Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν και διαφόρων ειδών μπαλόνια που θα είναι εφοδιασμένα με αισθητήρες και όργανα μετρήσεων | Μosaic-expedition.org
Επικαιρότητα

Αποστολή στην Αρκτική: σκότος και πάγος για 600 επιστήμονες

Ερευνητές από όλον τον κόσμο θα εναλλάσσονται σε βάρδιες πάνω σε ένα παγοθραυστικό που θα κινείται στην Αρκτική για να μελετήσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής όχι μόνο στις αρκτικές περιοχές, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη
Protagon Team

Περίπου 600 επιστήμονες από 17 χώρες συμμετέχουν στη μεγαλύτερη επιστημονική αποστολή που έχει γίνει ποτέ στην Αρκτική. Η αποστολή που ονομάζεται «Mosaic» θα έχει διάρκεια ενός έτους και οι επιστήμονες που μετέχουν σε αυτή θα μελετήσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η οποία είναι ιδιαίτερα ορατή στον Βόρειο Πόλο.

Το παγοθραυστικό RV Polastern του γερμανικού Ινστιτούτου Αλφρεντ Βέγκενερ απέπλευσε στις 20 Σεπτεμβρίου από το βόρειο λιμάνι Τρόμσε της Νορβηγίας. Πάνω σε αυτό το σκάφος 600 επιστήμονες θα εναλλάσσονται σε βάρδιες για τις επόμενες 390 μέρες.

Το παγοθραυστικό Polarstern θα αποτελέσει τη βάση της μεγαλύτερης έρευνας που έχει γίνει ποτέ στην Αρκτική | Wikipedia

Το παγοθραυστικό θα καλύψει συνολικά 2.500 χιλιόμετρα. Οι ομάδες θα ζήσουν 150 πολικές νύχτες, με θερμοκρασίες που μπορεί να πέσουν ακόμη και στους -45 βαθμούς Κελσίου. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι θα έχουν μοναδικό καθήκον τους να εντοπίζουν και να απομακρύνουν τις πολικές αρκούδες και να φροντίζουν για την ασφάλεια των επιστημόνων κατά τη διάρκεια του έργου τους. Η αποστολή Mosaic είναι η πρώτη ευκαιρία που θα έχουν οι ερευνητές να μελετήσουν την Αρκτική κατά τη χειμερινή περίοδο, καθώς μέχρι τώρα δεν διέθεταν τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη θραύση των πάγων.

«Θέλουμε να πάμε στην Αρκτική επειδή είναι το επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής. Δεν κατανοούμε καλά το κλίμα στην Αρκτική επειδή ουδέποτε βρεθήκαμε εκεί τον χειμώνα. Πολύ σύντομα θα πούμε αντίο στον Ηλιο. Θα δουλέψουμε στο απόλυτο σκοτάδι, θα είμαστε απομονωμένοι, σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από όλους τους άλλους ανθρώπους. Θα πρέπει να διαχειριστούμε μόνοι μας κάθε είδους πρόβλημα, κυρίως τα ιατρικά» εξήγησε ο Μάρκους Ρεξ, επιστήμονας ειδικός σε θέματα ατμόσφαιρας και επικεφαλής της αποστολής, κάνοντας λόγο για «ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα».

Αλλοι ερευνητές θα βρίσκονται πάνω στους παγετώνες της Αρκτικής και άλλοι θα καταγράφουν δεδομένα πάνω από το παγοθραυστικό | mosaic-expedition.org

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ειδικοί θα μελετήσουν την ατμόσφαιρα, τον ωκεανό, τους πάγους και το οικοσύστημα για να συλλέξουν δεδομένα που θα τους επιτρέψουν να κατανοήσουν πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όχι μόνο τον Βόρειο Πόλο αλλά και όλον τον πλανήτη.

«Καμία άλλη περιοχή της Γης δεν υπερθερμάνθηκε με τόση ταχύτητα τις τελευταίες δεκαετίες. Εδώ βρίσκεται το επίκεντρο της υπερθέρμανσης και ταυτόχρονα, μέχρι τώρα γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτήν την περιοχή. Στις αρχές του έτους διαπιστώσαμε κάτι ακραίο: στο κέντρο της Αρκτικής έκανε περισσότερη ζέστη απ’ ό,τι στη Γερμανία. Η κατάσταση στην Αρκτική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική» πρόσθεσε ο Ρεξ.

Οι ερευνητές θα κατεβαίνουν από το πλοίο σε διάφορες περιοχές της Αρκτικής και θα στήνουν όργανα μετρήσεων και αναλύσεων. Μεγάλο μέρος της αποστολής θα πραγματοποιείται σε συνθήκες απόλυτου σκότους.

Το RV Polarstern θα συνοδεύεται από τέσσερα παγοθραυστικά -της Ρωσίας, της Κίνας και της Σουηδίας-, ενώ αεροσκάφη και ελικόπτερα θα αναλάβουν να μεταφέρουν τους επιστήμονες και να τους εφοδιάζουν με τρόφιμα και άλλα είδη. Προκειμένου να εκτελέσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποστολή του, το Polarstream θα αφεθεί να πλέει μαζί με τους πάγους όπου το πάνε τα θαλάσσια ρεύματα.