Γενικά δεν συνηθίζεται μια ερώτηση προς έναν ύπουργό να υπογράφεται από όλα τα μέλη μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κάτι τέτοιο δείχνει κομματική στόχευση που δεν είναι επιθυμητή σε ερωτήσεις που είναι εξειδικευμένες. Αλλά όταν αφορά το «Documento» του Κώστα Βαξεβάνη φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ απαιτείται ομοφωνία.
Κατατέθηκε λοιπόν ερώτηση στη Βουλή προς τον Στέλιο Πέτσα για τον καταγγελλόμενο αποκλεισμό της εφημερίδας από τα κονδύλια που διατίθενται για την ενημέρωση σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού και την υπέγραψαν 76 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αριθμός εντυπωσιακός, με πρωτοβουλία μάλιστα του Χρήστου Γιαννούλη, ο οποίος έχει αναλάβει, καθώς φαίνεται, ρόλο —πρόσφατα είχε επιτεθεί και στη Μαρέβα Μητσοτάκη (εδώ).
Ομως «απουσίαζαν» 10, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί ως γνωστόν 86 βουλευτές. Και εντάξει, ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν άκομψο να υπογράφει ερώτηση για να χρηματοδοτηθεί ο κ. Βαξεβάνης, αλλά ενδιαφέρον έχουν οι άλλοι «απόντες»: Νίκος Βούτσης (πρώην Πρόεδρος της Βουλής), Ευκλείδης Τσακαλώτος (πρώην υπουργός Οικονομικών), Ανδρέας Ξανθός (πρώην υπ. Υγείας), Νίκος Φίλης (πρώην υπ. Παιδείας), Γιώργος Βαρεμένος, Πέτυ Πέρκα και Πάνος Σκουρλέτης (πρώην υπ. Εσωτερικών και νυν γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ).
Οσοι αναγνωρίζουν στους μη υπογράφοντες τη λεγόμενη «εσωτερική αντιπολίτευση» στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνουν λάθος. Επιπλέον είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν έρθει στο παρελθόν σε σύγκρουση με τον κ. Βαξεβάνη, που σταθερά ασκεί κριτική τόσο στους «παλαιούς» του κόμματος (βλέπε Βούτσης), όσο και στην τάση των 53+.
Αυτό φαίνεται ότι αναγνώρισε και το «Documento» που το βράδυ του Σαββάτου έσπευσε να περιγράψει τον κ. Σκουρλέτη ως «απερχόμενο» και «αποτυχημένο» γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Βούτση ως συμπαραστάτη του.
Η εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη κατηγόρησε τον κ. Σκουρλέτη ότι εκτός από το κόμμα θέλει να κάνει «κουμάντο» και στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή διατύπωσε ενστάσεις σχετικά με την χρησιμότητα της ερώτησης για το «Documento». Ουσιαστικά η εφημερίδα αναπαρήγαγε στον διαδικτυακό της τόπο άρθρο ενός ιστοτόπου (anoixtoparathyro.gr του δημοσιογράφου Γιώργου Λακόπουλου), όπου γινόταν λόγος για έντονες αντιρρήσεις των Σκουρλέτη, Βούτση, κλπ για την κατάθεση της ερώτησης, ειδικά για ένα συγκεκριμένο ΜΜΕ.
Ολη αυτή η φασαρία —τρικυμία σε φλιτζάνι, αλλά ενδεικτική των εσωτερικών προβλημάτων και των διενέξεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς οδεύει προς μια δήθεν μετάλλαξη— επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον κ. Σκουρλέτη ο οποίος εξέδωσε προσωπική ανακοίνωση δίνοντας τη δική του εξήγηση.
«Η ευκολία με την οποία αναπαράγεται τις τελευταίες ώρες ένα ανυπόστατο και ανυπόγραφο σχόλιο που αναρτήθηκε στο site ΑΠ του γνωστού κ. Λακόπουλου, με υποχρεώνει να διευκρινίσω τα εξής:
Προφανώς και ουδέποτε ζήτησα από το προεδρείο της ΚΟ στο οποίο συμμετέχω με βάση τη θεσμική μου ιδιότητα, να αποσύρει την ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του συντρόφου Χρήστου Γιαννούλη. Απλώς θεώρησα πολιτικά άστοχο να εστιάζουμε αποκλειστικά στην εφημερίδα “Documento”, τη στιγμή που το θέμα της αδιαφανούς, σκανδαλώδους και μεροληπτικής διάθεσης των είκοσι εκατομμυρίων ευρώ, εκ μέρους της κυβέρνησης, συνιστά ένα κατεξοχήν ζήτημα δημοκρατίας και δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο έντυπο. Ζήτησα η ερώτηση, η οποία δεν είχε κατατεθεί μέχρι τότε, να αναπροσαρμοσθεί και να συμπεριληφθούν σε αυτή και άλλα site και έντυπα που δεν έτυχαν της παραμικρής ενίσχυσης από την κυβέρνηση επειδή δεν της είναι αρεστά, καθώς και να ζητηθούν αναλυτικά στοιχεία που πήγαν τα είκοσι εκατομμύρια. Ανέφερα δε ενδεικτικά την “ΑΥΓΗ” και άλλα έντυπα και site. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση της ΝΔ χτίζει τις νέες σχέσεις διαπλοκής με τους φίλους της, καναλάρχες και λοιπούς κατόχους Μέσων Ενημέρωσης, στην περίοδο του κορονοϊού.
Η πρότασή μου έγινε αποδεκτή από το προεδρείο της ΚΟ ωστόσο στο τελικό κείμενο της ερώτησης δεν συμπεριελήφθη κανένα άλλο Μέσο. Αυτός ήταν και ο λόγος που τελικώς, παρόλο ότι επέμενα μέχρι τελευταία στιγμή, εγώ και άλλοι σύντροφοι δεν βάλαμε την υπογραφή μας.
Δεν μου προξενεί εντύπωση ούτε το σχόλιο, ούτε η αξιοποίησή του από εχθρούς και “φίλους”. Μας έχουν συνηθίσει σε επιθέσεις αλλά και σε χολερικά σχόλια, “φιλικές συμβουλές” που έναν και μόνο σκοπό έχουν, να διχάσουν, να δηλητηριάσουν, να απαξιώσουν και τελικώς να χειραγωγήσουν τον χώρο μας.
Πάντα πίστευα στην ανοιχτή πολιτική αντιπαράθεση στη βάση αρχών. Είμαι φανατικός των συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών και σιχαίνομαι το παρασκήνιο. Αυτό έκανα πάντα αυτό θα εξακολουθήσω να υπηρετώ.
Αυτά τα λίγα ως οφειλόμενες εξηγήσεις».
Το δημοσίευμα στο οποίο αναφερόταν ο κ. Σκουρλέτης και αναπαρήχθη από τον ιστότοπο του «Documento», έκανε λόγο για «σκηνές απείρου κάλλους» με πρωταγωνιστή τον κ. Σκουρλέτη που με υποστήριξη Βούτση ζήτησε «να μην κατατεθεί η ερώτηση των βουλευτών κατά της κυβέρνησης για τη παράλειψη της εφημερίδας “Documento” από την διανομή των κονδυλίων στα ΜΜΕ για ενημέρωση σε θέματα κορονοϊού».
Μάλιστα διατυπωνόταν η καταγγελία ότι τόσο ο κ. Σκουρλέτης, όσο και ο κ. Βούτσης, έχουν ζητήσει να καταγγέλλονται από τον Κουμουνδούρου τα ΜΜΕ που τους ασκούν κριτική.
Με κάτι τέτοια είναι να απορείς πώς ήθελε ο κ. Τσίπρας να πάει σε συνέδριο ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ τέτοια εποχή….