Πεντάχρονη προσφυγοπούλα από τη Συρία, που ζει πλεόν στις ΗΠΑ | REUTERS/Max Whittaker
Επικαιρότητα

Αντιμεταναστευτικές κορώνες από Αμερικανούς κυβερνήτες

Την κάθετη άρνηση, διανθισμένη μάλιστα με σκληρή ρητορική, πολλών συντηρητικών κυβερνητών στις ΗΠΑ συναντούν τα σχέδια της κυβέρνησης Ομπάμα να εγκατασταθούν 10.000 Σύροι πρόσφυγες.
Protagon Team

Επιφυλακτικοί –το λιγότερο που μπορεί να πει κανένας— έως αρνητικοί εμφανίζονται Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες στο ενδεχόμενο να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις πολιτείες τους 10.000 Σύροι πρόσφυγες, προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση Δημοκρατικών ακόμα και του προέδρου Ομπάμα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης αφορά μόλις 10.000 άτομα που θα εγκατασταθούν στις ΗΠΑ το 2016. Παρά τις αντιδράσεις και παρά το κλίμα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, η προεδρία δηλώνει ότι θα το υλοποιήσει. Για όλους αυτούς, διαβεβαιώνεται ότι θα γίνουν αυστηροί έλεγχοι, αλλά η προσπάθεια του Λευκού Οίκου μα καθησυχάσει τους κυβερνήτες μάλλον έχει μένει άκαρπη.

Ο ένας μετά τον άλλον οι κυβερνήτες, κάποιοι από τους οποίους είναι και υποψήφιοι για το χρίσμα της παράταξης, αν και με πολύ χαμηλά ποσοστά, εκφράζουν αντιρρήσεις και συνιστούν προσοχή στα σχέδια για εγκατάσταση προσφύγων. Κοινή θέση, όπως προκύπτει από πρόσφατες δηλώσεις τους, είναι ότι δεν μπορούν να έρθουν οι πρόσφυγες στις ΗΠΑ γιατί δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικός έλεγχος για το αν ανάμεσά τους υπάρχουν επικίνδυνα άτομα.

Κάποιοι επιλέγουν χαμηλότερους τόνους, όπως ο Μπόμπι Τζίνταλ, κυβερνήτης της Λουιζιάνας και παιδί Ινδών μεταναστών, που θεωρεί ότι για την ώρα «είναι συνετό να ανασταλεί το σχέδιο εγκατάστασης». Ο Τζεμπ Μπους είναι ανοιχτά αντίθετος στο πρόγραμμα και χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις. «Κοιτάξτε, πρόσφυγες έρχονται σε αυτή τη χώρα για κάθε είδους λόγο, συνήθως όμως δεν έρχονται με τρομοκράτες ενσωματωμένους ανάμεσα τους». Πάντως είναι πρόθυμος να κάνει μια εξαίρεση για (αποδεδειγμένα) χριστιανούς πρόσφυγες αναγνωρίζοντας ότι αυτοί «δεν έχουν πια θέση στη Συρία» λόγω της έξαρσης του φανατισμού, για ορφανά και όσους «σαφώς δεν είναι τρομοκράτες».

Δεν λείπουν και οι κορώνες, όπως του Ντόναλντ Τραμπ που δεσμεύεται να απελάσει όσους Σύρους έλθουν στις ΗΠΑ όταν βγει πρόεδρος (μαζί με εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά που ζουν στη χώρα).

We’ve seen a lot of hateful rhetoric from the GOP. But the idea that we’d turn away refugees because of religion is a new low. -H

Posted by Hillary Clinton on Tuesday, 17 November 2015

Στην απέναντι πλευρά, παρά το ότι λίγοι Δημοκρατικοί έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών καλωσορίζουν την έλευση των Σύρων προσφύγων στις ΗΠΑ, καλώντας μάλιστα να αυξηθεί ο αριθμός τους ακόμα και σε 65.000. Για την Χίλαρι Κλίντον, μάλιστα, η αντιμεταναστευτική γραμμή των Ρεπουμπλικάνων, έχει πιάσει πάτο , παρότι από αυτό το κόμμα «έχουμε δει πολλή ρητορική μίσους».

Σε οξείς τόνους απάντησε και ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είπε ότι σε αναφορές αυτού του τύπου βλέπει «υστερία και υπερβολικές [δηλώσεις] περί κινδύνου», κάλεσε μάλιστα σε τερματισμό τους «γιατί ο κόσμος μας παρακολουθεί». Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο πρόεδρος έλεγε «δεν έχουμε θρησκευτικά τεστ για την συμπάθεια μας· δεν είμαστε τέτοιοι άνθρωποι».

 

Μόλις 1.854 σε τρία χρόνια

Από το 2012 στις ΗΠΑ έχουν εγκατασταθεί μόλις 1.854 Σύροι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σε 130 πόλεις—πρόκειται δηλαδή για λίγες δεκάδες άτομα ακόμα και σε μεγάλες πόλεις όπως το Σικάγο. Σχεδόν όλοι έγιναν δεκτοί το 2015 και περισσότερο τους τελευταίους μήνες όταν έχει ενταθεί το κύμα φυγής από τη Συρία.

Η μεταναστευτική πολιτική στις ΗΠΑ ασκείται σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Πρακτικά οι πολιτείες δεν μπορούν να νομοθετήσουν περισσότερους περιορισμούς από όσες ορίζουν οι νόμοι, ενώ μπορούν να βρεθούν και κατηγορούμενες στα ομοσπονδιακά δικαστήρια. Πολιτείες του νότου, όπως η Αριζόνα, διαμαρτύρονται ότι αποτελούν πύλη εισόδου Μεξικανών και νοτιοαμερικάνων μεταναστών και έχουν ψηφίσει πολιτειακούς μεταναστευτικούς νόμους, προκαλώντας τη δυσφορία της Ουάσιγκτον.