Κρίση όχι μόνο στις εξωτερικές σχέσεις της Τουρκίας αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης θα μπορούσε να φέρει η υλοποίηση της απειλής του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να απελάσει 10 πρεσβευτές δυτικών χωρών οι οποίοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον κρατούμενο επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά.
Ενώ και οι πρεσβευτές υπαναχώρησαν και ο Ερντογάν με δηλώσεις του έδειξε ότι θεωρεί το ζήτημα λήξαν, η Deutsche Welle αποκάλυψε την Τρίτη -και περιέγραψε με λεπτομέρειες στο βραδινό δελτίο ειδήσεων η ΕΡΤ1- τη διελκυστίνδα που φέρεται να υπήρξε μεταξύ Ερντογάν και Τσαβούσογλου.
Η δήλωση του Ερντογάν με την οποία σχεδόν προεξοφλούσε την κήρυξη των πρεσβευτών σε ανεπιθύμητα πρόσωπα, άρα την απέλαση τους από τη χώρα, έγινε το περασμένο Σάββατο. Την ίδια ημέρα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν σε ταξίδι στη Νότια Κορέα.
Ο υπουργός φέρεται να ζήτησε να συζητήσει κατ’ ιδίαν το ζήτημα με τον πρόεδρο, μετά την επιστροφή του από την ασιατική χώρα με την οποία η Τουρκία έχει στενή συνεργασία.
«Εάν οι πρεσβευτές χαρακτηριστούν persona non grata, θα αναγκαστώ να αφήσω το υπουργείο», φέρεται να είπε ο υπουργός Εξωτερικών στον τούρκο πρόεδρο, με τον τελευταίο να απαντά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό.
Πάντως, ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας, Φαχτερίν Αλτούν, διέψευσε ότι τέθηκε θέμα παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών. Καταλόγισε μάλιστα στη DW ότι «επιμένει σε αυτό το ψέμα», ζήτησε να ανακληθεί «αυτή τη δήθεν είδηση» αλλά και απολογηθεί το μέσο ενημέρωσης καθώς «δηλητηριάζει τις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας».
Είναι ενδιαφέρον ότι μια ημέρα μετά το τέλος της κρίσης, ο Τσαβούσογλου δεν είχε δηλώσει τίποτα, πέρα από το ότι αναδημοσίευσε το tweet του Αλτούν.
Τη Δευτέρα, σε δήλωση που ανήρτησαν στο Twitter οι πρεσβείες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ολλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας (αργότερα την υιοθέτησαν οι πρεσβείες της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας και της Δανίας) τόνισαν ότι παραμένουν δεσμευμένες στις προβλέψεις του άρθρου 41 της Σύμβασης της Βιέννης περί μη ανάμειξης σε εσωτερικές υποθέσεις του κράτους υποδοχής.
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επίσης τη Δευτέρα, ο Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε τη δήλωση λέγοντας ότι «οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών έκαναν ένα βήμα πίσω και πιστεύω ότι θα είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους».
Ο Οσμάν Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή χωρίς δίκη από τα τέλη του 2017, κατηγορούμενος για χρηματοδότηση διαδηλώσεων και συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του.