Μετά τη χάρη που απένειμε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Μάικλ Φλιν, εξοργίζοντας τους Δημοκρατικούς, όλοι αναρωτιούνται ποιος θα είναι ο επόμενος -και το κυριότερο αν είναι ο εαυτός του.
Από το 2017, ο Τραμπ έχει πει ότι θέλει να απονείμει χάρη σε συγγενείς, φίλους, συνεργάτες. Αρκετοί θα την χρειαστούν καθώς είναι η κυβέρνηση με τα περισσότερα σκάνδαλα που διερευνώνται δικαστικά εδώ και δεκαετίες.
Θέλει μάλιστα να απονείμει χάρες σε δικούς του ανθρώπους για εγκλήματα για τα οποία θα διωχθούν στο… μέλλον. Προφανώς γνωρίζει καλά τις παρανομίες τους.
Από τότε που έμαθε ότι μπορεί να απονείμει χάρη έπαθε εμμονή με το θέμα, είπε πρώην βοηθός του στο CNN.
Το 2018 μάλιστα, είχε γράψει στο Twitter, ότι όπως του έχουν πει πολλοί ειδικοί, έχει το δικαίωμα να απονείμει χάρη στον εαυτό του, «αλλά γιατί να το κάνω αυτό, αφού δεν έχω κάνει τίποτα κακό;».
Βέβαια, όπως είχε ειπωθεί επαναλειμμένα και με το πόρισμα Μόλερ, ένας πρόεδρος εν ενεργεία δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά. Μπορεί όμως, αργότερα. Και μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να δήλωσε ότι δεν έχει καμία όρεξη να κυνηγήσει ποινικά τον Τραμπ, τον λόγο όμως έχει η Δικαιοσύνη και όχι ο επόμενος πρόεδρος.
Μπορεί όμως ο Τραμπ να δώσει χάρη επισήμως τον εαυτό του;
Κάποιοι νομικοί θεωρούν πως μπορεί, σύμφωνα με την Guardian, καθώς λένε ότι το Σύνταγμα αφήνει ανοιχτό το ζήτημα και δεν θέτει όρια.
Ενα πρόβλημα για τον Τραμπ όμως, είναι ότι οποιαδήποτε απονομή χάρης, σημαίνει και παραδοχή της ενοχής του, κάτι που θα δυσκολέψει τις φιλοδοξίες του να ξαναθέσει υποψηφιότητα το 2024, καθώς η χάρη θα αφορά αδικήματα που διαπράχθηκαν στην προεδρική του θητεία.
Για αυτό και ο Ρίτσαρντ Νίξον δεν είχε δει με καλό μάτι τη χάρη που του απένειμε ο Τζέραλντ Φορντ για το Γουότεργκέιτ.
Υπάρχει και αυτό το προηγούμενο, του 1974, όταν το υπουργείο Δικαιοσύνης έκρινε ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να απονείμει χάρη στον εαυτό του. Σε αυτήν την περίπτωση, έχει ειπωθεί ότι ο Τραμπ σκέφτεται ακόμα και το ενδεχόμενο να παραιτηθεί πριν τις 20 Ιανουαρίου, για να του απονείμει χάρη ο Μάικ Πενς, ο οποίος θα αναλάβει χρέη προέδρου.
«Ο πρόεδρος μπορεί να απονείμει χάρη σε συνεργάτες του, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν μπορεί στον εαυτό του», εξηγεί ο Κιθ Γουίτινγκτον, καθηγητής Πολιτικής στο Πρίνστον, ειδικός στη συνταγματική θεωρία. «Η χάρη είναι μία πράξη ελέους και ως τέτοια μπορεί να απονεμηθεί σε κάποιον άλλον, όχι στον ίδιο. Αν το επιχειρήσει, μπορεί να θεωρηθεί κατάχρηση εξουσίας και αν την σεβαστεί το δικαστήριο είναι δύσκολο να απαντηθεί».
Επίσης, αν τελικά ο Τραμπ έχει το θράσος να απονείμει χάρη στον εαυτό του, μπορεί να το κάνει μόνο για ομοσπονδιακά αδικήματα, κάτι που τον αφήνει ευάλωτο στα πολιτειακά δικαστήρια. Στο Μανχάταν, για παράδειγμα, ο πρόεδρος και οι επιχειρήσεις του είναι ήδη στο στόχαστρο της τοπικής Δικαιοσύνης.
Ο Τραμπ μάλιστα, έχει ήδη βάλει τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ, επικεφαλής του σχετικού γραφείου για τις χάρες, ίσως για να εξασφαλίσει χάρη στον πατέρα του, Τσαρλς, που καταδικάστηκε το 2005, για φορολογικά αδικήματα.
Οι λίστες με τους υποψήφιους για χάρη πάντως, πάνε κι έρχονται στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τον Guardian. Στα ονόματα που ακούγονται συγκαταλέγονται πρώην σύμβουλοί του, όπως οι Ρικ Γκέιτς, Τζορτζ Παπαδόπουλος (ο οποίος καταδικάστηκε για ψευδή κατάθεση στην υπόθεση της ρωσικής παρέμβασης στις εκλογές του 2016 υπέρ του Τραμπ) και ο περιβόητος Στιβ Μπάνον, όπως και ο δωρητής του, Ελιοτ Μπρόιντι, αλλά και διάφοροι συγγενείς του, για τους οποίους ο Τραμπ έχει ήδη πει στους συνεργάτες του να ετοιμάσουν τα σχετικά έγγραφα.