Κατά την πρωτολογία του στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε την κατασκευή και δεύτερου σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη, με ιδιωτικά κεφάλαια.
Μόνη απάντηση στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο της χώρας όσο και της Ευρώπης, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και από τους υδρογονάνθρακες γενικότερα, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όσο και για γεωπολιτικούς λόγους .
Και στο πλαίσιο αυτό «ετόχος της κυβέρνησης είναι να καταστούμε ενεργειακά αυτόνομη και ανταγωνιστική χώρα, αξιοποιώντας πρώτα και πάνω από όλα το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό της χώρας μας, αλλά ταυτόχρονα να μετατραπούμε και σε κόμβο διασύνδεσης ενέργειας και μεταφοράς πράσινης ενέργειας σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο».
«Προφανώς μέριμνα υπάρχει και για τη διατήρηση ικανών αποθεμάτων στον τομέα της ενέργειας. Μόλις προχθές η Ρεβυθούσα ανεφοδιάστηκε με νέο φορτίο υγροποιημένου αερίου, οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κινηθεί για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων LNG και στο χειρότερο σενάριο, απευκταίο σενάριο, που διακοπεί πλήρως η τροφοδοσία με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, την ίδια ώρα ο αγωγός ΤΑΡ στη βόρεια Ελλάδα είναι ικανός να δεχθεί περισσότερα φορτία. Σε απόλυτη εφεδρεία βρίσκονται υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια, αλλά και μονάδες φυσικού αερίου στην επικράτεια που μπορούν ανά πάσα στιγμή να μετατρέψουν το καύσιμό τους από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο», διαβεβαίωσε οκ. Μητσοτάκης στη σχετική αναφορά του για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
«Το κλειδί μεσο-μακροπρόθεσμα», τόνισε, «είναι πολιτικές όπως η κοινή προμήθεια, η κοινή αποθήκευση, η κοινή χρηματοδότηση ενεργειακής πολιτικής στην Ευρώπη. Και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι, μετά από ελληνική πρωτοβουλία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεξεργαστεί ένα ειδικό σχέδιο για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών μέσω ενός κοινού ταμείου με βάση την εμπειρία της πανδημίας, για να μπορέσουμε να εξακολουθούμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς να επιβαρύνουμε ασύμμετρα τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Έχει υποχρέωση η Ευρώπη αυτή τη στιγμή να συγκεντρώσει τη δύναμη πυρός της και να στηρίξει τα κράτη-μέλη, έτσι ώστε να μην υποστούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις εξαιρετικά επώδυνες επιπτώσεις από μία ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας».
«Ως κυβέρνηση», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, «υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης κτηρίων που έχει δρομολογηθεί ποτέ στη χώρα. Προχωράμε σε καινούργιες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιηθεί άμεσα σχετικά με την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, κλιματιστικών και ψυγείων, ενώ ταυτόχρονα κατασκευάζουμε σημαντικές υποδομές φυσικού αερίου που θα έχει σημαντικό ρόλο ως καύσιμο-γέφυρα. Και, βέβαια, ενισχύουμε τη διαφοροποίηση των πηγών μας».
Ενδεικτικά, στο σημείο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι τον Ιανουάριο η Ελλάδα κάλυψε το 47% της εγχώριας ζήτησης με LNG από τη Ρεβυθούσα, 20% μέσω του αγωγού TAP.
Στον αντίποδα, το ρωσικό αέριο, που διαχρονικά αποτελούσε το μεγαλύτερο ποσοστό στο μείγμα του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα, υποχώρησε για πρώτη φορά στο 33%.
Και πλέον, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, η χώρα προτίθεται να προχωρήσει, με ιδιωτικά κεφάλαια, στην κατασκευή και δεύτερου σταθμού υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου, το FSRU στην Αλεξανδρούπολη.
«Πρόκειται, όπως βλέπετε, για ένα σύνθετο ενεργειακό σχέδιο που κινείται με γνώμονα το οικονομικό και περιβαλλοντικό συμφέρον της χώρας, ταυτόχρονα όμως με βάση και τον ρόλο που μπορεί η πατρίδα μας να έχει στο νέο χάρτη των ενεργειακών συσχετισμών που διαμορφώνονται στον κόσμο. Και καθώς οι συσχετισμοί αυτοί αποκτούν έντονο γεωπολιτικό χαρακτήρα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκτά και αυτό με τη σειρά του στρατηγική σημασία. Με άλλα λόγια, είναι και εθνικό και διαχρονικό και θα ήλπιζα και υπερκομματικό», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο κ. Μητσοτάκης.
«Η απόφαση της κυβέρνησης να αρπάξουμε τις ευκαιρίες της ενεργειακής μετάβασης έχει ληφθεί εδώ και χρόνια. Σήμερα αποκτά και σημαντικά γεωπολιτικά χαρακτηριστικά. Πρέπει να αυξήσουμε προμήθεια υγροποιημένου αερίου γι αυτό και δημιουργούμε δεύτερη εγκατάσταση στην Αλεξανδρούπολη», επανήλθε ο Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.
«Υπάρχουν συζητήσεις Κύπρο Ισραήλ και Αίγυπτο εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές οδεύσεις αερίου. Ο γρηγορότερος τροπής να φέρουμε αέριο σερ Ελλάδα και Ευρώπη είναι με υγροποιημένο αέριο που θα έρθει από την Αίγυπτο.
»Σε αντίθεση με πολλές ΕΕ που θέλουν φυσικό αέριο για να ζεσταίνονται σε εμάς το φυσικό αέριο συνδέεται περισσότερο με την ηλεκτρική μας ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε πιστεύω να συμφωνήσουμε. Να γίνουμε πύλη εισόδου σε πρώτη φάση υγροποιημένου αερίου, στην συνέχεια φυσικού αερίου και στο μέλλον υδρογόνου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει με νόημα απευθυνόμενος στον πρόεδρο και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:
«Φαντάζομαι τώρα κατανοείται πόσο σημαντική ήταν και η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με Αίγυπτο» (σ.σ. την οποία δεν ψήφισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλώνοντας «παρών»).