίνεται, όμως, πως ο Μπαρτομέου δεν συμμερίζεται αυτήν την άποψη. Ετσι, η μέρα που πιστεύαμε πως δεν θα ξημέρωνε ποτέ -να δούμε τον «Pulga» με άλλη φανέλα-, πλησιάζει ολοταχώς. Εκτός αν πιστέψουμε το σενάριο ότι ο παίκτης έχει σκηνοθετήσει τη (δήθεν) φυγή του για να «ρίξει» τη διοίκηση Μπαρτομέου…

Κι αν φύγει, πού θα πάει; Στη Σίτι, απάντησαν έξι στους δέκα οπαδούς της Μπαρτσελόνα που συμμετείχαν σε σχετικό poll. Κοντά στον Πεπ Γκουαρντιόλα, τον προπονητή που τον «απογείωσε». Ενα παράξενο tweet ήρθε σήμερα (Τετάρτη) να τους κάνει να νιώσουν ακόμη πιο σίγουροι. Ο σύλλογος του Μάντσεστερ ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό του μια φωτογραφία που δείχνει τον Γκουαρντιόλα να χειροκροτεί χαμογελαστός, με τον χαιρετισμό «Καλημέρα παιδιά!».

Η Παρί «ορκίζεται», στη σημερινή Equipe, πως δεν θα είναι αυτή η επόμενη ομάδα του: «Μια τέτοια μετακίνηση είναι αδύνατη, λόγω του περιορισμού που υπάρχει από το Financial Fair Play. Ακόμη κι αν ερχόταν ως ελεύθερος, το συμβόλαιό του είναι τόσο υψηλό, που θα δημιουργούσε πρόβλημα στον ισολογισμό μας».

Οσο για τον ατζέντη που πήγε τον Μέσι στη Βαρκελώνη, και στενό του φίλο, Χοσέ Μαρία Μινγκέλα, «βλέπει» Ιντερ. Η Gazzetta dello Sport και η Clarin (της Αργεντινής) έγραψαν, μάλιστα, ότι οι κινέζοι ιδιοκτήτες του ιταλικού συλλόγου ζήτησαν την έγκριση και τη βοήθεια του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του Μέσι είναι η «είδηση της χρονιάς» στα σπορ, που όλοι προσπαθούν να βγάλουν πρώτοι. Μόνον οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα εξακολουθούν να πιστεύουν, σε ποσοστό 64%, πως ο ποδοσφαιριστής που λάτρεψαν δεν θα πραγματοποιήσει την απειλή του.