Μπορεί να Βραβεία Νομπέλ να προσφέρουν στους επιστήμονες δόξα και κύρος αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα ήθελαν να ακούσουν το όνομα τους στην τελετή των Βραβείων του Ιδρύματος Breakthrough.
Πρώτον, επειδή προσφέρουν πολύ περισσότερα χρήματα στους νικητές. Και, δεύτερον, επειδή τους αντιμετωπίζουν σαν αστέρες της βιομηχανίας του θεάματος.
Σε μια γεμάτη λάμψη τελετή στο Κέντρο Ερευνών Ames της NASA στην Καλιφόρνια, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, με οικοδεσπότη τον διάσημο ηθοποιό Μόργκαν Φρίμαν, το Ιδρυμα Breakthrough μοίρασε βραβεία συνολικού ύψους 22 εκατομμυρίων δολαρίων σε φυσικούς, βιολόγους, μαθηματικούς και άλλους επιστήμονες. Στην τελετή συμμετέχουν κάθε χρόνο διάσημοι ηθοποιοί, τραγουδιστές, μοντέλα και κάθε είδους διασημότητα.
Είναι η έκτη χρονιά που απονέμονται τα βραβεία, ένας θεσμός ο οποίος δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ρωσικής καταγωγής δισεκατομμυριούχου επενδυτή της Σίλικον Βάλεϊ Γιούρι Μίλνερ, με την υποστήριξη προσωπικοτήτων όπως ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ και ο συνιδρυτής της Google Σεργκέι Μπριν.
Κάθε χρόνο απονέμονται τρία βασικά βραβεία (Επιστημών της Ζωής, Φυσικής και Μαθηματικών), το καθένα ύψους 3 εκατ. δολαρίων, το μεγαλύτερο ποσό από κάθε άλλο επιστημονικό βραβείο στον κόσμο. Έξι μικρότερα βραβεία, τα New Horizons, ύψους 100.000 δολαρίων, δίνονται σε νεαρούς επιστήμονες στο ξεκίνημα της καριέρας τους. Κάποιοι επιστήμονες βραβεύονται για πρόσφατες ανακαλύψεις τους και άλλοι για το σύνολο της εργασίας τους στην διάρκεια της καριέρας τους.
Το φετινό βραβείο Επιστημών της Ζωής (Βιοϊατρικής) μοιράσθηκε στους Τζόαν Τσόρι (Ινστιτούτο Salk Καλιφόρνια), Ντον Κλίβελαντ (Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Ludwig Καλιφόρνια), Μόρι Καζουτόσι (Πανεπιστήμιο Κιότο, Ιαπωνία), Κιμ Νάσμιθ (Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, Βρετανία) και Πίτερ Γουόλτερ (Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο). Τα φετινά βραβεία αυτής της κατηγορίας είχαν να κάνουν με γονιδιακές έρευνες, με έρευνες καταπολέμησης της γήρανσης και με έρευνες καταπολέμησης της νόσου του κινητικού νευρώνα, μια εκφυλιστική διαταραχή του νευρικού συστήματος.
Το βραβείο Φυσικής μοιράσθηκαν οι Τσαρλς Μπένετ (Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς ΗΠΑ), Γκάρι Χίνσοου (Πανεπιστήμιο Βρετανικής Κολομβίας Καναδά), Νόρμαν Τζάροβικ (Πανεπιστήμιο Πρίνστον ΗΠΑ), Λάιμαν Πέιτζ Τζούνιορ (Πανεπιστήμιο Πρίνστον) και Ντέιβιντ Σπέργκελ (Πρίνστον). Πρόκειται για επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την Μικροκυματική Ακτινοβολία Υποβάθρου. Η ΜΚΥ ονομάζεται το ίχνος, ή υπόλειμμα της ακτινοβολίας η οποία αποτελεί τον απόηχο της Μεγάλης Εκρηξης που δημιούργησε το Σύμπαν. Αυτή η ομάδα των επιστημόνων ασχολείται με την χαρτογράφηση της ΜΚΥ η οποία φωτίζει την εξέλιξη του Σύμπαντος.
Το βραβείο Μαθηματικών απονεμήθηκε στους Κρίστοφερ Χέικον (Πανεπιστήμιο Γιούτα ΗΠΑ) και Τζέιμς ΜακΚέρναν (Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο) για την έρευνα τους στην αλγεβρική γεωμετρία, κλάδο των μαθηματικών για την μελέτη των ριζών των πολυωνυμικών εξισώσεων.