Μπορεί η αδιάκοπη συσσώρευση πλούτου από μία εταιρεία να είναι μια από τις στρεβλώσεις του καπιταλισμού ή, αν το διαβάσουμε αλλιώς, να είναι μία από τις ελκυστικές πλευρές του συστήματος.
Οπως και αν το δούμε, χθες η Apple έγινε η πρώτη εταιρεία με χρηματιστηριακή αξία που ξεπέρασε το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Είναι ένα επίτευγμα εντυπωσιακό – ή αν θέλετε μία εντυπωσιακή στρέβλωση.
Ο αριθμός με τα 12 μηδενικά ζαλίζει και ξεπερνά αυτούς που συναντάμε καθημερινά. Το Bloomberg μας υπενθυμίζει ότι η Apple έχει οικονομικά μεγέθη που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα μεγέθη μεγάλων χωρών.
Για παράδειγμα, η χρηματιστηριακή αξία του ένα τρισ. θα την έφερνε στην 31η θέση της λίστας των χωρών ανάλογα με τον εθνικό πλούτο που έχουν, δηλαδή τον συνολικό πλούτο των κατοίκων και των υποδομών της.
Συγκρίσιμη χώρα στη λίστα είναι η Ελλάδα!
Να άλλο ένα χαρακτηριστικό των καιρών μας. Με μόλις 123.000 εργαζομένους που έχει σήμερα η εταιρεία κατάφερε να δημιουργήσει έναν τεράστιο σε όγκο πλούτο.
Πρέπει σε αυτόν τον αριθμό να υπολογίσουμε και δεκάδες χιλιάδες συνεργάτες ή όσους εργάζονται για τις εταιρείες που κατασκευάζουν τα εξαρτήματα των μηχανημάτων της Apple, αλλά και πάλι είναι ένα μάλλον μικρό εργατικό δυναμικό ακόμη και σε σχέση με αυτό μιας μικρομεσαίας χώρας όπως η Ελλάδα.
Μελανό σημείο ότι μόλις το 32% του εργατικού δυναμικού της Apple είναι γυναίκες, γεγονός που θα έβαζε τη χώρα-Apple σε μια από τις τελευταίες θέσεις της λίστας, μόλις 190η, δίπλα στο Ομάν.
Σε άλλους τομείς η χώρα-Apple τα πάει καλύτερα.
Η εταιρεία είναι «πράσινη» όπως η Δημοκρατία του Κογκό γιατί παράγει το 100% της ενέργειας που χρειάζεται από ανανεώσιμες πηγές και έχει τερατώδη ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (+34%) ο οποίος συγκρίνεται μόνο με μιας μικρής νησιώτικής χώρας, όπως οι Βόρειες Μαριάνες Νήσοι.
Τα 247 δισ. δολάρια του τζίρου θα την έφερναν 18η στον κόσμο στα επίπεδα του Βελγίου, ενώ δεν θα τα πήγαινε άσχημα με 122 δισ. εξωτερικό χρέος, 47η στον κόσμο, στα επίπεδα της Κολομβίας.
Αναρωτιέται εντέλει το Bloomberg αν έχει κάποια σημασία ότι η αξία της Apple είναι 950 δισ., ένα τρισ. ή περισσότερο. Εταιρεία όπως αυτή, όπως η Microsoft ή η Google, που επίσης κινούνται προς αυτό το όριο, κινούνται πλέον σχεδόν έξω από κάθε πλαίσιο ελέγχου.
Αυτό όμως είναι και το πιο σημαντικό ζήτημα που χρειάζεται αντιμετώπιση.