Τη γροθιά στο τραπέζι φαίνεται να χτυπά ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην ομιλία του προς το στρατιωτικό του επιτελείο | Sputnik/Mikhail Tereshchenko/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Απειλές Πούτιν κατά Δύσης: Προς στρατιωτικά αντίποινα στην «επιθετικότητα» του ΝΑΤΟ

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος, την Τρίτη, σε στελέχη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και του υπουργείου Αμυνας και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απαντήσει σε «εχθρικά βήματα» των δυτικών «φίλων της»
Protagon Team

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι μία «στρατιωτική απάντηση» από τη Ρωσία είναι πιθανή αν «αισθανθεί να απειλείται» από το ΝΑΤΟ.

Ο ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση για κλιμάκωση της έντασης στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα σε ομιλία του προς στελέχη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση έχει κάνει «λανθασμένη αποτίμηση» της έκβασης του Ψυχρού Πολέμου και δεσμεύθηκε ότι η Μόσχα θα προβεί «σε στρατιωτικά και τεχνικά αντίποινα και θα απαντήσει αποφασιστικά σε εχθρικά βήματα», αν οι δυτικοί της «φίλοι» δεν θέσουν τέλος στην πολιτική τους που χαρακτηρίζεται «απειλητική» απέναντι στην Ρωσία.

«Στην περίπτωση που θα διατηρηθεί η σαφώς επιθετική γραμμή των δυτικών μας φίλων, θα λάβουμε τα προσήκοντα στρατιωτικά και τεχνικά μέτρα αντιποίνων, θα αντιδράσουμε με σθεναρό τρόπο στις μη φιλικές ενέργειες. Εχουμε το απόλυτο δικαίωμα», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.

«Η ενίσχυση της συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ, καθώς και η οργάνωση μεγάλων διαστάσεων στρατιωτικών ασκήσεων στα ρωσικά σύνορα συνιστούν πηγή σοβαρής ανησυχίας», είπε ο Πούτιν, την ώρα που η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου σκοπεύει να εισβάλει, σύμφωνα με αμερικανούς και ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο Πούτιν επανέλαβε την ανάγκη οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ρωσία υπογράφοντας συμφωνίες που θα απαγορεύουν κάθε μελλοντική διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Πούτιν είχε απαιτήσει από τον Τζο Μπάιντεν να προβεί σε αυτή τη δέσμευση κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψής τους, στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, έδωσε στη δημοσιότητα δύο σχέδια συνθηκών προς αυτήν την κατεύθυνση με αρκετά από τα απαιτούμενα να έχουν ήδη απορριφθεί από τη Δύση, όπως να μην γίνει μέλος του ΝΑΤΟ η Ουκρανία και να μειωθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στα ανατολικά του σύνορα, στα επίπεδα του 1997.

Αλλά, ακόμη και αν η Μόσχα εξασφάλιζε τη διαβεβαίωση αυτή, ο πρόεδρος της Ρωσίας προειδοποίησε ότι δεν θα το θεωρήσει αρκετό. Διότι, όπως είπε, οι ΗΠΑ παραβιάζουν τις συμφωνίες που υπογράφουν «όταν τις βολεύει» ή «παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», ενώ «ζητούν από τους άλλους» να το σεβαστούν.

«Φτάνει με τα τεχνάσματα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Guardian, η ομιλία του Πούτιν ήταν διατυπωμένη έτσι ώστε να δικαιολογήσει την πιθανολογούμενη εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που θα μπορούσε να γίνει ακόμα και τον επόμενο μήνα.

«Αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, είναι στο κατώφλι μας», είπε αναφερόμενος στην στήριξη των Αμερικανών στο Κίεβο. «Και θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε πουθενά. Υπό την προστασία τους, εξοπλίζουν και παροτρύνουν εξτρεμιστές εναντίον της Ρωσίας από μία γειτονική χώρα. Στην Κριμαία, για παράδειγμα. Νομίζουν ότι θα κάτσουμε να τους βλέπουμε άπρακτοι;», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Πούτιν δεν πρόσφερε αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς του. Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, πήγε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι μία ιδιωτική αμερικανική στρατιωτική εταιρεία αγόρασε χημικά όπλα και σχεδιάζει προβοκάτσια στις πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, Αβντέεβκα και Κράσνι Λίμαν.