Είναι ένας από τους γρίφους των διαπραγματεύσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας: Θα συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα; Η απάντηση, σύμφωνα με το Βερολίνο, αναβάλλεται για το (άμεσο) μέλλον για μία ακόμη φορά. Οπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείο Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τίσενχάουζεν, το Ταμείο θα πάρει τη μεγάλη απόφαση μόνο αφότου ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση. Και, σύμφωνα με την ίδια, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί μέσα στο 2016.
«Βρισκόμαστε ακόμη στη δεύτερη αξιολόγηση… (η οποία) απαιτεί περισσότερο χρόνο, δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί ακόμη», εξήγησε η ίδια, σύμφωνα με το Reuters. «Και γι’ αυτό τον λόγο είναι επίσης σαφές ότι δεν θα πάρουμε κάποια απόφαση (περί της συμμετοχής του ΔΝΤ) προτού τελειώσει το έτος, αυτό θα συμβεί το επόμενο έτος».
To ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα προκαλεί αναταράξεις και στο εσωτερικό της Γερμανίας. Με δήλωσή τους στην Bild, τρεις βουλευτές του κυβερνώντος CDU απείλησαν με αποχώρηση σε περίπτωση που δεν κλειδώσει και μάλιστα σύντομα η συμμετοχή του ΔΝΤ. Υπενθύμισαν άλλωστε ότι με βάση την υπόσχεση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει είχαν ψηφίσει το καλοκαίρι του 2015 από την Μπούντεσταγκ.
Το «σύντομα» που ζητούν οι τρεις Χριστιανοδημοκράτες είναι δύσκολο. Χρειάζεται χρόνος. Το ίδιο επεσήμανε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον απόηχο της τελευταίας συνεδρίασης του Eurogroup, όπου αποφασίστηκε η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Η αποστολή να φέρουμε την Ελλάδα σε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική πορεία, υπό τον όρο της συμμετοχής στη νομισματική ένωση, είναι –το παραδέχομαι– μακράς διαρκείας και πολιτικά φιλόδοξη», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος όμως επαναφέρει πλέον ανοιχτά και συνεχώς το θέμα του Grexit.
Ο χερ Σόιμπλε έστειλε ακόμα μία αυστηρή προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση την Τρίτη: «Οσο οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα το επιθυμούν (την παραμονή της χώρας στη νομισματική ένωση), γιατί συζητήσαμε και εναλλακτικές προτάσεις, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει». Υπενθύμισε εμμέσως ότι ως εναλλακτική ο ίδιος είχε προτείνει, και το 2012 και το 2015 την έξοδο της χώρας από τη ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ο γερμανός υπουργός φέρεται να παρέπεμψε για μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή για τα μέσα του 2018, τις περαιτέρω συζητήσεις για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο ίδιος υποστήριξε ότι ο έλληνας ομόλογός του, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τού εξέφρασε την απόγνωσή του: «Μου είπε ότι αισθάνεται ότι έχει κολλήσει μεταξύ δύο ελεφάντων. Μάλλον βλέπει το ΔΝΤ σαν ελέφαντα, δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να είναι ο δεύτερος» δήλωσε με χιούμορ ο γερμανός υπουργός.
Σε πιο αυστηρό τόνο, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «οι έλληνες ηγέτες καλό είναι να σταματήσουν να λένε στους έλληνες πολίτες ότι “κάποιοι ξένοι” φταίνε για τα ελληνικά προβλήματα».