Κορυφαίες επιδόσεις στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, εξελιγμένη ικανότητα ανίχνευσης αεροσκαφών, ενισχυμένη ικανότητα πολέμου επιφάνειας-αέρος και αντιμετώπισης νέων απειλών, όπως ο ασύμμετρος πόλεμος ή η υπεράσπιση στον κυβερνοχώρο.
Ολα τα παραπάνω καθιστούν τη Belh@rra ικανή να ανταποκρίνεται σε ένα σύνθετο πεδίο επιχειρήσεων όπως το Αιγαίο Πέλαγος.
Οπως ανακοινώθηκε επισήμως από τον Πρωθυπουργό, η Ελλάδα θα αποκτήσει 3+1 φρεγάτες FDI (Frégate de défense et d’intervention), με διαμόρφωση η οποία επελέγη από το ίδιo το Πολεμικό μας Ναυτικό, και είναι ισχυρότερη από την αντίστοιχη γαλλική (περιλαμβάνει ραντάρ Thales SeaFire, σόναρ CAPTAS-4, πυροβόλο Oto Melara 76mm, 2 πυροβόλα των 20 mm σε τηλεχειριζόμενους σταθμούς, 8 πυραύλους επιφανείας – επιφανείας Exocet MM-40 Block 3, διπλό εκτοξευτή Sylver A50 8 θέσεων (συνολικά 16 θέσεις) για Α/Α βλήματα Aster 15/30 και 2 τορπιλοσωλήνες για τορπίλες MU90).
O όμιλος Naval Group έχει ονομάσει τη νέα φρεγάτα FDI «Belh@rra» από το μοναδικό γιγαντιαίο κύμα της Ευρώπης: το Belharra. Το πρώτο “α” γράφεται με @ ως αναφορά στην εξαιρετικά ψηφιακή φύση του νέου αποκτήματος του Πολεμικού Ναυτικού.
Εξοπλισμένη με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire και τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην τελευταία τους έκδοση, η Belh@rra προφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει και αντιβαλλιστικές ικανότητες.
Με αλλα λόγια ο Στόλος αποκτά για πρώτη φορά σκάφη με δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, παρέχοντας παράλληλα προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους.
Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.
Η νέα φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, διαθέτει και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar CAPTAS-4. Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022. Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες.
Ο οπλισμός εναντίον πλοίων περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους.
Η ικανότητα προβολής ισχύος στην ξηρά ενισχύεται περαιτέρω χάρη στο κορυφαίο πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM), ο οποίος έχει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκτοξευτής SYLVER Α70 που διατίθεται για τις νέας γενιάς γαλλικές φρεγάτες είναι κατάλληλος τόσο για τους ASTER 15/30 όσο και για τους SCALP NAVAL με εμβέλεια που υπερβαίνει τα 1.000 χλμ,που τους κατατάσσει στην κατηγορία των στρατηγικών ναυτικών βλημάτων προσβολής επίγειων στόχων.
Ο εξοπλισμός των νέων FDI του ΠΝ συμπληρώνεται από υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο κορυφαίο παγκοσμίως γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS.
Κύρια χαρακτηριστικά Belh@rra:
Μήκος: 121 μ
Πλάτος: 18 μ
Μέγιστο εκτόπισμα: 4.400 τόνοι
Μέγιστη Ταχύτητα: > 27 κόμβους
Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3500 ώρες εν πλω τον χρόνο
Αυτονομία: 45 ημέρες
Πλήρωμα: 125 άτομα
Κατάστρωμα: Ελικόπτερο 10 τόνων
Υπόστεγο: Ελικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV
Εν κατακλείδι, η νέα φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού ξεχωρίζει για τις εξελιγμένες δυνατότητες της απέναντι σε κάθε συμβατική απειλή πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, για τη διαλειτουργικότητα με συστήματα του ΝΑΤΟ, για τη λειτουργία της ως κέντρο διοίκησης, αλλά και ως πλατφόρμα εφόρμησης των ειδικών δυνάμεων και κυρίως για τη ικανότητα συμβατικής αποτροπής τόσο σε παράκτιες περιοχές, όσο και στη ανοιχτή θάλασσα.
Την επιμέρους συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη Naval Group δημοσιοποίησε η ίδια η εταιρεία με το παρακάτω ανακοινωθέν:
Η Ελλάδα υπογράφει Μνημόνιο Συνεννόησης με τη Naval Group και την MBDA σηματοδοτώντας την έναρξη διαπραγματεύσεων για την προμήθεια τριών φρεγατών FDI HN με δυνατότητα προαίρεσης για την απόκτηση μίας ακόμη (3+1).
O Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Πρόεδρος & Γενικός Διευθυντής της Naval Group, Pierre Eric Pommellet και ο Πρόεδρος & Γενικός Διευθυντής της MBDA, Eric Béranger, υπέγραψαν σήμερα Μνημόνιο Συνεννόησης (Memorandum of Understanding) που σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την προμήθεια τριών φρεγατών FDI HN και του εξοπλισμού τους, με δυνατότητα προαίρεσης για την απόκτηση ακόμη μίας φρεγάτας.
Οι φρεγάτες FDI κατασκευάζονται στο ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient, όπου η δεύτερη φρεγάτα της κλάσης μόλις μπήκε στην παραγωγή.
Η FDI HN θα αποτελέσει πλεονέκτημα ισχύος και κυριαρχίας για την Ελλάδα.
Με τις φρεγάτες FDI HN, το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει έναν υπερσύγχρονο στόλο επιφανείας τελευταίας γενιάς και υψηλής επίδοσης.
Φρεγάτα πρώτης κατηγορίας, η FDI HN συγκεντρώνει τις καλύτερες τεχνολογίες της Naval Group, της Thales και της MBDA η οποία θα προμηθεύσει τους πυραύλους ASTER 30 B1 και Exocet MM40 Block 3c. Επίσης, θα είναι πλήρως διαλειτουργική με τους στόλους της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα θα γίνει, έτσι, η δεύτερη χώρα που διαθέτει αυτή την φρεγάτα πολλαπλών αποστολών, ανεβάζοντας τον αριθμό των μονάδων που παράγονται από πέντε, για το Γαλλικό Ναυτικό, σε οκτώ συνολικά, με option για 1 ακόμη.