O Aντονι Μπλίνκεν στην απάντησή του στον γερουσιαστή Μενέντεζ | Reuters
Επικαιρότητα

Μπλίνκεν: Σημαντική η Ελλάδα για τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο

Συνεχίζονται τα «θετικά σήματα» από τον εκλεκτό του Τζο Μπάιντεν για τη θέση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσον αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και την επιστροφή των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ειδική αναφορά στην τριμερή σχέση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ
Protagon Team

Ετοιμος να εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών ασφαλείας Ελλάδας – ΗΠΑ δήλωσε ο νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αντονι Μπλίνκεν, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του γερουσιαστή Μενέντεζ.

Σε μία διατύπωση που «έδειξε» πώς θα πορευθεί εφεξής η αμερικανική εξωτερική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, ο Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε σημαντική τη σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ για τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον στην περιοχή, ενώ εκφράστηκε θετικά για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο τριμερές σχήμα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (3+1).

Αναλυτικά η ερώτηση του Δημοκρατικού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ είχε ως εξής:

Στο προηγούμενο Κογκρέσο, ηγήθηκα της προσπάθειας για την υπερψήφιση του Νόμου για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο (EastMed Act). Ο νόμος προβλέπει μια νέα στρατηγική που βασίζεται στη συνεργασία των ΗΠΑ με τις τρεις δημοκρατίες της περιοχής, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο. Πώς θα συνεχίσετε να ενισχύετε τις επενδύσεις που περιγράφονται στο νόμο και να ενισχύεται περαιτέρω τις κρίσιμες σχέσεις ασφάλειας με την Ελλάδα και την Κύπρο;

Και η απάντηση Μπλίνκεν:

Εάν επικυρωθεί ο διορισμός μου (σ.σ. μέχρι την επικύρωση παραμένει έστω και τυπικά «υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών» των ΗΠΑ), ανυπομονώ να εξετάσω περαιτέρω αυτή τη νομοθεσία και να συνεργαστώ με το Κογκρέσο και τους συναδέλφους σε όλες τις υπηρεσίες για την υποστήριξη ισχυρών δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου. Η σχέση ασφάλειας ΗΠΑ-Ελλάδας είναι σημαντική για τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς οι διμερείς δεσμοί έχουν βελτιωθεί, ξεκινώντας από τη κυβέρνηση Ομπάμα-Μπάιντεν. Εάν επικυρωθεί ο διορισμός μου, θα εργαστώ για να συνεχίσω την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, καθώς και της Κύπρου.

Την Πέμπτη ο γερουσιαστής Μενέντεζ είχε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αντικείμενο τους κοινούς στόχους Ελλάδας και ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

O προειδοποιητικές βολές Μπλίνκεν προς την Αγκυρα και ειδικά η αναφορά του στην Τουρκία ως «λεγόμενος στρατηγικός εταίρος» των ΗΠΑ, αποτέλεσαν ένα πρώτο δείγμα γραφής της πολιτικής που θα ακολουθήσει.

Η γερμανική Welt μάλιστα, μιλά για «προσβολή» κατά του Ερντογάν από τον εν αναμονή υπουργό Εξωτερικων των ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας την απάντηση που έδωσε ο κ. Μπλίνκεν για το θέμα των κυρώσεων και των S-400:

«Nομίζω ότι πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στα αποτελέσματα των υφιστάμενων κυρώσεων και στη συνέχεια να αποφασίσουμε αν θα πρέπει να γίνουν περισσότερα», ανέφερε επί λέξει και στη συνέχεια, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα «ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε τη ν Τουρκία «λεγόμενο στρατηγικό εταίρο» –  «μία προσβολή προς τον πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο προστάτευε επί χρόνια ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ».