Η πλατφόρμα «West Capella» η οποία θα διεξάγει τις έρευνες | infield.com
Επικαιρότητα

Αρχίζουν οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ: Προκαλούν οι Τούρκοι αλλά στηρίζουν οι ΗΠΑ

Σε κλοιό πολεμικών πλοίων, που μετέχουν σε τουρκική άσκηση, είναι το γεωτρύπανο το οποίο εγκαινιάζει τις έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. «Προχωράμε κανονικά» το μήνυμα της Λευκωσίας, παρά τις προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας
Protagon Team

Εν μέσω κινητικότητας και έντασης στην ευρύτερη περιοχή και σε στρατιωτικό επίπεδο, αρχίζουν οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Στο προκαθορισμένο σημείο έχει καταφτάσει το πλωτό γεωτρύπανο «West Κapella» της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας Total-Eni, αλλά και ο στολίσκος υποστήριξης που πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες τον τελευταίο ενάμιση μήνα στην περιοχή.

Αξιωματούχος της κυπριακής κυβέρνησης ανέφερε ότι το γεωτρύπανο «βρίσκεται στο σημείο της γεώτρησης στον στόχο “Ονησίφορος Δυτικό-1” χωρίς κανένα πρόβλημα». Σύμφωνα με τον ίδιο η Λευκωσία δέχεται έμπρακτη υποστήριξη από διάφορες χώρες της περιοχής, τις οποίες δεν ήθελε να κατονομάσει.

Τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ (Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου)

Η Τουρκία, από την πλευρά της, έχει επιλέξει την κλιμάκωση της έντασης, καθώς εξέδωσε NAVTEX (οδηγία προς ναυτιλομένους) με την οποία δεσμεύει παράνομα περιοχή έκτασης 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δυτικά της Κύπρου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά σήμερα Τετάρτη και την Πέμπτη. Η περιοχή βρίσκεται εντός των οικοπέδων 5, 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, τεμάχια τα οποία και διεκδικεί και η Τουρκία.

Παράλληλα το σκάφος «Μπαρμπαρός» παραμένει στις νότιες ακτές της Τουρκίας, εν αναμονή οδηγιών.

Στρατιωτικές πηγές, τις οποίες επικαλούνται Τα Νέα, χαρακτηρίζουν αναμενόμενη τη στάση της Τουρκίας, αλλά εκτιμούν ότι η κίνησή της να δεσμεύσει περιοχή κοντά στη γεώτρηση δεν πρόκειται να επηρεάσει τις προγραμματισμένες έρευνες, ούτε και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Να σημειωθεί ότι και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει NAVTEX με την οποία κηρύττει ζώνη ασφαλείας 500 μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης, στην οποία ζώνη η είσοδος απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο.

Στρατιωτική κινητοποίηση

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ευρύτερη περιοχή, νοτιότερα από το σημείο της γεώτρησης,  πλέει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George HW Bush, και η συνοδεία του που αποτελείται από περίπου 10 πολεμικά πλοία. Ακόμη στην περιοχή βρίσκονται  μία γαλλική φρεγάτα τύπου Fremm και ένα ισραηλινό πολεμικό πλοίο. Στην περιοχή βρίσκεται και η ελληνική κανονιοφόρος «Ανίκητος», η οποία μετέχει σε πολυεθνική άσκηση.

Στηρίζουν οι ΗΠΑ την Κύπρο

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε δια του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την υποστήριξή της στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην ΑΟΖ της χώρας, ενώ αποθαρρύνει και ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου, «η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».