Μετά το σάλο που προκλήθηκε για τους… πλούσιους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που ελάμβαναν επίδομα ενοικίου για να πληρώνουν τα διαμερίσματά τους στο Κολωνάκι, η προαναγγελθείσα τροπολογία από τον Αλέξη Τσίπρα (τον πρωθυπουργό του «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη») κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή.
Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα για τον ίδιο και τους «αναξιοπαθούντες» (πρώην) υπουργούς του, ο Πρωθυπουργός εφάρμοσε την τακτική «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι» και βάσει της κατατεθείσης τροπολογίας η σχετική διάταξη (που είχε φέρει στη Βουλή και είχε ψηφίσει το ίδιο το κόμμα του) όχι μόνο καταργείται, αλλά αυτό θα ισχύσει και αναδρομικά, από τότε δηλ. που τέθηκε σε ισχύ η διάταξη, την 1η Φεβρουαρίου 2015.
Με άλλα λόγια όσοι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί / αναπληρωτές/ υφυπουργοί έλαβαν επίδομα ενοικίου κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υποχρεούνται τώρα να το επιστρέψουν (αν δεν το έχουν ήδη κάνει για τα μάτια του κόσμου).
Υπενθυμίζεται ότι η σχετική ρυθμιση είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015 – ενσωματωμένη μάλιστα στο τρίτο Μνημόνιο. Ο κύκλος των αποκαλύψεων για τους «ξενιτεμένους» στην Αθήνα υπουργούς που υπέβαλαν αίτηση και εισέπρατταν το επίδομα, άνοιξε με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία είχε κάνει χρήση του νόμου παρά την πλούσια περιουσιακή κατάσταση της ίδιας και του συζύγου της, υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου. Αμφότεροι οδηγήθηκαν σε παραίτηση και ακολούθησε «γαϊτανάκι» αποκαλύψεων και άλλων συναδέλφων τους που είχαν ζητήσει και ελάμβαναν το επίδομα. Ανάμεσά τους, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας -εμπνευστής του επιδόματος-, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο πρώην υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Σγουρίδης, η πρώην υφυπουργός Μεταφορών Μαρίνα Χρυσοβελώνη κ.α.
Η τροπολογία κατάργησης του μέτρου κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κύρωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γύναικων, που ψηφίζεται από την Ολομέλεια την Πέμπτη.