Μία από τις γυναίκες την ώρα που αναφέρει ότι έκαναν εξετάσεις στο παιδί της, στο ντοκιμαντέρ «Το χρονικό μιας διαπόμπευσης» | YouTube
Επικαιρότητα

Αθώες οι οροθετικές γυναίκες που διαπομπεύτηκαν το 2012

Αθωώθηκαν 11 από τις 32 οροθετικές γυναίκες που συνελήφθησαν το 2012 με την κατηγορία ότι «εκδίδονταν και μετέδιδαν τον ιό του HIV/ AIDS». Τρεις από αυτές δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή
Protagon Team

Πριν από τέσσερα χρόνια έμαθαν με τον χειρότερο τρόπο ότι είχαν προσβληθεί από τον ιό HIV: Τις συνέλαβαν αστυνομικοί σε μία επιχείρηση-σκούπα στην Ομόνοια, τις πήγαν για εξετάσεις –φυσικά φορούσαν γάντια– και τους το ανακοίνωσαν, «Εχεις AIDS. Πας φυλακή».

Το πλήρωσαν ακριβά. Κατηγορήθηκαν για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Οτι απειλούσαν τη δημόσια υγεία. Ενας υπουργός (Ανδρέας Λοβέρδος) ζήτησε τη δημοσίευση των στοιχείων και των φωτογραφιών τους. Τα στοιχεία των ιδίων και των συγγενών τους δόθηκαν στις Αρχές. Οι ίδιες φυλακίστηκαν. Σταδιακά αποφυλακίστηκαν. Μία γυναίκα έδωσε τέλος στη ζωή της. Και τώρα αθωώθηκαν. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν γνώριζαν για την ασθένειά τους.

Ο λόγος για 11 γυναίκες από τις 32 οι οποίες συνελήφθησαν με την κατηγορία «εκδίδονταν και μετέδιδαν τον ιό του HIV/ AIDS» το 2012. Η δίκη τους άρχισε στις 15 Νοεμβρίου του 2016 -ήδη είχαν αθωωθεί οκτώ οι οποίες κάθισαν στο ειδώλιο τον περασμένο μήνα. Τρεις από τις έντεκα γυναίκες που περιλαμβάνονταν στην τελευταία δικογραφία δεν βρίσκονται στην ζωή. Η Μαρία Θεοδωράκη αυτοκτόνησε στο κελί της τον Απρίλιο του 2013. Η Κατερίνα «δραπέτευσε» τον Νοέμβριο του 2014. Η 32χρονη Μαρία Κουλουριώτη, μητέρα ενός παιδιού, πέθανε τον περασμένο Μάιο.

Την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου, το 4ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας κήρυξε τις 11 γυναίκες αθώες. «Δεν προέκυψε ουδόλως ότι οι κατηγορούμενες εκδίδονταν, ουδόλως ότι έρχονταν σε σαρκική επαφή χωρίς χρήση προφυλακτικού με άλλα άτομα, ουδόλως -εκτός της πρώτης κατηγορούμενης- ότι γνώριζαν την οροθετικότητά τους», τόνισε στην εισήγησή της η εισαγγελέας της έδρας.

Μάλιστα στοιχειοθετώντας νομικά την αθωωτική πρότασή της, η ίδια σημείωσε ότι «προϋπόθεση για την πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης είναι ο δόλος, η μη χρήση προφύλαξης. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ περαιτέρω…».

Στην απολογία τους οι κατηγορούμενες είχαν φυσικά αρνηθεί τα αδικήματα που τους αποδίδονταν. Μία από αυτές, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της έδρας γιατί τις προσήγαγαν εκείνη τη μέρα, δήλωσε ότι «τη συγκεκριμένη ημέρα μας συνέλαβαν γιατί η εντολή τους ήταν τέτοια. Να μαζέψουν όλες τις γυναίκες γύρω από την Ομόνοια. Μάζεψαν 90-100 γυναίκες».

Τελικά αθωώθηκαν από την κατηγορία της βαριάς σωματικής βλάβης κατά συρροή, ενώ το αδίκημα σχετικό με το νόμο περί εκδιδομένων γυναικών που επίσης αντιμετώπιζαν, είχε μετατραπεί σε πταίσμα και είχε παραγραφεί. Οταν ανακοινώθηκε η δικαστική απόφαση, το ακροατήριο χειροκρότησε ηχηρά και οι κατηγορούμενες δάκρυσαν. Εστω και με καθυστέρηση, οι γυναίκες που διαπομπεύτηκαν χωρίς να έχουν παραβιάσει κανέναν νόμο, δικαιώθηκαν.

Στο ντοκιμαντέρ «Το χρονικό μιας διαπόμπευσης» της σκηνοθέτριας Ζωής Μαυρουδή καταγράφεται αυτό που έζησαν οι γυναίκες, μετά το 2012.