Ο πρόεδρος του CSU Χορστ Ζεεχόφερ με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Σέμπερ. Καλούνται να διαχειριστούν μια προδιαγραφόμενη αποτυχία | REUTERS/Michael Dalder
Επικαιρότητα

Αντισυστημική αβεβαιότητα και στη Βαυαρία!

Για πρώτη φορά οι Χριστιανοκοινωνιστές καλούνται να διαχειριστούν μια ήττα και να ψάξουν συνεργασίες ώστε να κυβερνήσουν το πλουσιότερο κρατίδιο της Γερμανίας και της Ευρώπης. Τι θα γίνει στις εκλογές της Κυριακής; Και γιατί από το CSU παραδέχονται τώρα ότι το σχόλιο του Ζεεχόφερ για την Ελλάδα ήταν «ανοησία»;
Παναγιώτης Κακολύρης

– Ανταπόκριση από το Μόναχο

Θολό είναι το πολιτικό τοπίο στη Βαυαρία λίγο πριν τις εκλογές της Κυριακής που αναμένεται να σηματοδοτήσουν σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό του κρατιδίου.

Το παραδοσιακά παντοδύναμο κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), που μέχρι πρόσφατα διατηρούσε ποσοστά αυτοδυναμίας της τάξης του 50%, θα οδηγηθεί σε μια ιστορική ήττα καθώς όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις δεν προβλέπεται να ξεπεράσει το 36-38%.

Ενα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του, κυρίως οι πιο μετριοπαθείς έχουν στραφεί στους κεντρώους Πράσινους. Ετσι, το κόμμα που σε προηγούμενες εκλογές φλέρταρε με το όριο του 5% τώρα φαίνεται να συγκεντρώνει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις 18% και να κερδίζει τη δεύτερη θέση, με τους σοσιαλδημοκράτες του SPD να δυσκολεύονται να σταθεροποιηθούν στην τρίτη θέση με 11 μονάδες, ενώ το ξενοφοβικό AfD φαίνεται ότι μπορεί να ξεπεράσει το 10%.

Για πρώτη φορά οι Βαυαροί καλούνται να συμβιβαστούν με την ιδέα μιας συγκυβέρνησης, μάλλον μεταξύ του CSU και των Πρασίνων. Πρόκειται πάντως για μια συμμαχία με πολλές δυσκολίες λόγω της διαφορετικής φιλοσοφίας των δύο κομμάτων. Πολιτικοί παρατηρητές μάλιστα επισημαίνουν ότι είναι πιθανό να μην αρκεί καν ο συνταγματικός χρόνος σχηματισμού κυβέρνησης (21 ημέρες συν τρεις εβδομάδες) όταν για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου χρειάστηκαν έξι μήνες διαβουλεύσεων σε ένα πολιτικό σκηνικό πιο εξοικειωμένο με τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Τα στελέχη του CSU δεν κρύβουν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους. Εμφανίζονται διχασμένα για την απόδοση των ευθυνών για τη διαφαινόμενη ήττα.

Η πιο «συντηρητική» πλευρά επικρίνει την Ανγκελα Μέρκελ για τις επιλογές της κυρίως στο Προσφυγικό που είναι και το κεντρικό θέμα της προεκλογικής καμπάνιας.

Η πιο «φιλελεύθερη» κατηγορεί τους συντηρητικούς για δαιμονοποίηση του ζητήματος των μεταναστών.

Ο εσωτερικός διχασμός και η αντιπαράθεση στην κυβερνητική παράταξη έχει πλέον κορυφωθεί σε βαθμό που δεν κρύβουν οι δύο πλευρές τη μεταξύ τους δυσαρέσκειά τους.

Η «ανοησία» για την Ελλάδα

Στο πλαίσιο αποστολής του Ιδρύματος Hanns Seidel στο Μόναχο, ανώτερο κομματικό στέλεχος σχολίασε στο Protagon την αναφορά του  αρχηγού του κόμματος Χορστ Ζεεχόφερ ότι «οι Βαυαροί κυβέρνησαν την Ελλάδα για ένα διάστημα. Ίσως να ήταν καλύτερο να μην ήταν προσωρινό». Την χαρακτήρισε απερίφραστα ως «ανοησία».

Αναγνώρισε μάλιστα ότι η χρήση τέτοιων στερεοτύπων εναντίον της Ελλάδας ενίσχυσαν τον λαϊκισμό στη Γερμανία απειλώντας σήμερα να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό.

Κάνοντας ευθεία αυτοκριτική, που προκάλεσε αίσθηση σε σύγκριση με τη διαχείριση της ήττας από το ελληνικό πολιτικό προσωπικό, τόνισε ότι το κόμμα υιοθέτησε λανθασμένα την ρητορική του AfD χωρίς να καταφέρει όμως να προσελκύσει τους ψηφοφόρους του.

Απέτυχε να κεφαλαιοποιήσει τα οικονομικά επιτεύγματα της Γερμανίας. Παρασύρθηκε σε μια μονοθεματική προεκλογική συζήτηση ενισχύοντας τις φοβίες των πολιτών ότι το προσφυγικό κύμα απειλεί την κοινωνική ευημερία.

Αναγνώρισε τέλος ότι η κόντρα Μονάχου – Βερολίνου τον τελευταίο χρόνο αποδυνάμωσε τελικώς και τις δύο πλευρές.

Με το 40 % των ψηφοφόρων να παραμένει αναποφάσιστο μόλις λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, το πολιτικό σκηνικό στη Βαυαρία παραμένει αβέβαιο. Στο Βερολίνο αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη περιμένουν με ενδιαφέρον τις επιδόσεις του ακροδεξιού AfD που κατάφερε να μιλήσει στην καρδιά α-πολιτικών ψηφοφόρων οι οποίοι απείχαν στις προηγούμενες εκλογές και τώρα εκδηλώνουν ενεργά την απογοήτευσή τους από το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα.