Τη μαζική παραγωγή εμβολίου για τον κορονοϊό ειδικά για ζώα ξεκινά η Ρωσία αυτόν τον μήνα, κάτι που αναμένεται να βοηθήσει στη μείωση της εξάπλωσης των μεταλλάξεων, σύμφωνα με τον ρωσικό Οργανισμό Γεωργικής Εποπτείας Rosselkhoznadzor.
Το Carnivak-Cov, όπως ονομάζεται, έχει ήδη δοκιμαστεί σε σκύλους, γάτες, μινκ και αλεπούδες και έχει σχεδιαστεί ειδικά για χορήγηση σε κατοικίδια ζώα, αλλά και για ζώα που εκτρέφονται σε φάρμες, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου.
Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο και σε χώρες εκτός Ρωσίας και σύμφωνα πάντα με τους Times, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει φάρμες από την Ελλάδα, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστρία.
Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας έχουν σφαγιαστεί χιλιάδες μινκ στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς (εδώ), καθώς διαγνώστηκαν με κορονοϊό και με την υποψία επικίνδυνων μεταλλάξεων για τον άνθρωπο (εδώ).
Εκτός από τα μινκ, πειράματα έχουν δείξει ότι ο κορονοϊός μπορεί να προσβάλει αρκετά είδη θηλαστικών, μεταξύ των οποίων σκύλοι, γάτες, γουρούνια, χάμστερ, νυχτερίδες και ελάφια.
Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το πιθανότερο σενάριο είναι ο κορονοϊός να εξαπλώθηκε στον άνθρωπο από τις νυχτερίδες, αφού όμως πέρασε πρώτα μέσα από κάποιο άλλο ζώο, το οποίο παραμένει άγνωστο.
Παράλληλα, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις μετάδοσης από μινκ σε άνθρωπο. Παρόλα αυτά, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μινκ παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του κορονοϊού στους ανθρώπους.
Την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζει ότι υπήρξαν μεταλλάξεις του κορονοϊού που είχαν δημιουργηθεί σε μινκ και ακολούθως βρέθηκαν και σε ανθρώπους, κάτι που σημαίνει ότι το ένα είδος μπορεί να κολλήσει το άλλο.
Εκθεση του Οργανισμού Γεωργικής Εποπτείας της Ρωσίας αναφέρει ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουν διαπιστωθεί περιστατικά κορονοϊού σε γάτες και σκύλους που μολύνθηκαν με κορονοϊό στο Μεξικό, την Ιταλία, την Αργεντινή και τη Ρωσία.
Σε κάθε περίπτωση, ρώσοι αξιωματούχοι σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι τα περιστατικά στα κατοικίδια είναι εξαιρετικά σπάνια και το εμβόλιο απευθύνεται κυρίως στα μινκ.