Διαδηλωτές με κίτρινα γιλέκα στη Μασσαλία την 1η Δεκεμβρίου | REUTERS/Jean-Paul Pelissier
Επικαιρότητα

Αμερικανικό δάκτυλο πίσω από τα «κίτρινα γιλέκα» βλέπει εκλεκτός του Πούτιν

Τιμωρούν τον Μακρόν επειδή ζητάει τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού λέει ο δημοσιογράφος-τηλεοπτικός αστέρας Ντμίτρι Κισέλεφ, ο οποίος όμως σχετίζεται άμεσα με τα μέσα ενημέρωσης της επιρροής του Κρεμλίνου
Protagon Team

Η Ρωσία ποτέ δεν συμπάθησε τις πολύχρωμες επαναστάσεις που ξεφύτρωναν στην ευρύτερη περιοχή της μετά το 2000. Πίσω από τη «λευκή» επανάσταση στη Σερβία, την «πορτοκαλί» στην Ουκρανία, αυτή των «ρόδων» στη Γεωργία, το Κρεμλίνο έβλεπε μια υποκινούμενη αναστάτωση για να μειωθεί η δική του επιρροή.

Πάνω από μία δεκαετία αργότερα, θεωρεί ότι ίσως έχουν αλλάξει τα πράγματα και ότι είναι η ώρα να αρχίσει να ανησυχεί η Δύση για όσα συμβαίνουν στο στρατόπεδό της.

Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να πιστεύει ο Ντμίτρι Κισέλεφ, διευθυντής του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου Rossiya 1 και σταρ του καναλιού, γράφει ο Monde.

Το κίτρινο είναι το χρώμα της επανάστασης  στη Γαλλία, μιας επανάστασης την οποία ενορχήστρωσαν υπόγεια οι ΗΠΑ, όπως τις άλλες πολύχρωμες, είπε ο Κισέλεφ ενώ πίσω του η οθόνη έθετε με μεγάλα γράμματα το ερώτημα: «Εξαγωγή επανάστασης;»

Γιατί όμως να γίνει αυτό; Ο Κισέλεφ έχει την εξήγηση. Είναι η «απάντηση» των ΗΠΑ στις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού.

Πρόσθεσε ότι μια «μικροσκοπική άνοδος στην τιμή των καυσίμων» προκάλεσε σκηνές χάους, έβγαλε στον δρόμο αστυνομικούς, έφερε σκηνές βίας, αίματος και σύννεφα από δακρυγόνα.

«Το πρόσχημα [ενν. για να γίνουν όλα αυτά] είναι δυσανάλογο», είπε για να φέρει σαν αντιπαράδειγμα και τη χώρα μας. «Η τιμή της βενζίνης είναι διπλάσια στη Γαλλία σε σχέση με την Ρωσία και είναι ακόμη μεγαλύτερη στην Ελλάδα ή τη Βρετανία», επισήμανε.

Με τον κλασικό τρόπο του συνωμοσιολόγου, ο Κισέλεφ εξέθεσε τις σκέψεις του: «Σκεφτείτε ό,τι θέλετε, αλλά το πρώτο κύμα των διαμαρτυριών για τα καύσιμα σάρωσε τη Γαλλία μόνο μία εβδομάδα μετά τη διακήρυξη του Μακρόν για την αναγκαιότητα του ευρωπαϊκού στρατού».

Ο Monde σημειώνει ότι ο Ντιμίτρι Κισέλεφ δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Λέγεται ότι είναι ο εκλεκτός του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ περιλαμβάνεται και στη λίστα των προσώπων κατά των οποίων είναι σε ισχύ κυρώσεις από την ΕΕ. Σχετίζεται ακόμη με την μητρική εταιρεία του δικτύου RT και του Sputnik, τα οποία θεωρούνται και τα δύο σαν το μακρύ προπαγανδιστικό χέρι του Κρεμλίνου στο εξωτερικό.

Ωστόσο, καταλήγει η γαλλική εφημερίδα, το μήνυμα του μονολόγου την Κυριακή προοριζόταν περισσότερο για το εσωτερικό παρά για το εξωτερικό ακροατήριο: «Αν εξεγερθείτε, θα εισπράξετε χάος».