Η πολύ ισχυρή έκρηξη τον περασμένο Σάββατο του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα-Χούνγκα Χαπάι, σε απόσταση περίπου 65 χιλιομέτρων βόρεια της Νουκουαλόφα, της πρωτεύουσας της Τόνγκα, προκάλεσε διάφορα φαινόμενα. Μικρότερα και μεγαλύτερα τσουνάμι καταγράφηκαν σε διάφορες περιοχές του Ειρηνικού, ενώ το κρουστικό κύμα της έκρηξης έφθασε μέχρι την Ελλάδα. Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας έχει στείλει αεροσκάφη στην περιοχή για να εκτιμήσουν τις ζημιές και συνέπειες της έκρηξης στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Τόνγκα, που αποτελείται από περίπου 170 νησιά με πανέμορφες παραλίες, τροπικά δάση και κοραλλιογενείς υφάλους, πολλά εκ των οποίων δεν κατοικούνται.
Μετά την αρχική καταγραφή των συνεπειών της, η επιστημονική κοινότητα έχει αρχίσει να στρέφει την προσοχή της στα φαινόμενα που μπορεί να προκαλέσει η έκρηξη αυτή σε δεύτερο επίπεδο, όπως για παράδειγμα αν μπορεί να προκληθούν άμεσα κλιματικές μεταβολές. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, οι επιστήμονες έχουν ξεκινήσει να ψάχνουν τι έχουν συλλέξει από την έκρηξη οι διαφόρων ειδών διαστημικοί δορυφόροι που παρατηρούν τη Γη και καταγράφουν συνεχώς δεδομένα. Επίσης, αμέσως μετά την έκρηξη, εστάλησαν στην περιοχή ερευνητικοί δορυφόροι, όπως ο ευρωπαϊκός Sentinel-1A, που είναι σχεδιασμένος για να καταγράφει δεδομένα γεωλογικών διεργασιών της Γης, όπως ηφαιστειακές εκρήξεις.
Η εφημερίδα Washington Post αναφέρει ότι υπήρξαν φόβοι ότι οι τεράστιες ποσότητες ηφαιστειακής ύλης που εκτόξευσε στην ατμόσφαιρα η έκρηξη θα μπορούσαν να προκαλέσουν σε τοπικό ή ευρύτερο επίπεδο μείωση της θερμοκρασίας.
Ορισμένοι ειδικοί έσπευσαν αμέσως μετά την έκρηξη να δηλώσουν ότι δεν τίθεται τέτοιου είδους ζήτημα. «Οι ποσότητες του διοξειδίου του θείου και γενικότερα το ηφαιστειακό υλικό δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα υψηλές μέχρι στιγμής. Θα έπρεπε το υλικό αυτό να έχει 5-10 φορές μεγαλύτερη πυκνότητα για να υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει μετρήσιμα το κλίμα» ανέφερε σε ανάρτηση του στα social media ο Σάιμον Καρν, καθηγητής του Πανεπιστημίου Michigan Tech στις ΗΠΑ.
Μαζί του συμφωνεί και ο Αλαν Ρόμποκ, καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών του αμερικανικού Πανεπιστημίου Rutgers. «Για να υπάρξει κλιματική επίδραση από μια ηφαιστειακή έκρηξη, πρέπει να υπάρξει εκτόξευση τουλάχιστον χιλίων κιλοτόνων διοξειδίου του θείου στη στρατόσφαιρα» υποστηρίζει ο Ρόμποκ και από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι οι ποσότητες διοξειδίου του θείου που εκτοξεύτηκαν δεν ξεπέρασαν τους 400 κιλοτόνους.
Πάντως οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου, αφού δεν γνωρίζει κανείς πότε θα σταματήσει το ηφαίστειο να παράγει εκρήξεις.