O Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος (φωτογραφία αρχείου) |
Επικαιρότητα

Αβραμόπουλος: Απαράδεκτο κάποιες ευρωπαϊκές χώρες να μη δέχονται πρόσφυγες

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί εσωτερικών της ΕΕ κατέληξαν σε έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη για το Ασυλο, τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τις επιστροφές προσφύγων
Protagon Team

«Είναι απαράδεκτο κάποιες χώρες να μη δέχονται πρόσφυγες. Ολοι πρέπει να μοιραζόμαστε τα βάρη και τις ευθύνες , με αναλογικό τρόπο», δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στη Σόφια.

Οπως ανέφερε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι υπουργοί εσωτερικών της ΕΕ κατέληξαν σε ένα ξεκάθαρο οδικό χάρτη για τους επόμενους πέντε μήνες, ούτως ώστε οι ευρωπαίοι ηγέτες να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία τον Ιούνιο. H μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος Ασύλου, η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και οι επιστροφές όσων δεν έχουν δικαίωμα να παραμένουν στην Ευρώπη είναι τα βασικά θέματα πάνω στα οποία η Επιτροπή και η βουλγαρική προεδρία της ΕΕ θα εργαστούν τους επόμενους πέντε μήνες.

Σχετικά με την ανάγκη μεταρρύθμισης του κοινού συστήματος Ασύλου, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ είχαν σήμερα μια θετική και εποικοδομητική συζήτηση. «Ολοι συμφωνήσαμε ότι χρειαζόμαστε ένα σύστημα Ασύλου ισχυρό, ισορροπημένο, αποτελεσματικό και δίκαιο για όλους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το νέο σύστημα πρέπει να εμποδίζει τις δευτερογενείς μετακινήσεις και να εξισορροπεί καλύτερα τις ευθύνες μεταξύ των κρατών-μελών. «Στηρίζω πλήρως την πρόταση της βουλγαρικής προεδρίας για να δοθεί προτεραιότητα και να εντατικοποιηθεί η δουλειά για τον κανονισμό του Δουβλίνου. Μπορούμε να κάνουμε σημαντική πρόοδο, ούτως ώστε οι ευρωπαίοι ηγέτες να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία τον Ιούνιο», ανέφερε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ερωτηθείς για το θέμα των ποσοστώσεων, ο Δ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι ποτέ δεν χρησιμοποίησε αυτή τη λέξη και ότι αυτό που λέει κάθε φορά είναι πως είναι απαράδεκτο ορισμένα κράτη-μέλη να μη δέχονται πρόσφυγες. “Όλοι πρέπει να μοιραζόμαστε τα βάρη και τις ευθύνες, με αναλογικό τρόπο. Αυτή είναι η αρχή για το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα Ασύλου. Αυτό θα συζητήσουμε τους επόμενους μήνες”, ανέφερε ο έλληνας Επίτροπος.

Συνεχίζοντας, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι μια ανθρώπινη και δίκαιη πολιτική Ασύλου πάει χέρι -χέρι με την προστασία των εξωτερικών συνόρων. Ο ίδιος τόνισε ότι σήμερα η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ έχει βελτιωθεί χάρη στις προσπάθειες των κρατών-μελών. Πρόσθεσε, επίσης, ότι πρέπει να διασφαλιστούν ομαλότερες και αποτελεσματικότερες διαδικασίες επιστροφών όσων δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρώπη.

Τέλος, σχετικά με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε πως λειτουργεί και έχει αποτελέσματα και καθώς όπως είπε το τοπίο έχει αλλάξει εντελώς, σε σχέση με ενάμισι χρόνο πριν, καθώς ο αριθμός διελεύσεων από την Τουρκία στην Ελλάδα έχει μειωθεί δραστικά και είναι πλέον διαχειρίσιμος. Η συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας λειτουργεί πολύ καλά καθώς και η συνεργασία μεταξύ των χωρών της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία με τις τουρκικές Αρχές.