Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην απάντησή που από τα κυβερνητικά έδρανα στον Αλέξη Τσίπρα | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Απάντηση Παναγιωτόπουλου σε Τσίπρα: Αναληθή όσα λέτε για Καλαμάτα και φρεγάτες

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας απέρριψε έναν προς έναν τους ισχυρισμούς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και προς επίρρωση των λεγομένων του, παρέπεμψε στα πρακτικά του ΣΑΓΕ του Ιανουαρίου του 2019
Protagon Team

Στην ομιλία του στη Βουλή για την ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα οξύς για το υπέρογκο -όπως υποστήριξε- κόστος των αμυντικών προμηθειών της χώρας και μεταξύ άλλων για «Rafale που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα», για διόγκωση του κόστους εκσυγχρονισμού των F16 («με 700 εκατ. ευρώ αντί για 450 που προβλέπαμε εμείς»), των φρεγατών ΜΕΚΟ («με 450 εκατ. αντί για 150 που προβλέπαμε εμείς») καθώς επίσης για «σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση στην αναβάθμιση του Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στη Καλαμάτα, σε συνεργασία με το Ισραήλ», που, όπως είπε, θα στοιχίσει κοντά στα 2 δισ., «ενώ εμείς είχαμε σχεδιάσει να αναπτυχθεί μόνο με δικές μας δυνάμεις με σχεδόν το ένα τέταρτο της τιμής».

Η απάντηση στους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα ήρθε διά στόματος του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, που ξεκαθάρισε ότι είναι απολύτως αναληθείς, προτρέποντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί σε εκείνους που τον έβαλαν να τα πει, «γιατί δεν ήρθαν καλά διαβασμένοι και δεν συμβούλευσαν καλά».

«Οταν αναλάβαμε εμείς την κυβέρνηση η μόνο πρόταση ήταν μιας καναδικής εταιρείας ύψους 1,9 δισ. ευρώ» και «στην πορεία προέκυψε και η ισραηλινή εταιρεία οπότε και ξεκίνησε ο ανταγωνισμός, είχαμε διαδοχικές μειώσεις των προτάσεων και καταλήξαμε στο ύψος που συμφωνήθηκε», είπε για το Κέντρο στην Καλαμάτα ο κ. Παναγιωτόπουλος και συνέχισε:

«Όταν πέρασε το πρόγραμμα, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή μετά από 5ωρη συζήτηση και εφόσον δόθηκαν εξονυχιστικές εξηγήσεις για την κοστολόγηση, ξεκίνησε η κυρίως διαπραγμάτευση η οποία οδήγησε στην τελική απόφαση και εσείς ισχυρίζεστε ότι είναι σκανδαλωδώς υπερκοστολογημένη τιμή, που όμως είναι κατά τι μεγαλύτερη τής αρχικής διότι μπήκε η ρήτρα τιμαριθμικής προσαρμογής».

Δεν πρόκειται, τόνισε, για  σκανδαλώδη παρέμβαση από το πουθενά, αλλά συνήθης πρακτική σε τέτοιου είδους μακροχρόνιες συμβάσεις, σημειώνοντας ότι «αυτή τη ρήτρα διαπραγματεύονταν εάν έπαιρναν τη δουλειά, και οι Καναδοί».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό του Αλέξη Τσίπρα ότι υπήρχε πρόταση από την Πολεμική Αεροπορία και δεν την αξιοποιήσαμε, επαναλαμβάνοντας πως και στην περίπτωση αυτή όσα λέει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ  «είναι απολύτως αναληθή» και προς επίρρωση των λεγομένων του, παρέπεμψε στα πρακτικά του ΣΑΓΕ (Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων) του Ιανουαρίου του 2019.

«Ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας -υπενθύμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος- αποφάνθηκε ότι πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η καναδική πρόταση όπως και να αναζητηθούν ενδεχομένως και άλλες λύσεις […] Αλλες προτάσεις όμως δεν έγιναν ποτέ, παρ’ όλο που το ζητήσαμε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών και Αμυνας της Βουλής, ουδείς προσκόμισε τον φάκελο κατά τον οποίο δήθεν θα μπορούσαμε να κάνουμε το Κέντρο της Καλαμάτας μόνοι μας, στο ¼ του ποσού. Και αυτό -εξήγησε- δεν συνέβη γιατί δεν υπήρχε τέτοιος φάκελος … υπήρχε μια θεωρητική αναζήτηση και για αυτό αναζητήσαμε λύσεις» ώστε στο τέλος του έτους «με τον τερματισμό του προσδόκιμου βίου των αεριωθούμενων να μην υπάρχουν δραματικές συνέπειες στην ομαλή εκπαίδευση των Ικάρων μας».

Στο ίδιο πάντα πλαίσιο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε να μην δημιουργούνται εντυπώσεις «πρώιμης σκανδαλολογίας» και μάλιστα μέσα στη Βουλή, και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε σε δηκτικό ύφος:

«Εάν επιδεικνύατε τον ίδιο ζήλο περί τα εξοπλιστικά όταν ήσασταν στην κυβέρνηση, όπως αυτόν που επιδεικνύετε σήμερα σε αυτή τη συζήτηση, δεν θα είχαμε εμείς να τρέχουμε για να καλύψουμε τόσα μεγάλα κενά».

Οσο αφορά τα Rafale που κατά δήλωσή του κ. Τσίπρα «δεν αποτελούσαν προτεραιότητα για τις Ενοπλες Δυνάμεις», η απάντηση ήρθε από τον ίδιο όταν σε παλαιότερη συνέντευξή του έλεγε:

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα αεροσκάφη Rafale, διότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μου λέει ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο όπλο. Αν μου έλεγε η άλλη πλευρά ότι θα πάρουμε και Rafale αλλά θα επιμείνουμε και σε φρεγάτες όπως οι Belharra, όχι κατ’ ανάγκη τις συγκεκριμένες, επαναλαμβάνω -δεν μπαίνω εγώ σ’ αυτή τη συζήτηση- αλλά εν πάση περιπτώσει, θα εξασφάλιζαν και μια αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία»….