Σχόλιο για τη δικαστική νίκη της Apple εις βάρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των επιδιώξεών της φιλοξενεί η ιταλική Corriere della Sera.
Οπως είναι γνωστό, η Κομισιόν υπέστη σημαντική ήττα γοήτρου στο Γενικό Δικαστήριο που εξέτασε το θέμα της υποχρέωσης πληρωμής 13 δισ. ευρώ από πλευράς του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού για μη καταβληθέντες φόρους στην Ιρλανδία.
Η Κομισιόν είχε επισημάνει ότι η Apple εκμεταλλεύτηκε την «παράνομη κρατική βοήθεια» που συνιστούν δύο φορολογικές αποφάσεις δια των οποίων μειώθηκαν τεχνηέντως οι φορολογικές υποχρεώσεις της εταιρείας.
Η ήττα που χρεώνεται η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ δεν είναι η πρώτη: ανάλογη δικαστική τύχη, απόρριψη δηλαδή, είχαν πέρσι και οι απαιτήσεις της περί καταβολής 30 εκατ. ευρώ από πλευράς Starbucks, πάλι για μη καταβληθέντες φόρους, αυτή τη φορά στην Ολλανδία.
Οι Ιταλοί λένε ότι προς το παρόν δεν εξάγονται συμπεράσματα, επειδή «τα φορολογικά τερτίπια είναι τόσο περίπλοκα που αφήνουν περιθώρια για υποκειμενική αξιολόγηση». Συνεπώς «μένει να δούμε τι θα συμβεί και με τους άλλους γίγαντες της τεχνολογίας».
Μήπως αυτά τα οικονομικά μεγαθήρια στέκονται υπεράνω του νόμου; Τι θα γίνει με τις Amazon, Microsoft, Facebook και Google, αλλά και με μικρότερες εταιρείες;
Το σχόλιο συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι εδώ πέρα μιλάμε για «σύνθετους μηχανισμούς της άυλης οικονομίας», τους οποίους η Βεστάγκερ δεν κατάφερε να φρενάρει.
«Είναι ένα πολύπλοκο σύστημα, τα κέρδη ταξιδεύουν κομματιαστά, σαν να ήταν σε πακέτα, μάλιστα στην περίπτωση της Apple υπήρξε μία πρώτη ιρλανδική εταιρεία στην οποία κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 1991 και 2015 κατέληξαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ (16 δισ. μόνο το 2011, σύμφωνα με την Κομισιόν) από τα κέρδη που προέκυψαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Ολη η ιστορία των εκμεταλλεύσιμων από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες φορολογικών «παραθύρων» σχετίζεται, λέει η Corriere, με το βασικό μέλημα αυτών των «γιγάντων». Ποιο είναι αυτό;
«Ολα γίνονται για να πληρωθούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, που είναι το άπαν στις μπίζνες της τεχνολογίας». Και ολίγη, επ’ αυτού, ειρωνεία ακολουθεί: «Τόσο πολύ τα δικαιώματα κοστίζουν, που πίσω από τα προϊόντα της Apple μπορεί κάποιος να διαβάσει ότι το τάδε προϊόν σχεδιάστηκε από την Apple στην Καλιφόρνια, αλλά συναρμολογήθηκε στην Κίνα»…