Ο υπουργός κατά την αυτοψία στο Μαρούσι | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Aυτοψία Χατζηδάκη σε ετοιμόρροπο βιομηχανικό κτίριο στο Μαρούσι

Τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα κατεδαφιστέα και τα διατηρητέα κτίρια
Protagon Team

Αυτοψία σε ετοιμόρροπο κτίριο βιομηχανίας ζωοτροφών στο Μαρούσι, εγκαταλελειμμένο εδώ και δύο δεκαετίες, πραγματοποίησε την Τετάρτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Αμαρουσίου Θεόδωρο Αμπατζόγλου και εκπροσώπους του Τεχνικού Επιμελητηρίου και της ΥΔΟΜ του δήμου.

Ο υπουργός προανήγγειλε μάλιστα σχετικό νομοσχέδιο περί τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, που θα διευκολύνει αυτές τις διαδικασίες και θα ξεκαθαρίζει ποια κτίρια πρέπει να κατεδαφιστούν και ποια θα κρίνονται διατηρητέα.

 Υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα υπάρχουν 9.500 ετοιμόρροπα κτίρια

Οι αυτοψίες αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και μετά από εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να εντοπιστούν τα εγκαταλελειμμένα και ετοιμόρροπα κτίρια στη χώρα, να γίνει πλήρης καταγραφή τους και να κριθεί ποια από αυτά είναι επικίνδυνα και πρέπει να κατεδαφιστούν, ώστε να μην υπάρξουν άλλα τραγικά περιστατικά, όπως αυτό με τον θάνατο δύο μαθητών στο σεισμό της Σάμου.

Το κτίριο όπου έκανε την αυτοψία ο κ. Χατζηδάκης, είναι μία παλιά βιομηχανία ζωοτροφών, εγκαταλελειμμένη εδώ και 20 χρόνια – με γκρεμισμένη τη στέγη και ετοιμόρροπα τα υποστυλώματα- και χτισμένη αυθαίρετα πάνω σε ρέμα.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός σημείωσε ότι «έχουν ξεκινήσει οι αυτοψίες σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να γίνει η καταγραφή με επιστημονικά κριτήρια, για το ποια κτίρια είναι ετοιμόρροπα και ποια χρειάζονται άμεση επέμβαση, καθώς κρίνονται επικίνδυνα».

«Εχει επιταχυνθεί αυτή η προσπάθεια και ήδη έχει γίνει ένας κατάλογος. Υπάρχουν 9.500 ετοιμόρροπα κτίρια στη χώρα και θα προχωρήσουμε σε αυτοψίες σε όλη την Ελλάδα, ώστε να αποφασιστεί ποια θα πρέπει να κατεδαφιστούν», πρόσθεσε και ανακοίνωσε ότι «θα έρθει νομοσχέδιο στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, που θα διευκολύνει αυτές τις διαδικασίες και θα ξεκαθαρίζει ποια πρέπει να κατεδαφιστούν και ποια θα κρίνονται διατηρητέα. Γιατί χρειάζεται προσοχή να μην έχουμε κάποιο ζήτημα με διατηρητέα κτίρια».

«Πρέπει να κινηθούμε ταχέως, γιατί κινδυνεύουν ζωές. Εδώ, είδαμε σήμερα ένα εγκαταλελειμμένο οίκημα, δίπλα σε ένα ρέμα, που είναι πολύ επικίνδυνο», κατέληξε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, δήλωσε: «Είναι εξαιρετικό αυτό το πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση. Πρέπει εμείς ως δήμοι να μπορέσουμε να επεμβαίνουμε σε επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίρια, για λόγους ασφαλείας των πολιτών και για λόγους προστασίας της δημόσιας Υγείας, καθώς αποτελούν και εστίες μόλυνσης».