Με ψήφους 152 υπέρ και 146 κατά, η Βουλή ψήφισε τον προϋπολογισμό του 2017.
«Οι πρώτες κάλπες που θα στηθούν στη χώρα θα είναι τον Ιούνιο του 2019 για τις δημοτικές εκλογές. Και οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές θα στηθούν τον Σεπτέμβριο του 2019. Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ένας προϋπολογισμός αισιοδοξίας» είπε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής σε εκλογική αναμέτρηση. Οπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, λέγοντας πως η χώρα βγαίνει από την κρίση και η οικονομία έχει ανακτήσει αναπτυξιακό βηματισμό. «Μετά απο τα 4,5 χρόνια της θητείας μας, η χώρα θα έχει ξεπεράσει οριστικά την κρίση και η κοινωνία θα έχει βγει από το τέλμα.»
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ανατάξει τη χώρα μετά από σαράντα χρόνια κακής διακυβέρνησης «που φέσωσαν τη χώρα». Κατηγόρησε δε, τη Νέα Δημοκρατία για μιζέρια και επίδειξη θράσους.«Από τους προϋπολογισμούς-παρωδία της μεταπολίτευσης περνάμε σε αξιόπιστους προϋπολογισμούς και τα όποια οφέλη θα μεταφέρονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες», ανέφερε επίσης, και τόνισε: «Έτσι μπορέσαμε και δώσαμε 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους, ποσό 4,7 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που πάρθηκε από τους συνταξιούχους μέσω της κατάργησης του ΕΚΑΣ, για το οποίο εσείς είχατε δεσμευτεί και εμείς δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε. Κρατήσαμε σταθερό τον ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου που επλήγησαν από την παρατεταμένη προσφυγική κρίση» Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι επί των ημερών της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκαν 200.000 θέσεις εργασίας και είναι πλέον εφικτός ο στόχος για την επίτευξη, ως το 2021, ποσοστού ανεργίας που αντιστοιχεί στο μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Απευθυνόμενος προς τους εταίρους, είπε ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τη συμφωνία με τους δανειστές, πλην όμως δεν θα δεχθεί επιπλέον μέτρα, ούτε εργασιακές σχέσεις που δεν θα είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Και το ΔΝΤ οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του, αν θέλει να μείνει η να φύγει από την Ευρώπη. Και το ίδιο πρέπει να κάνει και η ΝΔ. Θα ταυτιστεί με τις απόψεις του ΔΝΤ;»
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, κάλεσε την αντιπολίτευση στη συγκρότηση εθνικής θέσης που, ασφαλώς, θα ξεκινά από την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής.
Μητσοτάκης: «Μόνη λύση οι εκλογές»
«Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα, είναι η μόνη λύση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του. «Είστε η πρώτη κυβέρνηση που δεν κατηγορεί τις προηγούμενες, αλλά την επόμενη κυβέρνηση για τις δικές σας αποτυχίες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στις ομιλίες τους, αναφέρονται περισσότερο στον ίδιο.
«Η κυβερνητική θητεία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει συνδεθεί με το μεγαλύτερο πισωγύρισμα της χώρας» είπε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμπαιγμό των χαμηλοσυνταξιούχων, θυμίζοντας τι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας όταν η κυβέρνηση Σαμαρά προχώρησε σε ανάλογη παροχή, προσθέτοντας ότι η υπεραπόδοση εσόδων θα έπρεπε να αξιοποιηθεί στη διαπραγμάτευση για να συμφωνηθούν χαμηλότερα πλεονάσματα. Οπως είπε, η Νέα Δημοκρατία, διαθέτει σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει σε επαναδιαπραγμάτευση για μείωση των πλεονασμάτων.
Θύμισε πώς η «οικονομία της χώρας ήταν σε ανάπτυξη και γύρισε ξανά σε ύφεση», πόσο αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου την ίδια ώρα που η αξία των ελληνικών τραπεζών εκμηδενίστηκε ενώ το 2016 καταγράφηκε αριθμός – ρεκόρ σε λουκέτα επιχειρήσεων. Αποτιμώντας το κόστος παραμονής των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην εξουσία, τόνισε το γεγονός ότι τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων πολλαπλασιάζονται ενώ η οικονομία έχει γεμίσει ωρολογιακές βόμβες και τα ασφαλιστικά ταμεία αιμορραγούν. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο λογαριασμός που καλείται να πληρώσει κάθε νοικοκυριό της χώρας από τις πολιτικές υπερφορολόγησης και τις πελατειακές λογικές της κυβέρνησης φτάνει τα 6.300 ετησίως.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο του «κόφτη» και μετά το 2019. Για την μετά το 2018 περίοδο, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι για τα έτη 2019-2020, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 1,5% και ο «καβγάς για τον κόφτη και αν θα πάρουμε νέα μέτρα ή θα υπάρξει άλλος μηχανισμός» γίνεται λόγω διαφωνίας ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών. «Αισθανόμαστε προδομένοι από το ΔΝΤ, που έπρεπε να έχει το θάρρος της γνώμης του, η Λαγκάρντ έχει πει ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να έχει μεγάλα πλεονάσματα μετά το 2018. Έχω γράμμα της Λαγκάρντ όπου αναφέρει ότι με ηρωικές προσπάθειες θα φτάσετε το 3,5% το 2018 και μετά είναι αμφίβολο», σημείωσε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είπε ότι στόχος παραμένει η έξοδος στις αγορές το 2017. «Βασική προϋπόθεση είναι ο χρόνος. Δεν αρκεί να βγούμε κάποτε στις αγορές, να μπούμε κάποτε στην ποσοτική χαλάρωση. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν τους πρώτους μήνες του 2017 για να μην επαναληφθούν τα λάθη του 2014 με την έκδοση ομολόγου όπως – όπως», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης.
Οι πολιτικοί αρχηγοί
Φώφη Γεννηματά: «Εχετε τελειώσει για τον ελληνικό λαό»
«Οτι και να εξαγγείλετε, έχετε τελειώσει στην συνείδηση του ελληνικού λαού», είπε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αναφερόμενη στις παροχές που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τους χαμηλοσυνταξιούχους. «Ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση, υπάρχει τρόπος για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα αποτελείται από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις», τόνισε η κ. Γεννηματά. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει κλείσει τον κύκλο της. Όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Όμως η λύση δεν είναι μια κυβέρνηση της Δεξιάς», είπε. Επέκρινε ακόμη τη Ν.Δ. ότι δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για τη διακυβέρνηση της περιόδου 2004-2009.
Δημήτρης Κουτσούμπας: «Ρουφάτε αίμα»
«Πραγματικός αντίπαλος του λαού δεν είναι μόνο το κουαρτέτο των δανειστών αλλά και η ελληνική αστική τάξη, την οποία υπηρετεί τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με την υπερφορολόγηση «ρουφάει το αίμα» ακόμα και όσων έχουν εισόδημα 700 ευρώ. «Ακόμη και αν μειωθούν οι υπερβολικές απαιτήσεις για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2%, η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχιστεί με την επιτάχυνση των προγραμμάτων που εδραιώνουν το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας, χωρίς δικαιώματα για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους»
Σταύρος Θεοδωράκης: «Ποιος πρέπει να πληρώσει το καμένο τρόλεϊ»
«Πρέπει να μειωθεί η κρατική σπατάλη και να δοθούν χρήματα για το αύριο της χώρας και όχι για τους κομματικούς στρατούς και τις συντεχνίες», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Ασκησε κριτική στην κυβέρνηση για το κόστος των μετακλητών υπαλλήλων και την ίδρυση πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Πρότεινε δε, το κόστος των ζημιών που κάνουν ορισμένοι νεαροί στη δημόσια περιουσία, να βαρύνει τις οικογένειες τους. «Tο καμένο τρόλεϊ να το πληρώνει η οικογένεια αυτού που το κατέστρεψε και όχι τα γκαρσόνια και οι πωλήτριες» είπε. «Η αποεπένδυση έχει τσακίσει τη χώρα. Πρέπει να σταματήσει η ευκολία με την οποία αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού στην Ελλάδα, με μια νυχτερινή τροπολογία ή μια υπουργική απόφαση», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελθείσες από τον Πρωθυπουργό παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι εάν η κυβέρνηση ένιωθε ότι χρωστά χρήματα σε κάποιους, έπρεπε να σκεφθεί επίσης τους ανέργους του ιδιωτικού τομέα. Επανέλαβε ακόμη την πρόταση του κόμματός του για δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Βασίλης Λεβέντης: «Ερχονται εκλογές»
Η χώρα σύντομα θα οδηγηθεί σε εκλογές, προέβλεψε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων. Πρόσθεσε δε, ότι όποιος Πρωθυπουργός βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ, θα καταλήξει στη φυλακή. «Δίνετε εικόνα σύγκρουσης έναντι των εταίρων μας, θυμάστε πάλι τον αντιμνημονιακό εαυτό σας, τον εαυτό της δραχμής», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Επιτιθέμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ανέφερε ότι μία κυβέρνηση η οποία δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει ούτε μία μεγάλη επένδυση στα πρώτα δύο χρόνια της θητείας της είναι δύσκολο να πετύχει κάτι τέτοιο στον τρίτο της χρόνο.
Πάνος Καμμένος: «Να ψηφίσουν όλοι τον προϋπολογισμό της Αμυνας»
Σε εντυπωσιακά χαμηλούς τόνους κινήθηκε στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Ο κ. Καμμένος ισχυρίστηκε ότι αν είχε παραμείνει η προηγούμενη κυβέρνηση, αυτος ο προϋπολογισμός θα ήταν ιδιαίτερα σκληρός για τους ασθενέστερους, ενώ προειδοποίησε ότι η Νέα Δημοκρατια συμπλέει απολύτως με τους δανειστές. Επίσης είπε οτι επί των ημερών του οι Ενοπλες Δυνάμεις ενίσχυσαν την προσφορά τους στην κοινωνία αν και υπέστησαν τη μεγαλύτερη περικοπή δαπανών. Προέβλεψε δε, ότι η αξιοποίηση της περιουσίας τους θα εξασφαλίσει το 30% των πόρων χρηματοδότησής τους.
Βασικές επισημάνσεις των υπουργών
Νίκος Παππάς, υπουργός Επικρατείας: «Είναι η καλύτερη στιγμή να σκεφτεί ο λαός τι θα είχε επισυμβεί αν δεν είχε έλθει η πολιτική αλλαγή τον Ιανουάριο. Θα είχαμε την απόφαση του eurogroup για το χρέος όταν η τότε θέση εκείνης της κυβέρνησης ήταν πως το χρέος ήταν βιώσιμο;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός για να προσθέσει: «Το επιτυχές αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης έγινε λόγω πολύ καλής πολιτικής διπλωματίας. Να αναρωτηθεί ο κόσμος εάν η εφάπαξ 13η σύνταξη θα καταβάλλονταν; Θα υπήρχε μήπως πρόγραμμα που οδηγεί σε ανάπτυξη»; Ο ίδιος υποστήριξε ότι η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη, πως η ανεργία μειώθηκε και πως ο νέος προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο.
Πάνος Σκουρλέτης, υπουργός Εσωτερικών: Απευθυνόμενος προς τη Νέα Δημοκρατία: «Εάν θέλετε να μετατρέψετε την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας σε υποκατάστημα, παράρτημα ή πρακτορείο του Σόιμπλε, αυτό τον ρόλο σας τον χαρίζουμε. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε κάτι τέτοιο». Αναφέρθηκε επίσης σε «13η σύνταξη, η οποία αποτελεί διαφορετικό δείγμα γραφής της κυβέρνησης «από αυτούς που επιδιώκουν να γίνουν τα μνημόνια μόνιμο καθεστώς».
Δημήτρης Τζανακόπουλος, κυβερνητικός εκπρόσωπος: Απευθυνόμενος προς τη Νέα Δημοκρατία είπε: «Στα χρόνια της καταστροφικής πενταετίας το σχέδιό σας υλοποιήθηκε. Στόχευε στην εκκαθάριση όλων των μη ανταγωνιστικών επιχειρήσεων και στην επιβολή όρων εκμετάλλευσης εργασίας. Μείωση μεριδίου μισθών, νέο καθεστώς κεφαλαιακής συσσώρευσης. Ενός ασύδοτου κεφαλαίου. Είναι απαραίτητη η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ξέρουμε ότι θα έχουμε απέναντι τον αρχηγό της ΝΔ. Σας εξοργίζει γιατί ο προϋπολογισμός στηρίζει το κοινωνικό κράτος».