To σπίτι της Αζερμπαϊτζανής Ζαμίρα Χατζίγιεβα στο Λονδίνο, αγορασμένο με κεφάλαια άγνωστης (έως και ύποπτης) προέλευσης. Η Δικαιοσύνη του Ηνωμένου Βασιλείου απαιτεί τώρα το «πόθεν έσχες» της συζύγου του καταχραστή τραπεζίτη | REUTERS/Simon Dawson
Επικαιρότητα

Από τα «αλώνια» του Αζερμπαϊτζάν στα λονδρέζικα χλιδάτα «σαλόνια»

Οργιο επενδύσεων και σπατάλης με ύποπτα κεφάλαια από τη Ζαμίρα Χατζίγιεβα, σύζυγο τραπεζίτη που καταχράστηκε 2,2 δισ. λίρες Αγγλίας – Ο βρετανικός νόμος ζητεί τώρα το «πόθεν έσχες» της για αγορές σε ακίνητα και εξωφρενισμούς στο κατάστημα Harrods (εκεί ξόδεψε περισσότερα από 16 εκατ. λίρες σε 10 χρόνια)
Protagon Team

Γνωστοποιήθηκε το όνομα της γυναίκας που αγωνίζεται σθεναρά να κρατήσει το αξίας 11,5 εκατ. λιρών Αγγλίας σπίτι της στο Λονδίνο, αφού έγινε ο πρώτος στόχος για τον καινούργιο βρετανικό νόμο κατά της διαφθοράς. Πρόκειται για τη Ζαμίρα Χατζίγιεβα, σύζυγο τραπεζίτη από το Αζερμπαϊτζάν φυλακισμένου για υπεξαίρεση αστρονομικού ποσού από την ίδια την τράπεζά του.

Η Χατζίγιεβα είναι 55 ετών και έχει ζήσει υπερπολυτελώς στο Λονδίνο τουλάχιστον επί μία δεκαετία. Εχει σπαταλήσει περισσότερα από 16 εκατ. λίρες στο κατάστημα Harrods, με ρεκόρ ημέρας σε αγορά κοσμημάτων τις 150.000 λίρες. Η εν λόγω κυρία διαθέτει ιδιωτική κατοικία στο κέντρο του Λονδίνου (περιοχή Knightsbridge), ιδιωτική λέσχη γκολφ και ιδιωτικό τζετ (ένα Gulfstream G550 αξίας 42 εκατ. δολαρίων).

Το όνομά της αποκαλύφθηκε και έγινε αμέσως θέμα στον βρετανικό Τύπο (BBC, Times, Guardian, κ.λπ.) μόλις η Χατζίγιεβα έχασε μία νομική μάχη που έδωσε με σκοπό να παραμείνει ανώνυμη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας τη διέταξε να εξηγήσει την πηγή του πλούτου της. Αν η Χατζίγιεβα απαξιώσει να απαντήσει, θα χάσει την περιουσία της.

Σύμφωνα με τον βρετανικό νόμο -ο οποίος στοχεύει στον εντοπισμό αλλοδαπών που «ξεπλένουν» κλεμμένα χρήματα στο Ηνωμένο Βασιλείο-, πρέπει να δώσει στην αρμόδια κρατική αρχή σαφή εικόνα του πώς αυτή και ο σύζυγός της Γιαχαντζίρ Χατζίγιεφ μπόρεσαν να αγοράσουν το μεγάλο λονδρέζικο «ανάκτορό» τους.

Το λονδρέζικο κατάστημα Harrods. Εκεί η Ζαμίρα Χατζίγιεβα, από το Αζερμπαϊτζάν, σύζυγος καταχραστή τραπεζίτη, ξόδευε περί τις 4.000 λίρες Αγγλίας ημερησίως σε αγορές πολυτελών ειδών. Συνολικά σπατάλησε στο Harrods περισσότερα από 16 εκατ. λίρες  (Twitter)

Πάντως τα στελέχη αυτής της βρετανικής κρατικής αρχής πιστεύουν ότι υπάρχουν μεν δισεκατομμύρια λίρες μαύρου χρήματος επενδεδυμένες σε βρετανικά ακίνητα, γήπεδα και κτήματα, όμως είναι σχεδόν αδύνατον να προβούν σε κατασχέσεις εξαιτίας της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Καταχραστής ο τραπεζίτης

Ο σύζυγος της Χατζίγιεβα υπήρξε πρόεδρος της κρατικής τράπεζας του Αζερμπαϊτζάν International Bank και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 15 ετών για υπεξαίρεση του αστρονομικού ποσού των 2,2 δισ. λιρών Αγγλίας.

Το… ενδιαφέρον ζεύγος πραγματοποίησε τις λονδρέζικες αγορές του σε ακίνητα μέσω εταιρειών με έδρα τις Παρθένους Νήσους. Ετσι οι βρετανικές αρχές επέτρεψαν στη Χατζίγιεβα να ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο σαν «ξένη μα πλούσια επενδύτρια».

Το ΑΕΠ αυξάνει με την κατανάλωση…

Κατά τη διάρκεια της δίκης, τον περασμένο Ιούλιο, όταν οι «ξένοι μα πλούσιοι επενδυτές» ήταν ακόμη ανώνυμοι («ο κύριος και η κυρία Α»), αποκαλύφθηκε ότι η Χατζίγιεβα είχε τεράστιο διαθέσιμο εισόδημα.

Η κατανάλωση που έκανε ήταν μεγάλη σε είδη πολυτελείας (κοσμήματα, αρώματα, ρολόγια), ξοδεύοντας μόνο στο κατάστημα Harrods περί τις 4.000 λίρες ημερησίως κατά μέσον όρο μέσα στη δεκαετία. Δηλαδή, αδιανόητα πράγματα.

Η Χατζίγιεβα δεν παρέλειψε να χρησιμοποιήσει και 35 πιστωτικές κάρτες που εκδόθηκαν από την τράπεζα που λήστεψε ο σύζυγός της.

Αθώες περιστερές

Οι δικηγόροι της Χατζίγιεβα υποστήριξαν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αγγλίας ότι είναι αθώα. Επίσης ότι ως ζεύγος υφίστανται μεγάλη αδικία, τόνισαν μάλιστα ότι η δικαστική διαταγή να εξηγήσει τα πλούτη της δεν σημαίνει ότι έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα. Αλλο πράγμα η διερευνητική διαδικασία, άλλο η ποινική…

Αλλά και ο καταχραστής σύζυγος, αν και καταδικασμένος, αρνείται ότι κατέκλεψε την τράπεζά του. Οι δικηγόροι του λένε ότι υπήρξε θύμα της διεφθαρμένης οικογένειας του κυβερνήτη του Αζερμπαϊτζάν και κατέβαλε το τίμημα. Ζητεί κιόλας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να ασχοληθεί με την υπόθεσή του.

Η γυναίκα του τον σιγοντάρει: «Ο σύζυγός μου ήταν νόμιμος επιχειρηματίας ο οποίος είχε γίνει πλούσιος προτού αναλάβει τον προεδρικό θώκο στην τράπεζα».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αρμόδιες αρχές του έχουν εντοπίσει επενδύσεις αξίας 4,4 δισ. λιρών από ύποπτο χρήμα.