Η κατάσταση στη Βενεζουέλα έχει φτάσει στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο όχι μόνο δεν έχουν περιορίσει τις οξύτατες ελλείψεις βασικών αγαθών, αλλά έχουν οδηγήσει αρκετά μέλη της κοινωνίας στη Βενεζουέλα στο επίπεδο της ανέχειας. Αν αυτό συμβαίνει με τους ανθρώπους, αντιλαμβάνεται κανείς τι συμβαίνει με τα ζώα.
Οπως ανέφερε την Πέμπτη το πρακτορείο Reuters, πενήντα ζώα πέθαναν τους τελευταίους έξι μήνες στην κεντρικό ζωολογικό κήπο της χώρας, σύμφωνα με την επικεφαλής του εργατικού σωματείου.
Οι θάνατοι έχουν άμεση σχέση με τις ελλείψεις τροφίμων που παρατηρούνται τους τελευταίες μήνες στη χώρα. Μεταξύ των ζώων που πέθαναν στον ζωολογικό κήπο του Καρικουάο στο Καράκας είναι βιετναμέζικα γουρούνια, τάπιροι, κουνέλια και πουλιά. Αρκετά από αυτά είχαν να τραφούν εδώ και δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την Μαρλέν Σιφόντες, την επικεφαλής των εργαζόμενων στους ζωολογικούς κήπους της χώρας. Το πρόβλημα, φυσικά, δεν περιορίζονται σε αυτά τα 50 άτυχα ζώα, καθώς πολλά άλλα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κίνδυνο.
Την ίδια στιγμή, οι άνθρωποι συνωθούνται σε ατέλειωτες ουρές στα σούπερ μάρκετ φωνάζοντας «θέλουμε φαγητό, ενώ άλλοι κλέβουν ό,τι βρίσκουν και όπου το βρίσκουν. Κατά την Σιφόντες: «Αυτό που συμβαίνει με τα ζώα είναι μια μεταφορά αυτού που βιώνει η Βενεζουέλα στην παρούσα φάση».
Οι Αρχές δεν έχουν δώσει μέχρι τώρα ακριβείς αριθμούς, ωστόσο οι δικαστές έχουν ξεκινήσει έρευνα για να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθαναν τα συγκεκριμένα ζώα.
Αυτή τη στιγμή, λιοντάρια και τίγρεις περιορίζονται στο να τρέφονται μόνο με μάνγκο και κολοκύθες, κάτι που προκαλεί άγχος στο προσωπικό, καθώς το κρέας που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν το κανονικό τους γεύμα είναι είδος δυσεύρετο. Οσο για τον ελέφαντα που υπάρχει στον ζωολογικό κήπο, τρέφεται καθημερινά με τροπικά φρούτα περιορίζοντας το διαιτολόγιο του στο ελάχιστο δυνατό.
Η πλημμυρίδα των δεινών που έχουν χτυπήσει τη χώρα δεν πτοούν τον Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος εξακολουθεί να κάνει λόγο για «οικονομικό πόλεμο» που υφίσταται η χώρα του από τους εχθρούς της και κυρίως από τις ΗΠΑ. Από την άλλη, οι επικριτές του αντιτείνουν πως η οικονομία της χώρας στηρίχθηκε αποκλειστικά στο πετρέλαιο τη στιγμή που οι τιμές του πέφτουν δραματικά. Αυτό το χτύπημα σε συνδυασμό με τις αβέβαιες πολιτικές που έλαβε έφεραν τη Βενεζούελα σε αυτό το σημείο κατάπτωσης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάσταση που βιώνουν οι περιφερειακοί ζωολογικοί σταθμοί είναι ακόμη χειρότερη από αυτόν της πρωτεύουσας. Στη Λα Λαγκούνα, ένα ζωολογικό πάρκο στην περιοχή Τασίρα, οι υπεύθυνοι ζητούν από τους επιχειρηματίες της περιοχής θα προσφέρουν τον οβολό τους για να εξευρεθούν τρόφιμα παντός είδους για τα ζώα. Ο Οσλάντερ Μοντόνια, ένας λογιστής του τοπικού δήμου παραδέχεται πως: «Κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό για να μπορούν τα ζώα να ζουν αξιοπρεπώς.
Στον ζωολογικό κήπο της Παραγουάνα, πριν από δύο μήνες, πέθαναν τρία ζώα, ενώ το προσωπικό σχεδιάζει να μεταφέρει κάποια ζώα, ανάμεσα σε αυτά κάποιες αρκετά ευπαθείς αρκούδες, στη Μέριδα. Αν μείνουν εκεί που βρίσκονται, οι αρκούδες να αναγκαστούν να περιοριστούν σε φαγητό που φτάνει μόλις στο μισό αυτού που χρειάζονται.