Η χειραψία Μπάιντεν και Σι κατά τη συνάντησή τους το 2013, στο Πεκίνο | REUTERS/Lintao Zhang/Pool
Επικαιρότητα

Μπάιντεν και Σι συμφώνησαν να συναντηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης

Η ανακοίνωση έγινε μετά την επιτυχία των συνομιλιών των δύο κορυφαίων συμβούλων εθνικής ασφαλείας, στη Ζυρίχη. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ και Κίνας, που περνούν κρίση εδώ και πολλούς μήνες
Protagon Team

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ κατέληξαν σε μια «κατ’ αρχήν συμφωνία» να έχουν μια διαδικτυακή συνάντηση μέχρι το τέλος του έτους, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες έχουν ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά δύο φορές, αλλά αυτή τη φορά θα «έχουν την ευκαιρία να δουν ο ένας τον άλλον, ακόμα κι αν είναι μόνο διαδικτυακά».

Οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν για τη συμφωνία μετά τη συνάντηση του αμερικανού συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν με τον κορυφαίο κινέζο διπλωμάτη Γιανγκ Τζιετσί στη Ζυρίχη. Εκεί, οι δύο διπλωμάτες προσπάθησαν να βελτιώσουν την επικοινωνία και το τεταμένο κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στην προηγούμενη συνάντηση των δύο πλευρών, στην Αλάσκα, με παρόντα τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, είχε δημιουργηθεί μεγάλη ένταση ακόμα και μπροστά στις κάμερες, οι οποίες επιτρέπονται μόνο στο ξεκίνημα και παραδοσιακά καταγράφουν την ανταλλαγή κολακευτικών σχολίων ανάμεσα στις δύο αποστολές.

Η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, είπε ότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για την τελική μορφή που θα έχει η διαδικτυακή συνάντηση ανάμεσα στους δύο προέδρους.

Ο κινέζος πρόεδρος δεν έχει ταξιδέψει εκτός Κίνας από την αρχή της πανδημίας και δεν πρόκειται να μεταβεί στη Ρώμη για τη σύνοδο των G20 ούτε στη Γλασκώβη για τη σύνοδο COP26 για το κλίμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει μιλήσει τηλεφωνικά με τον Σι δύο φορές από τον Σεπτέμβριο: την πρώτη συζήτησαν για το θέμα του εμπορικού ανταγωνισμού ανάμεσά τους και τη δεύτερη για το πρόβλημα της Ταϊβάν και την εντεινόμενη επιθετικότητα της Κίνας εναντίον της. Ηταν η πρώτη απευθείας συνομιλία ανάμεσα στους δύο ηγέτες εδώ και επτά μήνες, ανοίγοντας ένα παράθυρο επικοινωνίας και καλής θέλησης για να βελτιώσουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις, που είχαν φτάσει σε πολύ κακό σημείο.