Φωτογραφίες 30 χρόνια πριν (κάτω) και σήμερα από τον παγετώνα Vatnajökull | NATIONAL LAND SURVEY OF ICELAND/KIERAN BAXTER
Επικαιρότητα

Αποκαλυπτικές εικόνες: ο παγετώνας το 1989 και το 2019

Συγκριτικές φωτογραφίες από λήψεις που έγιναν με διαφορά 30 ετών στον παγετώνα Vatnajökull της Ισλανδίας καταγράφουν με τον πιο «γλαφυρό» τρόπο την οικολογική καταστροφή που προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη
Protagon Team

Ομάδα ειδικών από τη Σκωτία και την Ισλανδία συνέκριναν φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τη δεκαετία του ’80 με σημερινές και επικεντρώθηκαν στην παγοκάλυψη του παγετώνα Vatnajökull που καλύπτει περίπου 7.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα του νησιού.

«Είδαμε μία συγκλονιστική διαφορά μεταξύ των δύο μικρών σε απόσταση περιόδων που συγκρίναμε», λέει ο δρ Κίεραν Μπάξτερ από το σκωτσέζικο Πανεπιστήμιο του Νταντί.

Οι σημερινές φωτογραφίες τραβήχτηκαν από drone, ενώ οι παλαιότερες είναι αεροφωτογραφίες με λήψεις που έγιναν από αεροσκάφος, στο πλαίσιο έρευνας που έκανε το Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας σε συνεργασία με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας.

Τις χιλιάδες λήψεις που έγιναν, η ομάδα των επιστημόνων χρησιμοποίησε ειδικό λογισμικό για να τις μετατρέψει σε τρισδιάστατα (3D) μοντέλα υψηλής ανάλυσης του εδάφους.

Φωτογραφία του παγετώνα το 1989
Φωτογραφία του παγετώνα το 2019. Είναι ξεκάθαρη η μείωση όγκου του πάγου μετά από 30 χρόνια

Αυτό εξυπηρέτησε στο να μπορούμε να δούμε το τοπίο από διαφορετικές γωνίες, ακόμη και αν οι λήψεις είχαν γίνει με τον φακό να στραμμένος σε ευθεία προς τα κάτω, λέει ο Μπάξτερ στο BBC. «Ετσι, καταφέραμε να τις ευθυγραμμίσουμε με τις λήψεις που κάναμε σήμερα με το drone».

Η ομάδα ελπίζει ότι η σύγκριση των φωτογραφιών θα δώσει στο κοινό την πραγματική εικόνα και διάσταση από το λιώσιμο του παγετώνα στην Ισλανδία.

O παγετώνας της Ισλανδίας το 1982
O παγετώνας της Ισλανδίας 35 χρόνια αργότερα, το 2017

Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας, οι παγετώνες της χώρας έχουν υποχωρήσει ως συνολική επιφάνεια περίπου 750 τετραγωνικά χιλιόμετρα από το 2000 και συνεχίζουν να χάνουν κάθε χρόνο επιφάνεια περίπου 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο ίδιος παγετώνας το 1989…
…και από το ίδιο ακριβώς σημείο 30 χρόνια μετά

Το λιώσιμο των παγετώνων είναι μια από τις αιτίες της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Στην πιο πρόσφατη Διακυβερνητική Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, ειδικοί προειδοποίησαν ότι οι μικρότεροι παγετώνες στην Ευρώπη, την Αφρική, τις Ανδεις και την Ινδονησία, αναμένεται να χάσουν περισσότερο από το 80% της μάζας του πάγου τους μέχρι το 2100, αν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παραμείνουν υψηλές.

Και όπως προειδοποίησαν, η αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα έχει τεράστιες συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους.