O Χρήστος Σταϊκούρας με τον επίτροπο Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι (αριστερά) και τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος | REUTERS/Johanna Geron
Επικαιρότητα

Δεκαπενταετές ομόλογο: Πώς φτάσαμε να μας παρακαλάνε για να μας δανείσουν…

Μέσα σε λίγους μήνες, η ελληνική οικονομία πέρασε το ένα σημαντικό ορόσημο μετά το άλλο στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει τη φήμη της στις διεθνείς αγορές. Και τώρα ήρθε το επιστέγασμα με την υπερεπιτυχημένη έκδοση 15ετούς τίτλου. Προφανώς ως την επόμενη...
Protagon Team

«Η εποχή των μεγάλων κερδών από το ελληνικό χρέος έχει πια περάσει». Η φράση του Νικ Γουόλ, διαχειριστή κεφαλαίων της Merian Global Investors, ο οποίος μίλησε στους Financial Times, λίγο αφότου έκλεισε το βιβλίο αγορών για την έκδοση του 15ετούς ομολόγου της Ελλάδας είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική του τι συμβαίνει πλέον όταν η χώρα μας βγαίνει στις αγορές:

Οι κερδοσκόποι και τα αρπακτικά έπαψαν να μυρίζονται «αίμα», έχει έρθει η ώρα των θεσμικών επενδυτών (των λεγόμενων real money investors) που δείχνουν να εμπιστεύονται μακροχρόνια την ελληνική οικονομία, ακόμη και πέρα από τους χρονικούς ορίζοντες που αποδέχεται το φιλικό μας Eurogroup.

H επιτυχία της έκδοσης του ομολόγου την Τρίτη, είναι χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη μνήμη. Τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε βγει να δανειστεί για 15ετία ήταν τον Νοέμβριο 2009, επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου και λίγο προτού η χώρα μπει στην περιπέτεια των μνημονίων, εξαιτίας της αδυναμίας νέου δανεισμού. Τότε το επιτόκιο είχε φτάσει στο 5,39%. Τώρα η Ελλάδα δανείστηκε με 1,911%! Οι προσφορές έφτασαν στα 18,8 δισ. ευρώ και η χώρα μας άντλησε 2,5 δισ. ευρώ.

Αλλά δεν είναι μόνο τα νούμερα του δανείου που μαρτυρούν το μέγεθος της επιτυχίας και της αναγνώρισης των διεθνών αγορών στη δυναμική που έχει αναπτύξει η ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα.

Αναλυτές στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο 15ετής τίτλος θα ωριμάσει το 2035, δηλαδή σε χρόνο που το ελληνικό χρέος δεν έχει ακόμη κριθεί βιώσιμο. Ως γνωστόν, τόσο το Eurogroup όσο και ΔΝΤ έχουν συμφωνήσει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο μέχρι το 2032. Το γεγονός ότι οι αγορές δανείζουν την Ελλάδα σε χρόνο πέραν της «ασφαλούς» περιόδου, αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα ότι η χώρα, έξι μήνες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, έχει κάνει άλματα σε αξιοπιστία, παρατηρούν άνθρωποι με γνώση στο πώς κινούνται οι εκδόσεις ομολόγων.

Οπως σημειώνουν οι Financial Times στο ρεπορτάζ του Τόμι Στάμπινγκτον, η αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας έφθασε σε ένα σημαντικό ορόσημο τον περασμένο Οκτώβριο όταν τα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου είχαν αρνητικό επιτόκιο –δηλαδή οι επενδυτές ουσιαστικά «πλήρωναν» για να μας δανείζουν. Αυτή η προσεκτική και βήμα-βήμα σχέση με τις αγορές έφτασε σε ένα νέο ορόσημο την περασμένη Παρασκευή (εδώ), όταν ο οίκος Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ από BB- με θετική μάλιστα προοπτική.

Αυτή η εξέλιξη, παρατηρούν οι FT, είχε ως αποτέλεσμα το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου να βυθιστεί στο 1,14%, καθώς πλέον η Ελλάδα απέχει μόλις δύο βαθμίδες από το να μπει στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την ένταξή της δηλαδή στο QE. Η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch ουσιαστικά άναψε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει ο ΟΔΔΗΧ στην έκδοση του 15ετούς.

Σταϊκούρας: «Επιτυχία για την ελληνική οικονομία και τη χώρα»

Μετά την επιτυχή έκδοση του νέου ομολόγου, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος παρεμπιπτόντως ταξίδεψε στο Παρίσι με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να συμμετάσχει σε φόρουμ του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και να συναντήσει τον γάλλο ομόλογό του, Μπρουνό Λε Μερ, δήλωσε:

«Η σημερινή έκδοση ομολόγου του ελληνικού δημοσίου διάρκειας 15 ετών, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια κρίσης, αποτελεί επιτυχία για την ελληνική οικονομία και τη χώρα.

Η μεγάλη διάρκεια του ομολόγου, η υψηλή ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και η εξαιρετική ποιότητα της έκδοσης, βελτιώνουν την εκδοτική καμπύλη του χρέους, χτίζουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ -πέραν της περιόδου που εκπνέουν τα μέτρα διευθέτησης που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές- και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Η συγκεκριμένη έκδοση συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της χώρας.

Η οικονομία ανακάμπτει, βρίσκει καλό βηματισμό και ανακτά την αυτοπεποίθησή της».

Επόμενος σταθμός για τον κ. Σταϊκούρα: στη «φωλιά του λύκου», το Βερολίνο, για μια αναγνωριστική συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς.