Αποψη του κτιρίου του γενικού προξενείου της Τουρκίας στη Ρόδο | YouTube
Επικαιρότητα

Απάντηση Δένδια στις τουρκικές διαμαρτυρίες για τη φυλάκιση του γ.γ. του προξενείου στη Ρόδο

Είχε προηγηθεί –με επίσημη ανακοίνωση– η έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την καταδίκη του 36χρονου γ.γ. σε κάθειρξη πέντε ετών για κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση
Protagon Team

Η ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η προσπάθεια να αναχθεί ένα θέμα εσωτερικής έννομης τάξης σε διεθνές ζήτημα, ανέφεραν την Πέμπτη διπλωματικές πηγές προς απάντηση της ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την καταδίκη του γενικού γραμματέα του τουρκικού προξενείου της Ρόδου, σε φυλάκιση πέντε ετών, για κατασκοπεία.

Οι δύο πρωταγωνιστές της υπόθεσης κατασκοπείας, ο 36χρονος γενικός γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και ο 53χρονος που εργαζόταν ως μάγειρας σε πλοίο, αντιμετώπιζαν κατηγορίες για υποστήριξη της πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παραβίαση μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον, με σκοπό πρόκλησης κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους.

Αμφότεροι κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι μόνο για την τρίτη κατηγορία –κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση– ενώ απαλλάχθηκαν για τα άλλα δύο αδικήματα που τους βάραιναν.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και επέβαλε πέντε χρόνια κάθειρξη στον γραμματέα του τουρκικού προξενείου και τέσσερα χρόνια φυλάκιση στον μάγειρα.

Η έρευνα για την υπόθεση έγινε σε στενή συνεργασία με την ΕΥΠ και με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου. Ο μάγειρας, που ήταν μήνες υπό παρακολούθηση, φωτογράφιζε τη διάταξη των ελληνικών πολεμικών σκαφών και συγκέντρωνε άλλες πληροφορίες, τις οποίες μεταβίβαζε στον υπάλληλο του προξενείου. Αν και αρχικά αρνήθηκε να μιλήσει, κατά την ανάκριση «έσπασε» και αποκάλυψε τη δράση του.

Κατά την προανάκριση αποδέχθηκε ότι κατέγραφε, από το πλοίο όπου εργαζόταν, τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις και εγκαταστάσεις και ότι προωθούσε το υλικό στον συγκατηγορούμενό του.

Ενώπιον της ανακρίτριας ωστόσο, ο 53χρονος ανασκεύασε την προανακριτική απολογία του και ενώπιον του δικαστηρίου επιχείρησε επίσης να ανασκευάσει όλα όσα είχε πει στην προδικασία, ισχυριζόμενος ότι δεν θυμάται…

Οπως σημείωσε, όμως, και η εισαγγελέας στην αγόρευσή της, στη συσκευή του κινητού του γενικού γραμματέα του τουρκικού προξενείου βρέθηκαν αποθηκευμένα αρχεία εικόνας, μεταξύ των οποίων και τρεις φωτογραφίες πλοίων του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, με λήψεις από 6.11.2020 και από υψομετρική διαφορά, ώστε να είναι εμφανής ο εξοπλισμός και ο οπλισμός τους.

Καταγράφονταν επίσης οι αριθμοί των πλοίων και οι θέσεις τους. Σε μήνυμά του προς τον 53χρονο συγκατηγορούμενό του την 3/11/2020 και ώρα 07:55, ο 36χρονος ζητούσε πληροφορίες για τη θέση του σκάφους Ρ32 με το εξής γραπτό κείμενο: «Το σκάφος Ρ32 δεν είναι ορατό στο σημείο. Είναι σωστός ο αριθμός;», ενώ ο 53χρονος του απαντούσε με SMS το ίδιο βράδυ: «Δεν φαίνεται εντελώς επειδή είναι σκοτεινά».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στην απόφαση του δικαστηρίου για τον γ.γ. του προξενείου στη Ρόδο και σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε, έκανε λόγο για καταπάτηση όλων των βασικών αρχών δικαίου, καθώς και για προκατειλημμένη στάση του δικαστηρίου. Στην κατακλείδα της ανακοίνωσης τονίζεται ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από το ελληνικό εσωτερικό και διεθνές Δίκαιο.

Εξ ου και η επισήμανση των διπλωματικών πηγών στην Αθήνα ότι ένα ζήτημα εσωτερικής έννομης τάξης δεν μπορεί να αναχθεί σε διεθνές ζήτημα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

Καταδικάζουμε την καταδίκη του γραμματέα μας, που εργάζεται στο Γενικό Προξενείο μας στη Ρόδο, σε βαριά ποινή φυλάκισης 5 ετών με την κατηγορία της δήθεν κατασκοπείας, κατά τη δίκη που διεξάγεται εδώ και τρεις ημέρες από τις 13 Δεκεμβρίου 2021 στο δικαστήριο Δωδεκανήσων στη Ρόδο.

Με τη σύλληψη του γραμματέα μας στις 18 Δεκεμβρίου 2020, διαπιστώθηκε ότι στον ελληνικό Τύπο είχαν δημοσιευτεί αβάσιμες ειδήσεις και εκτιμήσεις, με στόχο την άσκηση πίεσης στο κοινό και στη Δικαιοσύνη.

Στην ακροαματική διαδικασία, που διεξάγεται εδώ και τρεις ημέρες στη Ρόδο, καταπατήθηκαν όλες οι βασικές αρχές του δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου και του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου. Ακόμα και το δικαίωμα υπεράσπισης έχει παραβιαστεί με τις διαδικαστικές παραβάσεις. Ο εισαγγελέας και το δικαστήριο έδρασαν προκατειλημμένα.

Το γεγονός ότι η απόφαση του δικαστηρίου καλύφθηκε στον ελληνικό Τύπο πριν καν ανακοινωθεί αποκάλυψε για άλλη μια φορά την παρατυπία της διαδικασίας.

Για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας, θα συνεχίσουν να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από το ελληνικό εσωτερικό και διεθνές δίκαιο.