Ο Τζο Μπάιντεν σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο | REUTERS/Kevin Lamarque
Επικαιρότητα

Μπάιντεν: Θα είμαι ξανά υποψήφιος το 2024 – ο Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για μια σειρά θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής σε συνέντευξη Τύπου για τον έναν χρόνο του στον Λευκό Οίκο. Είχε ενδιαφέρον τι είπε για την Κίνα, για την Κάμαλα Χάρις, αλλά και για το ότι θα έχει διαφορά αν οι Ρώσοι εισβάλουν «πολύ ή λίγο» σε ουκρανικό έδαφος
Protagon Team

Ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ το 2024. Και ότι θα προκρίνει ξανά τη νυν αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, την Κάμαλα Χάρις, προκειμένου να είναι στο πλάι του στο ψηφοδέλτιο.

«Θα είναι η συνυποψήφιά μου», είπε ο 79χρονος σήμερα Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης ενός χρόνου στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η πρώτη γυναίκα και πρώτη εκπρόσωπος φυλετικής μειονότητας που κατέλαβε το αξίωμα στην ιστορία των ΗΠΑ βλέπει τη δημοτικότητά της να καταρρέει αφότου το ανέλαβε.

«Κάνει καλή δουλειά», για παράδειγμα, στο ζήτημα της πρόσβασης των μειονοτήτων στις εκλογές, διαβεβαίωσε μολαταύτα ο Τζο Μπάιντεν, παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για το καίριο αυτό ζήτημα έχει μπλοκαριστεί στο Κογκρέσο, ενώ αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι πιθανότητες του αρχηγού του κράτους να επανεκλεγεί θα αυξάνονταν εάν διάλεγε κάποιο άλλο πρόσωπο να τον πλαισιώσει στο «ticket», το ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών, στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Τον Νοέμβριο του 2024, ο Τζο Μπάιντεν θα είναι 82 ετών.

Στο φλέγον ζήτημα των ημερών, την κρίση στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν προέβλεψε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επιχειρήσει να εισβάλει τελικά στην Ουκρανία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι μια ευρείας κλίμακας εισβολή θα πυροδοτούσε μια μαζική απάντηση, που θα κόστιζε ακριβά στη Ρωσία και στην οικονομία της.

«Εκτιμώ ότι θα εισβάλει», δήλωσε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στο σενάριο αυτό, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως πιστεύει ότι ο ρώσος ομόλογός του δεν θα ήθελε έναν «πόλεμο μεγάλης κλίμακας» και προειδοποίησε για «βαριές» απώλειες στο πεδίο της μάχης και πρωτοφανείς «σκληρές» κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας.

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι η απάντηση των ΗΠΑ και της Δύσης θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνει η Ρωσία, εν μέσω της ανησυχίας στην Ουάσινγκτον ότι μια επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες.

«Η Ρωσία θα λογοδοτήσει εάν εισβάλει· και εξαρτάται από το τι θα κάνει. Είναι κάτι διαφορετικό εάν πρόκειται για μια μικρή εισβολή και καταλήξουμε σε μια διαμάχη για το τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε κ.λπ.», σημείωσε πάντως ο Μπάιντεν, αφήνοντας ένα παράθυρο για συνεννόηση με τη Μόσχα ανάλογα με το… εύρος της πιθανολογούμενης εισβολής.

«Αλλά εάν όντως κάνουν αυτό που μπορούν να κάνουν… θα είναι καταστροφή για τη Ρωσία εάν εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Ο Μπάιντεν και οι επιτελείς του έχουν ετοιμάσει ένα πακέτο κυρώσεων που θα επιβάλουν στη Ρωσία σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει αξιώσει από το NATO να παράσχει εγγυήσεις ότι θα τερματίσει την επέκτασή του προς Ανατολάς.

Τι θα κάνουμε με την Κίνα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καμία πρόθεση για την ώρα να άρει τους τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμούς εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που επιβάλλονται σε προϊόντα της Κίνας, καθώς το Πεκίνο δεν τηρεί δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, αναφερόμενος σε ένα άλλο, δύσκολο κεφάλαιο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι φορείς εκπροσώπησης αμερικανικών εταιρειών ζητούν να αρθούν ή να ανασταλούν οι τελωνειακοί δασμοί που επιβλήθηκαν επί των ημερών του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, ο νυν Μπάιντεν ανέφερε ότι η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR), η Κάθριν Τάι, «εργάζεται πάνω στο ζήτημα».

Υπογράμμισε την αβεβαιότητα για το πότε η κυβέρνησή του μπορεί να αρχίσει να αίρει τους δασμούς. «Η απάντηση είναι αβέβαιη. Είναι αβέβαιη», επέμεινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στον Λευκό Οίκο.

«Θα ήθελα να μπορώ να σας πω ότι (οι Κινέζοι) τηρούν τις δεσμεύσεις τους, ότι έχουν ήδη πάει παραπέρα από τις δεσμεύσεις τους, και ότι είμαστε σε θέση να άρουμε μέρος (των δασμών). Αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί», πρόσθεσε.

Την 4η Οκτωβρίου η Κάθριν Τάι ανακοίνωνε ότι η Ουάσινγκτον διεξάγει «ειλικρινείς συνομιλίες» με το Πεκίνο, χωρίς σκοπό να «αναζωπυρωθούν οι εμπορικές εντάσεις».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι παραμένουν σε ισχύ τιμωρητικοί τελωνειακοί δασμοί που επέβαλε η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 370 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση, ενόσω γίνονται διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, ανήγγειλε διαδικασία εξαιρέσεων, για να βοηθηθούν όχι κινεζικές εταιρείες, αλλά αμερικανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται σκληρά από την υπερδασμολόγηση.

Μερικές ημέρες αργότερα, συμπλήρωνε ότι συνομίλησε με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, τον Λίου Χε, σχετικά με κινεζικές εμπορικές πρακτικές τις οποίες η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει κακόπιστες, με στόχο να αποκατασταθεί διμερής εμπορική σχέση που τα μέρη θα διαχειρίζονται με «υπεύθυνο τρόπο».

Εκτοτε η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει πολύ αόριστη για την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αν έχει σημειωθεί τέτοια, στις συνομιλίες της με το Πεκίνο.

«Καταλαβαίνω την αγανάκτηση»

Σε θέματα εσωτερικής πολιτικής ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε την αγανάκτηση των Αμερικανών κατά το πρώτο έτος της προεδρίας του, όμως τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στον σωστό δρόμο για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της πανδημίας του κορονοϊού και του πληθωρισμού.

Ο πρόεδρος τόνισε ότι «η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει», αναφερόμενος στην οικονομική ανάκαμψη και τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερα στο θέμα των διαγνωστικών τεστ της Covid-19, όμως επέμεινε ότι οι ΗΠΑ είναι σε καλό δρόμο, επικαλούμενος τη μείωση του ποσοστού ανεργίας και την επιχειρηματική ανάπτυξη.

Ο Τζο Μπάιντεν αντιμέτωπος με τους δημοσιογράφους (REUTERS/Kevin Lamarque)

Όταν ρωτήθηκε αν στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας υποσχέθηκε περισσότερα από όσα θα μπορούσε να υλοποιήσει, ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν κάθετος: «Δεν υποσχέθηκα πολλά».

Παράλληλα ο Μπάιντεν δεσμεύθηκε ότι στη διάρκεια του 2022 θα φεύγει πιο συχνά από τον Λευκό Οίκο για να συνομιλεί τακτικότερα με τους Αμερικανούς. «Θα βγαίνω συχνότερα από αυτό το μέρος. Δεν είχα την ευκαιρία να κοιτάξω τους ανθρώπους στα μάτια», παραδέχθηκε «και να τους αφήσω να εκτιμήσουν ποιος είμαι».

«Μπορείτε να μου αναφέρετε έναν άλλο πρόεδρο που να έχει πετύχει τόσα όσα εγώ μέσα σε ένα χρόνο;», κάλεσε τους δημοσιογράφους. «Αν σας ακούσει κανείς, θα πιστέψει ότι δεν έγινε τίποτα», σχολίασε.

Μετά την ορκωμοσία του, στις 20 Ιανουαρίου 2021, οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Μπάιντεν, είχαν «μια χρονιά προκλήσεων αλλά επίσης και τεράστιων προόδων».

Υπογράμμισε ότι το 75% των ενηλίκων στις ΗΠΑ είναι πλέον πλήρως ανοσοποιημένων κατά της Covid-19, έναντι του 1% όταν ανέλαβε την προεδρία. Ο Μπάιντεν εξήρε επίσης «τη δημιουργία αριθμού ρεκόρ θέσεων εργασίας» και «την ανάπτυξη ρεκόρ».

Ο Μπάιντεν προσπαθεί να διασώσει «μεγάλα κομμάτια» του τεράστιου νομοσχεδίου του για τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ύψους 1,75 τρισ. δολαρίων, το οποίο δεν κατάφερε να περάσει από το Κογκρέσο λόγω των διαφωνιών κάποιων Δημοκρατικών.

Εκλογική μεταρρύθμιση

Λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη Τύπου του Μπάιντεν η Γερουσία απέρριψε μια μεγάλη εκλογική μεταρρύθμιση που προωθούσε με στόχο να προστατευθεί το δικαίωμα ψήφου των μειονοτήτων.

Ο ίδιος είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι «δεν έχω εξαντλήσει όλες τις επιλογές» για να προστατευθεί η πρόσβαση των Αφροαμερικανών και άλλων μειονοτήτων στις εκλογές.

Εξάλλου στη συνέντευξη Τύπου ο Δημοκρατικός πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα καταφέρουν να υπονομεύσουν την νομιμότητα των ενδιάμεσων εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο.

«Όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα καταφέρουμε ή όχι να πείσουμε τον αμερικανικό λαό ότι κάποια από αυτά γίνονται προκειμένου να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών», επεσήμανε ο Μπάιντεν αναφερόμενος στις νομοθεσίες που έχουν υιοθετήσει ρεπουμπλικανικές πολιτείες με στόχο να περιορίσουν την πρόσβαση των μειονοτήτων στην εκλογική διαδικασία.

«Το ενδεχόμενο να είναι παράνομες (οι ενδιάμεσες εκλογές) είναι σε άμεση συνάρτηση με το αν θα καταφέρουμε να περάσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε.

«Δεν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις»

Μάλιστα ο πρόεδρος παραδέχθηκε ότι υποτίμησε την επιθυμία των Ρεπουμπλικανών να τον εμποδίσουν να περάσει σημαντικές νομοθεσίες, χαρακτηρίζοντας την αντιπολίτευση χειρότερη σε σχέση με αυτή την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ «το έχει ξεκαθαρίσει. Θα κάνει τα πάντα για να εμποδίσει τον Μπάιντεν να πετύχει», υπενθύμισε στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Gallup η δημοτικότητα του Μπάιντεν έχει πέσει στο 40% από 57% που ήταν ένα χρόνο πριν. Αλλά ο Μπάιντεν είπε ότι «δεν πιστεύω τις δημοσκοπήσεις».