Ο Ντόναλντ Τραμπ, η σύζυγός του Μελάνια και ο ραββίνος Μάιερς σε μικρό μνημείο για τα θύματα | REUTERS/Kevin Lamarque
Επικαιρότητα

Αποδοκιμασίες κατά του Τραμπ στο Πίτσμπουργκ – Η ρητορική του «όπλισε» τον δράστη

Ο αμερικανός πρόεδρος αγνόησε όσους του ζητούσαν να μην έλθει τόσο γρήγορα στην πόλη που δεν έχει συνέλθει ακόμη από την αιματηρή επίθεση στη συναγωγή, για να βρει όμως μπροστά του διαδηλωτες
Protagon Team

Ενώ το Πίτσμπουργκ αποχαιρετούσε τους νεκρούς της πολύνεκρης επίθεσης στη συναγωγή της πόλης, ο πρόεδρος Τραμπ έφτανε στην πόλη με τη σύζυγό, την κόρη και τον γαμπρό του εν μέσω «θερμής» υποδοχής  με αποδοκιμασίες.

Περί τους 1.000 ανθρώπους συγκεντρώθηκαν την Τρίτη στο Πίτσμπουργκ για να διαμαρτυρηθούν κατά της επίσκεψης του προέδρου. Κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Τραμπ, τα ψέματα σκοτώνουν» ή «Τραμπ, αποκήρυξε τώρα τον λευκό εθνικισμό».

Οι διαδηλωτές τον κατηγορούν ότι είναι ακριβώς η εμπρηστική ρητορική του που ενθάρρυνε έμμεσα τον αντισημίτη εξτρεμιστή που διέπραξε το μακελειό στο να προβεί στην πράξη του. Και όχι μόνο αυτόν: είναι πολλοί και όσοι γίνονται όλοι και περισσότερο προκλητικοί στην καθημερινότητα ή το Διαδίκτυο.

Οι οργανωτές είχαν ζητήσει από τους διαδηλωτές να μην μιλήσουν στους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν τη διαμαρτυρία και οι περισσότεροι τήρησαν την έκκληση, γράφει ο Guardian.

«Πρόεδρος-μίσος, έξω από την πολιτεία μας», γράφει το πλακάτ της διαδηλώτριας (REUTERS/Cathal McNaughton)

Όλα αυτά –φυσικά- τα αγνόησε ο Τραμπ που επέλεξε να φτάσει στην πόλη πριν γίνουν όλες οι κηδείες.

«Θα προτιμούσα να πάω νωρίτερα όμως δεν ήθελα να ενοχλήσω» είπε ο πρόεδρος Τραμπ σε δηλώσεις του στο Fox News όπου καταδίκασε το μακελειό και απηύθυνε έκκληση να εξαλειφθεί «το δηλητήριο του αντισημιτισμού».

Αλλά δεν απέφυγε και ο ίδιος την πολιτικοποίηση της πένθιμης περίστασης. Κάλεσε μεν τον ρεπουμπλικανό γερουσιαστή της Πενσιλβάνια Πατ Τούμεϊ, αλλά όχι τον Δημοκρατικό γερουσιαστή της Πολιτείας Μπομπ Κάσεϊ.

Η κόρη του προέδρου Τραμπ Ιβάνκα και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ· η Ιβάκα Τραμπ έχει ασπαστεί τον ιουδαϊσμό, θρησκεία του Κούσνερ (REUTERS/Kevin Lamarque)

Δεν ήταν μόνο οι πολίτες που διαμαρτύρονταν, καθώς προσωπικότητες της εβραϊκής κοινότητας της πόλης τάχθηκαν κατά της επίσκεψης.

«Δεν είναι ευπρόσδεκτος στη πόλη μου» δήλωσε η Λινέτ Λέντερμαν, πρώην πρόεδρος της συναγωγής, κατηγορώντας τον ότι πυροδοτεί το μίσος με τον εμπρηστικό λόγο του. Από την πλευρά του ο δημοκρατικός δήμαρχος της πόλης Μπιλ Πεντούτο φοβάται ότι η προεδρική επίσκεψη θα διαταράξει το πένθος των συγγενών. «Εάν υπάρξει κάποια επίσκεψη, να επιλέξουμε μια άλλη στιγμή» δήλωσε στο CNN.

Λίγο πριν από την άφιξη του προέδρου, τελέστηκαν σε κλίμα οδύνης κηδείες θυμάτων του Ρόμπερτ Μπάουερς, που σκότωσε 11 πιστούς και τραυμάτισε έξι το Σάββατο στη συναγωγή «Δέντρο της Ζωής».

Δύο αδελφοί πέθαναν ο ένας στο πλευρό του άλλου, όπως ακριβώς ήταν μαζί στη ζωή: Ο Σέσιλ και ο Ντέιβιντ Ρόζενταλ, 59 και 54 ετών, έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες του ενόπλου και θάφτηκαν μαζί στο εβραϊκό κοιμητήριο της πόλης. Κηδεύτηκε ακόμη και μία γυναίκα 97 ετών που επίσης σκοτώθηκε στην επίθεση.