Αλυσιδωτές αντιστάσεις στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας είχε η άρνηση της ΕΕ να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών της χώρας, όπως και της Αλβανίας.
Πληροφορίες φέρνουν τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ έτοιμο να παραιτηθεί – ή τουλάχιστον να απειλεί να το κάνει – ενώ ο πρόεδρος Στέβο Πεντάροφσκι απηύθυνε διάγγελμα. Αυτός που φέρεται να συγκράτησε τον πρωθυπουργό από το να παραιτηθεί ήταν ο ομόλογός του της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.
Για την Κυριακή προγραμματίζεται ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών.
Ο πρόεδρος της χώρας, που εξάλλου εξελέγη με σαφώς φιλοευρωπαϊκή διάθεση, τόνισε ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «δυστυχώς δεν συμβαδίζουν με τις δικαιολογημένες μας προσδοκίες και σίγουρα δεν συμβαδίζουν με τις προηγούμενες ανακοινώσεις της Ενωσης».
Εκανε σαφώς λόγω για «απογοήτευση», αλλά κάλεσε σε ψύχραιμη προσέγγιση της πραγματικότητας: «Καμία πολιτική απόφαση δεν είναι αιώνια, καμία εξέλιξη δεν είναι τελική», επισήμανε.
«Η ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης είναι το δικαίωμα όλων των Ευρωπαίων και κανείς δεν μπορεί να την απομακρύνει από αυτές. Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και έχουμε το δικαίωμα να είμαστε μέρος ενός κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού», είπε ακόμη.
Εμεις, πρόσθεσε «δεν έχουμε εχθρούς στην Ευρώπη, υπάρχουν μόνο κράτη που έχουν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα τα οποία προστατεύουν και δεν υπάρχει τίποτα αμφισβητήσιμο. Βλέπουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών έχει αγωνιστεί και αγωνίζεται για τα συμφέροντά μας, καθώς αγωνίστηκαν για τα δικά τους εθνικά συμφέροντα».
Σε άλλο σημείο του διαγγέλματός του σημείωσε: «Οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τους γείτονές μας Βουλγαρία και Ελλάδα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται, όπως συμφωνήθηκαν, καθώς βασίζονται σε σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας».
Η απόφαση ήταν ένα «βαρύ ιστορικό λάθος», τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών. «Αν η ΕΕ θέλει να τη σέβονται, πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις της», προειδοποίησε ακόμη.
Από την πλευρά του ο επίσης απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε ότι πρόκειται για λάθος διότι «μια συντριπτική πλειονότητα χωρών μελών υποστηρίζουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων».
Τρεις χώρες, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία, αρνήθηκαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες, μπλοκάροντας στην ουσία την έναρξη των διαδικασιών. Για την έναρξη των διαδικασιών απαιτείται η ομοφωνία των κρατών μελών.
Τι ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Εν τω μεταξύ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν επικοινώνησε με τον Ζόραν Ζάεφ όσο ήταν και αυτός στις Βρυξέλλες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε όσα είχε πει στον ομόλογό του ότι δεν θα θέσει – έστω και εάν είναι προβληματική- τη συμφωνία των Πρεσπών στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας αλλά θα πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο και λυθούν εκκρεμότητες όπως τα εμπορικά σήματα.
Απέφυγε πάντως να σχολιάσει τις εσωτερικές εξελίξεις στην γειτονική χώρα.