Τους λόγους που η Ελλάδα έχει την πιο θετική εικόνα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης και φυσικά των ΗΠΑ, όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, παρουσιάζει σε ρεπορτάζ του το CNN.
Σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ που προέβαλε εκθειάζει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που λήφθηκαν αρκετά νωρίς και τους πολίτες που τα εφάρμοσαν και ως αποτέλεσμα θρηνούμε τους λιγότερους νεκρούς. «Η Ελλάδα πήρε γρήγορα μέτρα και αυτό φαίνεται να έχει αποτέλεσμα», λέει στο ρεπορτάζ του το CNN.
Επίσης, στο βίντεο γίνεται αναφορά και στα αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που λήφθηκαν από τις 23 Μαρτίου, ενώ προβάλλονται και δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια αλλά και του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα.
Ακόμη ένα μεγάλο αμερικανικό Μέσο, το Bloomberg, χρησιμοποιεί τη χώρα μας ως το υπόδειγμα που λειτούργησε «έξυπνα και άμεσα». Ο δημοσιογράφος Μαρκ Γκόνγκλοφ, ασκώντας κριτική στους ηγέτες των ισχυρότερων χωρών του πλανήτη αναφέρει ότι «ανά τον κόσμο, οι κυβερνήσεις που ανταποκρίθηκαν καλύτερα στην πανδημία της Covid-19, δεν ήταν ούτε οι μεγαλύτερες ούτε οι πιο αυταρχικές».
Ηταν απλά οι πιο έξυπνες και οι πιο σβέλτες, εξηγεί ο δημοσιογράφος, δηλώνοντας με λύπη του ότι μεταξύ αυτών των χωρών, δυστυχώς δεν περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία. Αντιθέτως περιλαμβάνονται αρκετές ασιατικές κυβερνήσεις, ενώ στη Δύση, η Ελλάδα και η Γερμανία φαίνεται να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Ο Γκόνγκλοφ μάλιστα παραπέμπει στο σημείο αυτό το προηγούμενο επαινετικό για την Ελλάδα άρθρο στο Bloomberg για την κρίση του κορονοϊού που δημοσιεύτηκε στις 10 Απριλίου.
«Αχτίδα Ελπίδας από την Ελλάδα» είδε η Wall Street Journal (WSJ) και σε ανάλυσή της τονίζεται η πολύ αποτελεσματική διαχείριση και έγκαιρη αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με ειδική αναφορά στην κινητοποίηση, το συντονισμό και την «απρόσμενη αποτελεσματικότητα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, τη σταθερή και αυξανόμενη ενίσχυση των κρίσιμων μονάδων στον τομέα της υγείας (ΜΕΘ), την αθόρυβη επανάσταση ψηφιοποίησης του κράτους».
Με τον τρόπο αυτό, γράφει, υποστηρίχθηκε και πρακτικά η πολιτική του «μένουμε σπίτι» αλλά και στην συνεργασία των πολιτών αναφορικά με τους περιοριστικούς κανόνες την ώρα που εμπιστεύονται τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Από την πλευρά της η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα Ελενα Σμιθ, αναφέρεται στη «μέχρι στιγμής» επιτυχία της Ελλάδας στη μάχη με τον κορονοϊό.
Στο ρεπορτάζ της με τίτλο «Πώς η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη του κορονοϊού παρά τη δεκαετία του χρέους» περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο, όπως γράφει χαρακτηριστικά, «τα νοσοκομεία της χώρας σήκωσαν το βάρος των περικοπών, όμως οι προσπάθειές τους να περιορίσουν τον Covid-19 φαίνεται ότι αποδίδουν».
Η ανταποκρίτρια του Guardian ξεκινά το άρθρο της με το καθημερινό ραντεβού των Ελλήνων στις 6 το απόγευμα με τον Σωτήρη Τσιόδρας «τον ήρεμο, με σπουδές στο Harvard καθηγητή επιδημιολογία» και τον ο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και το μήνυμά του ότι οι Ελληνες «πρέπει να μείνουν στο σπίτι».
«Ο φιλομαθής καθηγητής και ο ξεκάθαρος πρώην δήμαρχος έχουν γίνει τα πρόσωπα της προσπάθειας της κυβέρνησης να περιορίσει την εξάπλωση του Covid-19 και οι προσπάθειές τους φαίνεται ότι αποδίδουν. Είναι γενικά αποδεκτό ότι η Ελλάδα περνάει την κρίση πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο» υπογραμμίζει.