Το ρωσικό «θηρίο» των ωκεάνιων βυθών «Μπέλγκοροντ»: οι τορπίλες που φέρει έχουν πυρηνική ισχύ 150 φορές μεγαλύτερη από τη βόμβα που έριξαν οι Αμερικανοί στη Χιροσίμα | Минобороны России
Επικαιρότητα

«Μπέλγκοροντ», το θηριώδες ρωσικό υποβρύχιο με το «απόλυτο όπλο»

Κατασκευασμένο από νέα υλικά, το ρωσικό σκάφος είναι σχεδόν αθόρυβο και εντοπίζεται με δυσκολία. Φέρει τις πιο καταστρεπτικές τορπίλες του κόσμου, με πυρηνικές κεφαλές ισχύος δύο μεγατόνων (150 φορές ισχυρότερες από τη βόμβα της Χιροσίμα) - XLUUV λέγεται η απάντηση των Αμερικανών
Protagon Team

Κάτω από τη μύτη των Αμερικανών -«οι οποίοι δεν δείχνουν την αρμόζουσα προσοχή»-, η «ρωσική αρκούδα» βούτηξε στα βαθιά νερά με ένα πυρηνικό υποβρύχιο που συνιστά «πραγματική πρόκληση των θαλασσίων αβύσσων».

Το σούπερ υποβρύχιο «Μπέλγκοροντ», που καθελκύστηκε τον περασμένο Απρίλιο με δόξες και τιμές από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι γιγαντιαίο, αφού έχει μήκος όσο δύο αεροσκάφη τζάμπο, και καταστρεπτικό, καθώς είναι εξοπλισμένο με την πυρηνική βόμβα «Ποσειδών» η οποία «δύναται να προκαλέσει ένα πυρηνικό τσουνάμι και να πνίξει μια μητρόπολη».

Με αντιστικτικές αναφορές στα ψυχροπολεμικά παιχνίδια των υπερδυνάμεων όπως τα απέδωσε η αμερικανική κατασκοπευτική λογοτεχνία τύπου Τομ Κλάνσι και ο κινηματογράφος του Χόλιγουντ, η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera πληροφορεί τον αναγνώστη της ότι ναι μεν «ο Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ενωσης είναι τώρα μια μακρινή ανάμνηση», ωστόσο το νέο ρωσικό υποβρύχιο «δεν είναι φαντασία, υπάρχει όντως».

Πέρασαν δύο δεκαετίες «εξοπλιστικής ύφεσης και φιλοδοξιών αφοπλισμού», αλλά πλέον η Ρωσία και οι ΗΠΑ και από κοντά η Κίνα –και παραπίσω η Γαλλία και η Βρετανία– επιδίδονται σε έναν αγώνα για την πυρηνική αναβάθμισή τους, επενδύοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και «μετατρέποντας όλον τον πλανήτη σε χώρο πολύ υψηλού κινδύνου». Σε λαμπρό πεδίο πυρηνικής αντιπαλότητας αναδεικνύονται τα θαλάσσια βάθη. Εκεί, μέσα στο έρεβος των ωκεανών, Ρώσοι και Αμερικανοί ανταγωνίζονται για την απόκτηση εκείνου του καθοριστικού όπλου το οποίο θα ακυρώνει κάθε επίπεδο άμυνας του αντιπάλου.

Το «Μπέλγκοροντ» είναι πυρηνοκίνητο, με δύο μηχανές, και έχει μήκος 178 μέτρα. Το κύτος του έχει διάμετρο 15 μέτρων. Κατασκευασμένο με νέα υλικά, είναι πολύ ήσυχο και ο ηχοεντοπισμός του εξαιρετικά δύσκολος. Καθελκύστηκε στις 27 του περασμένου  Απριλίου στη βάση του Πολεμικού Ναυτικού του Σεβεροντβίνσκ, παρουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ελάχιστος ο άνθρωπος, τεράστια η βόμβα

Αυτός είναι ο τύπος των έξι τορπιλών που φέρουν τη βόμβα «Ποσειδών». Οι διαστάσεις τους γίνονται αντιληπτές από την παρακάτω εικόνα, καθώς αντιπαραβάλλονται ο «Ποσειδών» και ο άνθρωπος.

Ο «Ποσειδών» είναι προϊόν προωθημένης τεχνολογίας στα πυρηνικά όπλα και ό,τι καταστρεπτικότερο σήμερα. Μήκους 24 μέτρων και πλάτους δύο μέτρων, η τορπίλη κινείται με 140 χιλιόμετρα την ώρα. Η πυρηνική κεφαλή της είναι ισχύος δύο μεγατόνων, δηλαδή 150 φορές ισχυρότερη από τη βόμβα που έριξαν οι Αμερικανοί στη Χιροσίμα. Οι δορυφόροι δεν την ανιχνεύουν, συνεπώς μπορεί να κινηθεί ανεμπόδιστα σε εχθρικές ακτές και να καταστρέψει μια παραθαλάσσια μητρόπολη και την ευρύτερη περιοχή της, όπως βεβαιώνουν και οι ειδικοί, όπως ο Η.Ι. Sutton του blog Covert Shores.

Στο θηριώδες υποβρύχιο «Μπέλγκοροντ» μπορεί να συνδεθεί ακόμη και άλλο… υποβρύχιο (δείτε την εικόνα παρακάτω): πρόκειται για τα γνωστά πυρηνοκίνητα Λόσαρικ (βλέπε σχετικώς εδώ) τα οποία είναι δυνατόν να προσκολληθούν στο κύτος του «Μπέλγκοροντ» ώστε να χρησιμοποιηθούν σε αποστολές υποβρύχιας κατασκοπείας. Σε ένα τέτοιο Λόσαρικ που έπλεε στη Θάλασσα Μπάρεντς ξέσπασε πυρκαγιά τον περασμένο Ιούλιο και σκοτώθηκαν 14 Ρώσοι, οι περισσότεροι ανώτεροι αξιωματικοί.

Από κοντά και οι ΗΠΑ

Το αμερικανικό Πεντάγωνο, από τη δική του πλευρά, έχει διαθέσει σημαντικά κεφάλαια για την κατασκευή του θηριώδους υποβρυχίου XLUUV (US Navy Extra-Large Unmanned Underwater Vehicle – δείτε την εικόνα παρακάτω). Ως κυριότερη αποστολή του σχεδιάζεται να είναι η αντιμετώπιση της ρωσικής βόμβας «Ποσειδών» προτού αυτή φθάσει κοντά σε αμερικανικούς στόχους.

Οι Αμερικανοί ετοιμάζουν νέας γενιάς πυρηνικά υποβρύχια προς αντικατάσταση των παλαιοτέρων. Συγκρινόμενο με το ρωσικό «θηρίο», λένε οι επαΐοντες, το XLUUV έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα σε μικρότερα «πολεμικά θέατρα».

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ασχολείται με τη νέα «μάχη του Ατλαντικού»: ενεργοποιήθηκε η διοίκηση του 2ου Στόλου και εντατικοποιήθηκαν οι επιχειρήσεις στην περιοχή μεταξύ Γροιλανδίας – Ισλανδίας – Βρετανίας, όπου εδώ και χρόνια το ΝΑΤΟ εντοπίζει με αισθητήρες το «μποτιλιάρισμα» που δημιουργεί στα ύφαλα η διέλευση των ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων.