Επικαιρότητα

Business Stories: Ενα θερμοκήπιο πράσινης επιχειρηματικότητας στο ΕΜΠ

Ο GreenTech Challenge, ένας διαγωνισμός - θεσμός από το Πολυτεχνείο ανέδειξε για τρίτη φορά την καινοτομία και έδωσε το έναυσμα προκειμένου η ερευνητική δραστηριότητα να συναντηθεί με την επιχειρηματική κοινότητα και να βρει διέξοδο στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας
Κώστας Τσαούσης

Ενας διαγωνισμός ανάδειξης και προώθησης καινοτομικών ιδεών, εφαρμογών και λύσεων δεν είναι και τόσο συνηθισμένο φαινόμενο στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο με τα πολλαπλά μικρά και μεγάλα προβλήματα. Και όμως ένας τέτοιος διαγωνισμός – όπως το GreenTech Challenge- χάρις στην επιμονή ενός ακαδημαϊκού δασκάλου που πιστεύει στην πράξη ότι η γνώση και η έρευνα πρέπει να παντρεύεται με την επιχειρηματικότητα, κατάφερε να ριζώσει στο περιβάλλον του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Και σας διαβεβαιώνω γνωρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις ότι δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση.

Το όνομα του ακαδημαϊκού δασκάλου, Κωνσταντίνος Αραβώσης – αναπληρωτής καθηγητής Τεχνολογικής Οικονομικής, Σχεδιασμού Διαχείρισης και Αξιολόγησης Περιβαλλοντικών και Τεχνολογικών Επενδύσεων από το 2016 (Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης & Επιχειρησιακής Έρευνας, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, ΕΜΠ). Ο ίδιος είναι συντονιστής της Ερευνητικής Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης στο πλαίσιο λειτουργίας της οποίας έγινε η επώαση αυτού του ιδιαίτερου διαγωνισμού για φοιτητές και νέους επιστήμονες – αποφοίτους ΕΜΠ.

Ο διαγωνισμός φέτος έκλεισε τα 3 χρόνια και ο εμπνευστής του με πολύ περηφάνια δήλωσε στην εναρκτήρια  εκδήλωση ότι «το GreenTech Challenge αποτελεί πλέον έναν θεσμό της ακαδημαϊκής κοινότητας που ενισχύει όλες τις πράσινες καινοτόμες ιδέες που στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη με λύσεις που σέβονται το περιβάλλον και την βιώσιμη ανάπτυξη. Μέσα από την τρίτη κατά σειρά διοργάνωση, δημιουργείται μια “οικογένεια ανθρώπων” με ιδέες για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο όπου στο επίκεντρο υπάρχει το Περιβάλλον, η Επιχειρηματικότητα και η Καινοτομία.

Ο 3ος κατά σειρά διαγωνισμός –η τελική του φάση διήρκεσε 3 μέρες στις αρχές Δεκεμβρίου 2019- είχε 52 αιτήσεις συμμετοχής, 30 ομάδες να διαγωνίζονται και τη συμμετοχή 400 περίπου ατόμων στην όλη διαδικασία ( είτε με την ιδιότητα του μέντορα και του κριτή, είτε με την ιδιότητα  του διαγωνιζόμενου).

Πάντως, ο φετινός διαγωνισμός διέθετε ορισμένες αξιοσημείωτες πτυχές: Μία εξ αυτών έχει να κάνει με τα καινούργια καθήκοντα του καθηγητή Αραβώση. Ο εμπνευστής του διαγωνισμού είναι πλέον από τον περασμένο Ιούλιο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, έχοντας ένα καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση δημόσιων πολιτικών για το περιβάλλον αλλά και την εφαρμογή τους. Φέτος, όμως, ο διαγωνισμός που έγινε θεσμός λόγω της αξιοπιστίας και των επιδόσεων του αγκαλιάστηκε ενός και εκτός ΕΜΠ. Ο πρύτανης  Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής ήταν εκεί, όπως και η κα Νίκη Δανδόλου, Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΑ & ΕΚΤ αλλά και πληθώρα χορηγών και υποστηρικτών από τον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, η συν – διοργανώτρια του διαγωνισμού, η  spinout startup του ΕΜΠ, Mantis Business Innovation είναι πλέον σε μια διαδικασία επιχειρηματικής ωρίμανσης όπως και τα μέλη της ομάδας που «τρέχει» τις δραστηριότητες της (επικεφαλής ο Χρήστος Νικολούδης, από τα σπλάχνα της Ερευνητικής Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης).  Πιο συγκεκριμένα, η όλη διαδικασία του Διαγωνισμού υποστηρίχθηκε από την  Mantis η οποία ως Innovation Enabler ανέλαβε την ψηφιακή διαχείριση με την χρήση της πλατφόρμας Mantis IMS. Μέσω αυτής της πλατφόρμας, οι συμμετέχοντες υπέβαλαν τις επιχειρηματικές τους προτάσεις και στη συνέχεια κρίθηκαν για αυτές στη βάση συστήματος αξιολόγησης που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτό το σκοπό, προσδίδοντας διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στην όλη διαδικασία.

Για το τέλος, κράτησα δυο – τρία πράγματα για την Ερευνητική Μονάδα Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Το κύριο αντικείμενο της είναι «η εξυπηρέτηση ερευνητικών και εκπαιδευτικών αναγκών σε θέματα που σχετίζονται με την Αειφόρο Ανάπτυξη σε θέματα παραγωγής και κατανάλωσης». Στη σελίδα της διαβάζουμε τα εξής : «Η έμφαση στην Αειφόρο Ανάπτυξη προέκυψε ως αποτέλεσμα της ανάγκης να επιλυθούν σχετικά εξειδικευμένα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκύπτουν στην Ελλάδα και διεθνώς. Η συνήθης υπόθεση που γίνεται είναι ότι είναι δύσκολο να υπάρξει ανάπτυξη ενός οργανισμού με περιβαλλοντικά συμβατό τρόπο, ενώ είναι ζητούμενο η ανάπτυξη και οι επενδύσεις να συμβαδίζουν με τη προστασία του περιβάλλοντος λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνική και οικονομική τους διάσταση».

Η ερευνητική ομάδα, μεταξύ άλλων,  εξειδικεύεται στην επίλυση σχετικών προβλημάτων και στην ανάλυση και μελέτη γνωστικών αντικειμένων με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων σε περιβαλλοντικές επενδύσεις όπως είναι τα ΣΔΙΤ.